anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Nababii lui Chirica aşteaptă bonusurile: unii directori vor ajunge la venituri de 5.000 de euro pe lună

GALERIE
directori_bani_multi
  • directori_bani_multi
- +

Cheltuielile pentru susţinerea salariilor angajaţilor din administraţia locală cresc anul acesta cu 20%. Cele şase instituţii de sub autoritatea Consiliului Local (CL) au estimat costuri de aproape 300 milioane lei pentru susţinerea a circa 3.500 de angajaţi. În medie, pentru fiecare angajat, cheltuielile sunt de peste 7.000 lei/lună (circa 1.500 euro). 

Suma cuprinde toate costurile aferente venitului, salariul net fiind în jur de 4.000 de lei. În schimb, discrepanţele în rândul salariaţilor sunt mari: directorii ajung să câştige de trei-patru ori mai mult, în timp ce unii angajaţi sunt plătiţi cu minimul pe economie. Totuşi, faţă de 2022, toţi angajaţii din administraţie au înregistrat creşteri la venitul lunar. Pentru directori, miza financiară este în această perioadă, în aşteptarea bonusului anual: îşi vor dubla sau nu venitul?

Jumătate dintre venituri sunt salariile: ce venit vor încasa directorii?

Cele şase instituţii (Servicii Publice, Termo Service, Ecopiaţa, CTP, Citadin şi Salubris) vor avea un buget cumulat de peste 555 milioane lei, iar mai bine de jumătate reprezintă cheltuieli de personal. Cu excepţia Citadin, în cazul celorlalte instituţii va fi organizată selecţia unor noi directori (actualele mandate se vor încheia treptat în perioada martie – iulie), dar, teoretic, nu ar trebui să apară surprize.

Cătălin Neculau, director Salubris

Actualele estimări sunt că toţi directorii (cu o singură excepţie) îşi vor întregi venitul cu aşa-numita „componentă variabilă”, respectiv o sumă de bani (echivalentă indemnizaţiei lunare) care se acordă anual (în limita a 12 salarii) dacă sunt îndepliniţi „indicatorii de performanţă” în anul precedent.

Alin Aivănoaei, director Termo Service

Astfel, se ajunge ca un director care este remunerat cu 12.000 lei net/lună să încaseze 24.000 lei net/lună (circa 4.800 euro) – în acest caz aflându-se, de exemplu, Laurenţiu Ivan, şeful Servicii Publice Iaşi (SPI). Contactat ieri, şeful SPI, al cărui mandat se încheie în martie, a confirmat calculul, dar a subliniat că încă nu există confirmarea obţinerii bonusului anual. Venituri similare cu ale lui Ivan vor avea, la rândul lor, Cătălin Neculau (director Salubris) şi Alin Aivănoaei (director Termo Service), cu un avantaj de partea primului (câteva sute de euro în plus), în condiţiile în care amândoi vor încasa şi componenta variabilă a venitului, iar informaţiile actuale în acest sens sunt că bonusul va fi acordat. Neculau nu a putut fi contactat, în timp ce Aivănoaei a confirmat calculul. În cazul Citadin, toţi cei trei directori vor beneficia şi ei de bonusul anual, în condiţiile în care, în 2022, nu au beneficiat de suplimentarea venitului în acest fel.

Cristian Stoica – director general CTP

Ţinând cont de suma totală aferentă celor trei contracte de mandat, fiecare director (Marius Ionescu, Kristian Bârzu şi Maria Gheorghică) va încasa, în medie, peste 22.000 lei/lună (circa 4.500 euro). Şi la CTP pare că indicatorii de performanţă ar fi fost îndepliniţi, astfel că, în acest an, cei patru directori (Cristian Stoica – director general, Maricel Ghercă – director tehnic, Crina Dobrescu – director economic şi Cristinel Talef – director de exploatare) ar urma să beneficieze de bonusul aferent anului trecut, tot în limita a 12 indemnizaţii. Acest lucru înseamnă un venit net pentru fiecare în jur de 18.000 – 19.000 lei (circa 3.800 euro). Anul trecut, toţi directorii, cu excepţia chiar a directorului general, au încasat, de asemenea, componenta „variabilă”. Contactat telefonic, şeful CTP a confirmat calculul dar, la rândul lui, a precizat că este unul „prezumtiv” atât timp cât, la acest moment, nu există confirmarea îndeplinirii indicatorilor de performanţă. Toţi cei patru directori ai CTP îşi vor reînnoi mandatul în prima parte a acestui an şi, ulterior, vor putea negocia o altă indemnizaţie.

 Laurenţiu Ivan, şeful Servicii Publice Iaşi (SPI)

Nu în ultimul rând, la Ecopiaţa, directorul interimar Radu Botez, pentru cele câteva luni cât va mai ocupa acest post (el a precizat că nu va participa la selecţia directorului nou), va încasa 9.000 lei/lună (circa 1.800 euro) întrucât nu va primi şi componenta variabilă aferentă anului 2022, el ocupând funcţia actuală din a doua parte a anului trecut fără a avea un contract de mandat. În cazul tuturor instituţiilor enumerate mai sus, fondurile aferente componentei variabile au fost prinse la capitolul „cheltuieli de personal” în bugetele care vor fi supuse aprobării plenului Consiliului Local în şedinţa de săptămâna viitoare.

În unele situaţii (acelea în care mandatele directorilor vor fi reînnoite), veniturile şefilor ar putea creşte în urma negocierii cu consiliul de administraţie de la începutul noului mandat, având în vedere că în bugete au fost prinse valorile maxime care se pot acorda. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.