Societatea civilă cere primarului Chirica să amâne votarea bugetului. „Nu a fost respectată legea”

marți, 17 ianuarie 2023, 21:24
3 MIN
 Societatea civilă cere primarului Chirica să amâne votarea bugetului. „Nu a fost respectată legea”

Zece organizații neguvernamentale au solicitat primarului Mihai Chirica, marți seară, să amâne proiectul de aprobare a bugetului local, o ședință în acest sens fiind programată miercuri dimineață. Într-o adresă trimisă primarului și consilierilor locali, ONG-urile spun că au fost încălcate prevederile legale cu privire la perioada de consultare publică a bugetului. În același timp, semnatarii arată că nu a existat o dezbatere reală cu cei interesați să aducă observații la buget.

Astfel, conform documentului citat, nu au fost respectate termenele prevăzute de Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, la art. 39, alineatele 3, 4 și 5. „Varianta finală de proiect de buget a fost publicată pe 9 ianuarie 2023, nefiind timp suficient pentru a studia în amănunțime proiectul de buget și pentru a face propuneri relevante și documentate. Termenul de 15 zile prevăzut de Legea 273/2006 ar presupune ca ședința de Consiliul Local să aibă loc după data de 24 ianuarie 2023”, se arată în adresa organizațiilor neguvernamentale.

În punctul de vedere comun, cele zece ONG-uri arată că varianta de buget publicată de Primăria Iași în data de 21 decembrie „nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege întrucât este vorba despre un document-schiță, de 14 pagini”. Spre diferență, bugetul publicat pe 9 ianuarie are aproape 600 de pagini și cuprinde toate informațiile relevante, fiind vorba, așadar, de o „formă definitivată” , așa cum prevede legea amintită.

Cititi si: Ciudata sucire a USR: a venit la dezbaterile din CL. Chirica poate astfel să-şi treacă bugetul la votul de mâine

„(Documentul-schiță, n.r.) nu detaliază lista cu proiectele de investiții și nu permite cetățenilor să identifice ușor, la nivel granular, cheltuielile ce vor fi efectuate din fonduri publice”, se mai precizează în adresă.

Organizațiile arată că nu există niciun motiv de „aprobare urgentă” a bugetului, atât timp cât, în anii anteriori, proiectul a fost aprobat mereu în perioada februarie – mai. În plus, termenul legal de aprobare a bugetului în acest an este începutul lunii februarie.

„În concluzie, vă rugăm să scoateți de pe ordinea de zi a ședinței din data de 18 ianuarie 2023 proiectul de HCL privind aprobarea bugetului general al Municipiului Iași pe anul 2023 și să stabiliți o dată ulterioară care să respecte termenul minim de dezbatere publică de 15 zile”, se arată în document.

Cititi si: Liberalii și-au întregit majoritatea în plenul CL: bugetul Iașului va putea fi aprobat

În același timp, organizațiile solicită primarului să organizeze o dezbatere public, cu prezență fizică, la care să fie invitați cetățeni și ONG-uri interesate să formuleze observații și să primească explicații detaliate.

La finalul anului trecut, Primăria a anunțat dezbateri publice pentru luna ianuarie, dar aceste întâlniri nu au mai avut loc. În context, amintim că Primăria a stabilit ședința de buget fix în ziua în care instanța ar putea da o decizie definitivă care să pună capăt mandatului de viceprimar al lui Cezar Baciu și, astfel, liberalii să piardă majoritatea voturilor în plen.

Cititi si: Liberalii răsuflă uşuraţi: pot vota bugetul Iaşului cu ajutorul USR

Adresa este semnată de asociațiile: CIVICA, Funky Citizens, Mai Bine, euRespect, Artipic, MozaiQ LGBT, Grupul Civic Ghica Vodă, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Centrul pentru Inovare Publică.

 

 

Comentarii