Procurorii ieşeni caută un călugăr acuzat că a făcut sex cu doi băieţi într-o pensiune
Fapta s-ar fi petrecut în noaptea de 11/12 februarie, într-o pensiune din Radauti. Ierod (...)
citeste totmiercuri, 22.03.2023
Cheltuielile pentru susţinerea salariilor angajaţilor din administraţia locală cresc anul acesta cu 20%. Cele şase instituţii de sub autoritatea Consiliului Local (CL) au estimat costuri de aproape 300 milioane lei pentru susţinerea a circa 3.500 de angajaţi. În medie, pentru fiecare angajat, cheltuielile sunt de peste 7.000 lei/lună (circa 1.500 euro).
Suma cuprinde toate costurile aferente venitului, salariul net fiind în jur de 4.000 de lei. În schimb, discrepanţele în rândul salariaţilor sunt mari: directorii ajung să câştige de trei-patru ori mai mult, în timp ce unii angajaţi sunt plătiţi cu minimul pe economie. Totuşi, faţă de 2022, toţi angajaţii din administraţie au înregistrat creşteri la venitul lunar. Pentru directori, miza financiară este în această perioadă, în aşteptarea bonusului anual: îşi vor dubla sau nu venitul?
Cele şase instituţii (Servicii Publice, Termo Service, Ecopiaţa, CTP, Citadin şi Salubris) vor avea un buget cumulat de peste 555 milioane lei, iar mai bine de jumătate reprezintă cheltuieli de personal. Cu excepţia Citadin, în cazul celorlalte instituţii va fi organizată selecţia unor noi directori (actualele mandate se vor încheia treptat în perioada martie – iulie), dar, teoretic, nu ar trebui să apară surprize.
Cătălin Neculau, director Salubris
Actualele estimări sunt că toţi directorii (cu o singură excepţie) îşi vor întregi venitul cu aşa-numita „componentă variabilă”, respectiv o sumă de bani (echivalentă indemnizaţiei lunare) care se acordă anual (în limita a 12 salarii) dacă sunt îndepliniţi „indicatorii de performanţă” în anul precedent.
Alin Aivănoaei, director Termo Service
Astfel, se ajunge ca un director care este remunerat cu 12.000 lei net/lună să încaseze 24.000 lei net/lună (circa 4.800 euro) – în acest caz aflându-se, de exemplu, Laurenţiu Ivan, şeful Servicii Publice Iaşi (SPI). Contactat ieri, şeful SPI, al cărui mandat se încheie în martie, a confirmat calculul, dar a subliniat că încă nu există confirmarea obţinerii bonusului anual. Venituri similare cu ale lui Ivan vor avea, la rândul lor, Cătălin Neculau (director Salubris) şi Alin Aivănoaei (director Termo Service), cu un avantaj de partea primului (câteva sute de euro în plus), în condiţiile în care amândoi vor încasa şi componenta variabilă a venitului, iar informaţiile actuale în acest sens sunt că bonusul va fi acordat. Neculau nu a putut fi contactat, în timp ce Aivănoaei a confirmat calculul. În cazul Citadin, toţi cei trei directori vor beneficia şi ei de bonusul anual, în condiţiile în care, în 2022, nu au beneficiat de suplimentarea venitului în acest fel.
Cristian Stoica – director general CTP
Ţinând cont de suma totală aferentă celor trei contracte de mandat, fiecare director (Marius Ionescu, Kristian Bârzu şi Maria Gheorghică) va încasa, în medie, peste 22.000 lei/lună (circa 4.500 euro). Şi la CTP pare că indicatorii de performanţă ar fi fost îndepliniţi, astfel că, în acest an, cei patru directori (Cristian Stoica – director general, Maricel Ghercă – director tehnic, Crina Dobrescu – director economic şi Cristinel Talef – director de exploatare) ar urma să beneficieze de bonusul aferent anului trecut, tot în limita a 12 indemnizaţii. Acest lucru înseamnă un venit net pentru fiecare în jur de 18.000 – 19.000 lei (circa 3.800 euro). Anul trecut, toţi directorii, cu excepţia chiar a directorului general, au încasat, de asemenea, componenta „variabilă”. Contactat telefonic, şeful CTP a confirmat calculul dar, la rândul lui, a precizat că este unul „prezumtiv” atât timp cât, la acest moment, nu există confirmarea îndeplinirii indicatorilor de performanţă. Toţi cei patru directori ai CTP îşi vor reînnoi mandatul în prima parte a acestui an şi, ulterior, vor putea negocia o altă indemnizaţie.
Laurenţiu Ivan, şeful Servicii Publice Iaşi (SPI)
Nu în ultimul rând, la Ecopiaţa, directorul interimar Radu Botez, pentru cele câteva luni cât va mai ocupa acest post (el a precizat că nu va participa la selecţia directorului nou), va încasa 9.000 lei/lună (circa 1.800 euro) întrucât nu va primi şi componenta variabilă aferentă anului 2022, el ocupând funcţia actuală din a doua parte a anului trecut fără a avea un contract de mandat. În cazul tuturor instituţiilor enumerate mai sus, fondurile aferente componentei variabile au fost prinse la capitolul „cheltuieli de personal” în bugetele care vor fi supuse aprobării plenului Consiliului Local în şedinţa de săptămâna viitoare.
În unele situaţii (acelea în care mandatele directorilor vor fi reînnoite), veniturile şefilor ar putea creşte în urma negocierii cu consiliul de administraţie de la începutul noului mandat, având în vedere că în bugete au fost prinse valorile maxime care se pot acorda.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Maşinile noi cu motoare cu ardere internă vor putea fi comercializate în UE şi după 2035
Carnea de pui obţinută în laborator are liber să fie pusă în vânzare
Fiul lui Niculae Bădălău, pus sub control judiciar de DNA pentru dare de mită
Viktor Orban, premierul Ungariei, dat în judecată la Curtea de Apel Iaşi
Mesut Ozil, 34 de ani, şi-a anunţat retragerea din activitatea de fotbalist
Bărbat mort după ce o bucată de BCA a căzut de la etajul al şaselea al unei clădiri în construcţie
Volodimir Zelenski, vizită pe linia frontului din Bahmut. “Vă mulţumesc pentru că aţi apărat statul”
Experţi: Ce a arătat limbajul corporal la întâlnirea dintre Xi şi Putin
90% din deşeurile colectate din apele din România sunt reprezentate de plastic
Director de la Domeniile Statului, arestat pentru o şpagă de 350.000 de euro
Giroud, 36 de ani, ar vrea să participe la Jocurile Olimpice din 2024
Fost secretar de stat: „Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8. Avansul e ruşinos”
Premierul Nicolae Ciucă susţine ca CEC să intre pe piaţa asigurărilor
OMS: 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii 10 ani
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a “jucat” iar cu rachetele
3,17 % - rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Iași la finele lunii februarie 2023.
Oameni, instituţii şi companii din 195 de ţări vor stinge lumina sâmbătă, timp de o oră
O altă mare companie românească își dă duhul. Blue Air intră în insolvenţă
Reacția lui Novak Djokovic după ce nu a fost lăsat să participe la turneele din SUA
UAIC și USM au convenit asupra condițiilor de funcționare a extensiunii de la Chișinău
VIDEO Un autocar plin cu pasageri s-a răsturnat, în Ialomița. Mai multe persoane au ajuns la spital
Mielopatia cervicală se produce prin îngustarea canalului cervical
Chirica Neputinciosul. Văicăreala unui primar aflat la final de carieră politică! (P)
Cutremur cu magnitudinea 3,8, în această dimineață. Seismul s-a produs în judeţul Buzău
A sunat la 112 ca să își salveze soția, dar a murit intoxicat până a ajuns ambulanța
VIDEO Roboții kamikaze ai ucrainenilor fac prăpăd printre tancurile rusești
Meta, acuzată că a facilitat traficul de persoane prin intermediul Facebook și Instagram
Săli de aparate și cazinouri terestre din Iași sau casino online - Ce să alegeți? (P)
Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!
Procurorii ieşeni caută un călugăr acuzat că a făcut sex cu doi băieţi într-o pensiune
Lucian DÎRDALADespre marea coaliţie (II) |
Florin CÎNTICIdentităţile multiple ale lui Mircea Eliade |
Radu PĂRPĂUȚĂErgo bibamus! |
Alex VASILIUO nucă tare: muzica academică modernă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.