Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele

sâmbătă, 06 martie 2021, 10:22
2 MIN
 Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele

Anul acesta, Mosii de iarna sau pomenirea generala a celor adormiti, are loc pe 6 martie.

Termenul "mosi" vine de la "stramosi" si ii are in vedere pe toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Slujba in care se savarseste pomenirea celor adormiti este numita Parastas. Este o slujba prin care preotul si credinciosii se roaga lui Dumnezeu ca sa le ierte pacatele celor trecuti la cele vesnice.

Biserica a decis ca sambata sa fie ziua de pomenire a mortilor pentru ca in aceasta zi Hristos a stat cu trupul in mormant, iar cu sufletul S-a pogorat in iad, ca sa-i elibereze din el pe toti dreptii cei din veac adormiti. Sa nu uitam ca sambata premerge duminicii, ziua Invierii.

Prin aceste slujbe de pomenire, credinciosii sunt pusi in legatura cu cei trecuti la Domnul, dar le descopera si celor din aceasta lume ca sunt muritori si ca trebuie sa depuna tot efortul spre dobandirea Imparatiei lui Dumnezeu. Pomenirea celor adormiti ne arata dragostea fata de ei, fiind o dovada a faptului ca nu au fost uitati, dar exprima si credinta ca ne vom intalni cu ei la a doua venire a Mantuitorului intru slava.

Precizam ca in aceste zile de pomenire credinciosii aduc la biserica coliva facuta din boabe de grau, care inchipuie trupul celui adormit. Bobul de grau este simbolul Invierii – daca nu este ingropat in pamant si nu putrezeste, acesta nu rodeste, nu inviaza, dupa cum spune Mantuitorul (cf. Ioan 12, 24). Deci, dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune.

Slujba Parastasului este insotita de "pomana", adica de o milostenie in numele celor raposati. In ziua pomenirii Mosilor, credincioasele obisnuiesc sa ofere pomana pentru sufletul celor plecati din lumea aceasta. Spre deosebire de alte zile de pomenire, de Mosi, femeile ofera oale cu mancare. In unele zone ale tarii, de sufletul celui adormit se da lapte cu orez in strachini de lut, iar in altele, traditionala coliva, sarmale, placinte si piftie. Se pastreaza insa regula de a oferi, impreuna cu produsele, si vasele in care sunt puse acestea.

Aflati amanunte de pe crestinortodox.ro.

Comentarii