Şedinţă CL cu impact major, ieri. Trei foste zone industriale vor fi invadate de zeci de blocuri cu până la 16 etaje

marți, 28 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Şedinţă CL cu impact major, ieri. Trei foste zone industriale vor fi invadate de zeci de blocuri cu până la 16 etaje

O nouă şedinţă maraton a avut loc ieri la Consiliul Local (CL). Consilierii au avut de dezbătut peste 50 de proiecte de hotărâre într-un interval de aproape cinci ore. Unele dintre deciziile acestora vor avea un impact major asupra urbanismului ieşean: au fost aprobate mai multe planuri urbanistice zonale care vor transforma din temelii anumite zone din oraş, care, în prezent, au un caracter predominant industrial. 

Odată cu votul de ieri al consilierilor, s-a dat undă verde pentru mai mult de 80 de tronsoane de bloc în zone precum Dacia, Aurel Vlaicu şi Aviaţiei. Alte hotărâri importante au vizat bugetele societăţilor din subordine. Surpriza a fost retragerea de pe ordinea de zi a bugetului CTP pe anul în curs: primarul Mihai Chirica a argumentat că trebuie clarificate unele cifre din buget.

CITESTE SI: Nababii lui Chirica aşteaptă bonusurile: unii directori vor ajunge la venituri de 5.000 de euro pe lună

Apoi, votul pe bugetul Tehnopolis a arătat cât de fragilă este alianţa PNL-PMP din CL: lipsa a doi consilieri liberali de la vot (ieşiţi din sală la acel moment) a dus la respingerea bugetului.

O hotărâre care probabil va stârni controverse, în anumite medii, vizează intenţia Primăriei de a prelua Spitalul CFR, având în vedere că un astfel de demers a fost iniţiat, de mai mult timp, şi de către Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Au fost aprobate proiecte imobiliare majore

Aşa cum ZDI a scris în ediţia de ieri, pe ordinea de zi au fost mai multe planuri urbanistice zonale care vizează investiţii imobiliare de amploare. În Dacia, au fost aprobate 20 de blocuri, în cadrul a două proiecte, ambele având acelaşi iniţiator: firma Servrom, deţinută de omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

Patru blocuri vor fi construite în vecinătatea Lidl, iar alte 15 pe două parcele despărţite de str. Lupiţei. În zona Aurel Vlaicu, s-a dat undă verde pentru reconfigurarea fostei platforme ASAM: vor fi construite cel puţin 30 de tronsoane de bloc şi câteva imobile de birouri.

Amplasamentul este la intersecţiei străzilor Aurel Vlaicu şi Aviaţiei. Proiectul este propus de firme controlate de familia Prisecaru. Atât în cazul Dacia, cât şi ASAM investitorii s-au angajat să construiască şi câte o creşă pe care, ulterior, să o predea municipalităţii. Celelalte proiecte aprobate presupun investiţii în zone precum: Ciric (două hoteluri cu 260 de locuri de cazare pe malul Lacului Ciric I, între pod şi debarcader), Veneţia (un ansamblu cu 12 tronsoane de bloc – foto), Aviaţiei (un ansamblu cu 7 tronsoane de bloc) şi Moara de Vânt (6 blocuri).

CITESTE SI: Vot cu miză imobiliară uriaşă azi la Iaşi. Unele cartiere îşi vor schimba practic faţa. Vor fi sau nu surprize?

Tot în domeniul urbanismului, consilierii au dat undă verde construirii unui supermarket Kaufland în CUG (lângă Centrul Expoziţional Moldova), parcării supraterane din Alexandru cel Bun (proiect al Primăriei în zona Muşatini) şi amenajarea Pădurii Erasmus pe 2 ha în Moara de Vânt (propunere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”).

Două bugete nu au fost aprobate

Bugetele societăţilor din subordinea CL au fost aprobate cu două excepţii. În cazul CTP, primarul Mihai Chirica a decis retragerea de pe ordinea de zi pentru o serie de clarificări, dar bugetul operatorului de transport local va reveni la vot într-o şedinţă următoare.

De cealaltă parte, votul privind bugetul Tehnopolis a scos la iveală fragilitatea alianţei PNL-PMP: absenţa a doi consilieri liberali (ieşiţi la acel moment din sală) a dus la respingerea proiectului. Dar, şi în acest caz, bugetul va reveni în plen. În rest, cheltuielile de circa jumătate de miliard de lei în cazul celorlalte societăţi (Servicii Publice, Termo-Service, Ecopiaţa, Salubris şi Citadin) au fost aprobate fără probleme.

Comentarii