Rugă comună, într-un glas, a înalţilor prelaţi catolici pentru pace în Ucraina

luni, 09 mai 2022, 22:46
2 MIN
 Rugă comună, într-un glas, a înalţilor prelaţi catolici pentru pace în Ucraina

Episcopul catolic de Iaşi s-a rugat pentru pace în Ucraina alături de omonimii săi din România.

Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop catolic de Iaşi, s-a rugat pentru pace în Ucraina alături de ceilalţi episcop romano-catolici şi greco-catolici din România, în cadrul reuniunii acestora care a avut loc la Timişoara peste weekend. Întâlnirea a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Aurel Percă, care a fost numit arhiepiscop mitropolit de Bucureşti chiar de la Iaşi, unde era episcop-vicar.

La deschiderea lucrărilor au participat ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul ortodox al Banatului, şi PS László Német SVD, episcop al Diecezei de Zrenjanin (Becicherecu Mare) din Serbia.

„Pe ordinea de zi s-au regăsit probleme din societatea românească şi aspecte ale contextului internaţional. Asociindu-se apelului Papei Francisc pentru pacea din Ucraina, episcopii catolici din România au analizat, au apreciat şi au încurajat activităţile pe care le desfăşoară asociaţiile Caritas catolice diecezane şi celelalte instituţii catolice de ajutor în susţinerea refugiaţilor din calea războiului. O mărturie importantă a fost, în acest sens, cea a PS Anton Coşa de la Chişinău”, au transmis reprezentanţii episcopilor, după întâlnirea care a avut loc.

Un punct important în discuţii a fost evoluţia legislaţiei în domeniul învăţământului şi pregătirea manualelor necesare pentru orele de religie şi la cateheză. Conform statutului, preşedinţia Conferinţei Episcopilor din România este preluată de cardinalul Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar episcopii membri l-au ales ca vicepreşedinte pe arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, pentru un mandat de 3 ani. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu permanent, format din card. Lucian Mureşan – preşedinte CER, ÎPS Aurel Percă – vicepreşedinte CER, PS László Böcskei – episcop romano-catolic de Oradea, şi PS Claudiu Pop – episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Oradea în intervalul 20-22 septembrie 2022, în contextul în care forul se reuneşte de două ori pe an.

Comentarii