Realitatea din teren diferă față de cea teoretică. Vaccinarea la Grajduri

marți, 12 ianuarie 2021, 14:39
3 MIN
 Realitatea din teren diferă față de cea teoretică. Vaccinarea la Grajduri

Etapa a doua a campaniei de vaccinare incepe, conform autoritatilor, in a doua jumatate a lunii ianuarie, mai precis, dupa data de 15 ianuarie. Asa cum au sesizat pana in prezent, coodonatorii acestor campanii afirma, teoretic, ca lucrurile par ca functioneaza bine. In realitate, cei care trebuie sa puna in aplicare directivele de la centru nu sunt lamuriti in privinta dotarilor in sine. Situatia e si mai dramatica de la o localitatea la alta.

Jurnalistii Ziare.com au sunat la mai multe centre de vaccinare urmand urmatorul scenariu: s-au dat drept reprezentanti ai prefecturii si au solicitat sa discute cu persoanele responsabile de organizarea campaniilor de vaccinare la nivel local, pentru a afla cu adevarat care sunt problemele reale ale Romaniei in marea campania de vaccinare. Cei din teritoriu care sunt pusi in fata organizarii nu stiu nici cele mai elementare lucruri care tin de strategia de vaccinare. Vor sa primeasca clarificari si cereau instructiuni. In schimb, se pare ca singurii care i-au contactat pana acum pentru a le afla problemele au fost chiar jurnalistii.

Comuna Grajduri, judetul Iasi

Conform hartii centrelor de vaccinare de pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare, in comuna Grajduri s-a organizat centru de vaccinare in prima etapa la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Padureni Grajduri. Mai precis, conform strategiei, aici au fost vaccinate cadrele medicale, urmand ca in etapa a doua de vaccinare sa fie imunizate si persoanele care sunt internate in aceasta unitate.

"Maxima siguranta este centru de vaccinare?", a intrebat persoana de la primarie desemnata cu organizarea centrului.

"Deci ar trebui sa vorbesc cu directorul de la spital, nu? El stie. Ar trebui sa il sun sa vad daca are unde sa faca. Sunt si niste probleme acolo… Nu stiam ca am centru de vaccinare. Eu acum aud prima data de la dumnevoastra".

"Mai suna-ma si pe mine sa imi spui ce trebuie sa fac", spune doamna de la primarie.

Managerul Spitalului de Psihiatrie confirma ca pana acum au fost cadrele medicale vaccinate, urmand ca in etapa a doua sa fie imunizati si pacientii.

"Din fericire pentru noi, atipicul si greutatile cu care ne confruntam noi ne-au salvat".

"Deocamdata avand in vedere ca noi nu suntem un centru de vaccinare pentru populatia larga, sincer sa va zic, nu aveti cu ce sa ne ajutati. In rest, tot ce inseamna ace, seringi, am asigurat noi", a spus managerul spitalului.

In schimb, acesta a spus ca in alte centre de vaccinare exista o problema privind programarile.

"Vine o persoana dimineata, una seara. Ce fac cu restul dozelor? Le arunca?", a intebat directorul spitalului.

Contactati de Ziare.com, reprezentantul Prefecturii judetului Iasi a afirmat ca pe raza judetului vor fi organizate 56 de centre de vaccinare: 23 de centre la spitale (cele deja existente in prima etapa de vaccinare) si alte 33 pe raza judetului.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii nu a stiut sa spuna daca la Grajduri este centru de vaccinare.

"Daca este in cele 23 de centre din prima etapa, probabil ca da".

Intrebat de ce autoritatile locale nu stiau de existenta acestui punct de vaccinare pentru pacientii spitalului, purtatorul de cuvant al Prefecturii a afirmat ca "in cazul vaccinarilor facute in spital, primariile nu au niciun amestec".

"Probabil stiu cei de la DSP pentru ca intra pe linia de sanatate. Daca e spital, inseamna ca aspectul asta i-a ocolit pe cei de la primarie".

De asemenea, purtatorul de cuvant a afirmat ca centrele vor fi gata pana pe data de 15 ianuarie, dar se asteapta clarificari de la guvern.

Aflati amanunte de pe ziare.com.

Comentarii