România fără căldură și apă caldă. Cum va arăta iarna și ce orașe stau cu mâna întinsă la Guvern

sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 12:48
1 MIN
 România fără căldură și apă caldă. Cum va arăta iarna și ce orașe stau cu mâna întinsă la Guvern

Iarna nu a venit încă peste țară, iar temperaturile sunt peste media lunii noiembrie. Cu toate acestea, sute de mii de cetățeni români fac frigul în case și primesc apă caldă cu porția, ca-n vremea regimului comunist. Sunt spitale importante în România unde bolnavii stau în frig.

Sunt spitale importante în România unde bolnavii stau înveliți în pături, fiindcă nu există căldură. Timișoara, aflată într-o situație disperată, cere bani de la Guvern.

Și Bucureștiul, un alt oraș extrem de bogat, ar avea nevoie de sprijinul Executivului. Nu mai puțin de 27 de municipii mari așteptau, la ora redactării acestui articol, sprijinul Executivului, dar cabinetul Cîțu, dat jos prin moțiune de cenzură, nu putea emite ordonanțe de urgență.

În România mai sunt doar 47 de orașe conectate la sistemul de încălzire centralizată, din circa 319. Județe întregi, precum Satu Mare, Maramureș sau Bistrița, au renunțat complet la încălzirea centralizată, de mai mulți ani.

Au rămas racordate la sisteme vechi, complet depășite tehnologic, cu pierderi uriașe, orașe precum București, Timișoara, Cluj sau Oradea.

Potrivit unui raport al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la încălzirea centralizată sunt racordați 12.411 operatori economici, 2.308 instituții publice și 1.116.576 locuințe.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii