Rinichii copilașului căzut de la etaj au ajuns la un băiat de 11 ani și o fetiță de 17

miercuri, 23 februarie 2022, 02:54
5 MIN
 Rinichii copilașului căzut de la etaj au ajuns la un băiat de 11 ani și o fetiță de 17

Inima şi ficatul vor salva două vieţi ale unor copii din Germania

Rinichii prelevaţi de la copilul în vârstă de doi ani, aflat în moarte cerebrală, au ajuns la doi copii în vârstă de 11 şi 17 ani, care vor putea avea şansa la o viaţă normală în urma transplanturilor. Intervenţiile au avut loc în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, alături şi de specialişti de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Iniţial, a fost luat în considerare pentru transplant un băiat în vârstă de 19 ani, care ar fi urmat să primească ambii rinichi. „S-a pus problema ca cei doi rinichi să fie transplantaţi «în bloc» la un adolescent de 19 ani, care avea o potrivire foarte bună. Ne-am gândit însă de comun acord să riscăm, într-un sens bun medical, şi să maximizăm eficienţa acestui act: să redăm vieţii şi societăţii doi copii”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la unitatea medicală.

Acesta a mai precizat că a fost o intervenţie dificilă, organele donatorului nu erau complet formate având în vedere vârsta acestuia, iar primitorii erau la rândul lor mai puţin dezvoltaţi decât alţi copii de vârsta lor.

Dializă de 3 ori pe săptămână

Unul dintre pacienţii transplantaţi este un băiat de 11 ani din Iaşi, dintr-un centru de plasament. A fost diagnosticat încă de la naştere cu o malformaţie urologică, iar de la vârsta de nouă ani a fost necesar să înceapă şedinţele de dializă. Băiatul provine dintr-o familie numeroasă, mai are încă şapte fraţi, însă doar fratele mic a rămas în familie, restul se află în sistem de protecţie la asistenţi maternali sau în centre de plasament. „Este într-o măsură de protecţie specială din 2019, încă de la început a prezentat probleme de sănătate. Acum i s-au oferit două mari şanse: una la o viaţă normală şi una la o familie. După externare vom vedea dacă se poate face o reintegrare, dar e foarte greu de realizat asta, cel mai sigur va merge la un asistent maternal şi, dacă părinţii îşi vor da acordul, undeva într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, are şansa să meargă în adopţie”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. Celălalt primitor este o fată de 17 ani din Suceava, care făcea dializă din 2016, fiind diagnosticată din primii ani de viaţă cu insuficienţă renală. Ambii pacienţi erau în evidenţele Spitalului de Copii, unde făceau de trei ori pe săptămână şedinţe de dializă. „Apariţia insuficienţei renale la un copil înseamnă din start o dezvoltare care nu este conform vârstei, adică o greutate mai mică, o înălţime mai mică. Odată cu transplantul este această posibilitate de a se dezvolta normal. Să nu uităm şi celelalte aspecte – să mergi de trei ori pe săptămână să faci dializă de la Suceava la Iaşi, să stai acolo trei ore şi apoi să faci drumul înapoi înseamnă trei zile pierdute din şapte şi imposibilitatea de a ţine pasul cu cerinţele pe care le are fiecare elev. Transplantul înseamnă pentru ei o şansă în plus de a face o şcoală normală şi de a face un pas în viaţă”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.

În acest moment, ambii copii se recuperează în Compartimentul de Transplant Renal, fiind necesar să mai rămână internaţi până la două săptămâni. „Suntem extraordinar de fericiţi pentru că ambii rinichi sunt în parametri. Copiii urinează amândoi foarte bine, deja funcţia renală începe să se amelioreze, este un nou succes al centrului nostru”, a completat prof. dr. Adrian Covic.

Medicii de la Spitalul de Copii au spus că decizia de a dona organele a venit din partea părinţilor copilului de doi ani căzut de la etaj, atunci când au realizat că acesta nu mai poate fi salvat. „Aici a fost decizia şi dorinţa părinţilor ştiind că nu mai este nicio şansă pentru copilul lor. Este un lucru demn de apreciat”, a precizat dr. Corneliu Paiu, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă. Au fost prelevaţi ambii rinichi, unde au fost transplantaţi, iar pentru prima dată la unitatea medicală a fost prelevată inima. Inima şi ficatul au fost transplantate unor copii în Germania, în România nefiind primitori care să fie compatibili. „Donatorii pediatrici sunt extrem de rari şi sunt deja mulţi copii pe care îi trimitem în străinătate pentru a beneficia de un transplant în Vest. Pentru noi, ca echipe medicale, a fost un moment extrem de emoţionant. Este impresionant cum suferinţa unor oameni poate să dea atât de mult lumină unor copii. Îmi exprim condoleanţe către familia care a dat dovadă de cel mai înalt gest de gratitudine”, a precizat dr. Lavinia Ionescu, medic specialist ATI, care a făcut parte din echipa chirurgicală. În total, în cei 22 de ani de când s-a făcut primul transplant de rinichi la Spitalul „Parhon” din Iaşi, au fost transplantaţi 14 copii, iar şase dintre aceştia au primit şansa de la un donator în moarte cerebrală.

Comentarii