Ucraina, aplaudată în picioare, Rusia, tratată cu spatele

miercuri, 02 martie 2022, 02:50
5 MIN
 Ucraina, aplaudată în picioare, Rusia, tratată cu spatele

Europarlamentarii au aplaudat ieri în picioare discursul preşedintelui ucrainean, care a vorbit în plen, într-o intervenţie televizată, îmbrăcat în haine de război. Zeci de diplomaţi aflaţi la o conferinţă ONU de la Geneva s-au ridicat şi au plecat când, tot pe ecrane, şi-a făcut apariţia ministrul rus de Externe, costumat la patru ace. „Nu ştiu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineaţă, fiindcă pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi“, şi-a început Zelenski discursul. Trupele ruseşti au început bombardamente masive în câteva oraşe, iar un convoi imens aştepta aseară declanşarea unui asalt, probabil decisiv, asupra Kievului.

Ucraina rezista aseară în continuare atacurilor trupelor ruse în cea de a şasea zi de la declanşarea războiului. Tirurile armatei ruse s-au înteţit ieri, iar mai multe oraşe au fost bombardate, inclusiv structuri şi blocuri civile. Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi alte 35 rănite în bombardamentul forţelor ruse din centrul Harkovului, a declarat consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Heraşcenko. „Principala ţintă a Rusiei sunt oraşele mari, care sunt acum lovite de rachete“, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, distribuind un videoclip care arată ceea ce pare a fi un atac cu rachete asupra clădirii Administraţiei Regionale de Stat Harkov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că atacurile asupra centrului oraşului Harkov reprezintă o „crimă de război şi o distrugere conştientă a oamenilor“, calificându-le drept „terorism de stat“. „A fost în mod clar o crimă de război. Oraş paşnic. Zone rezidenţiale paşnice. Fără baze militare“, a precizat el. De asemenea, în jur de 70 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, duminică, într-un atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka, la nord-est de Kiev, a anunţat un oficial local. Afirmaţiile sale nu putut fi verificate din surse independente, notează BBC.

Se regrupează sau au rămas fără alimente şi combustibil?

Militarii ruşi nu au mai înaintat de luni mai mult spre inima Kievului, a spus ieri un oficial american al apărării, deşi aseară invadatorii au bombardat turnul TV din capitala Ucrainei. Potrivit oficialului, ruşii se confruntă cu probleme logistice de bază, ducând lipsă de alimente şi combustibil, iar unele unităţi par să aibă moralul scăzut. Pe de altă parte, există posibilitatea ca ruşii să îşi fi întrerupt avansul pentru a se regrupa.

Rusia i-a avertizat marţi pe locuitorii Kievului să-şi părăsească casele. Imaginile din satelit arătau un convoi militar rusesc la nord de capitala ucraineană, care se întindea pe aproximativ 64 km. „Un motiv pentru care lucrurile par să fie blocate la nord de Kiev este că ruşii înşişi se regrupează şi se regândesc şi încearcă să se adapteze la provocările pe care le-au avut“, a spus oficialul american, vorbind sub rezerva anonimatului. În schimb, pe reţelele de socializare au apărut foarte multe videoclipuri cu soldaţi ruşi care fură alimente şi fructe de prin magazinele ucrainene.

„Suntem o Europă unită, dar plătim un preţ mare pentru asta“

În paralel, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită instituţiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei. În acest context, Volodimir Zelenski s-a adresat, ieri, plenului Parlamentului European prin intermediul unei videoconferinţe, fiind îmbrăcat în haine militare.

„Nu ştiu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineaţă, fiindcă pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi“, a afirmat liderul ucrainean. „Astăzi dăm valoare vieţii, să fim egali. Ucrainenii sunt absolut incredibili“, a continuat şefului statului. „Suntem o Europă unită, dar plătim un preţ mare pentru asta“, a menţionat el. Preşedintele ucrainean a precizat că Rusia a vizat copiii ucraineni. Atacurile de ieri s-au soldat cu moartea a cel puţin 16 copii. El a cerut Parlamentului European să demonstreze că este alături de ucraineni şi că nu va respinge Ucraina „Acum e o luptă pentru supravieţuire. Luptăm pentru a avea drepturi egale în Europa. Astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Ucraina fără Europa ar fi singură. Ne-am demonstrat tăria şi puterea, am demonstrat că suntem ca voi. Demonstraţi-ne că şi voi sunteţi ca noi! Şi viaţa, lumina vor învinge asupra întunericului“. Zelensky a fost ovaţionat la finalul discursului, parlamentarii ridicându-se în picioare.

Ofensiva continuă „până la atingerea tuturor obiectivelor“

Rusia îşi va continua ofensiva în Ucraina până când îşi va atinge obiectivele, a anunţat ieri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Ministrul rus a evocat din nou „demilitarizarea“ şi „denazificarea“ Ucrainei. În pofida faptului că numărul victimelor civile în Ucraina creşte, Şoigu neagă că forţele ruse vizează infrastructuri civile sau locuinţe.

El a acuzat forţele ucrainene că folosesc civili ca scut, pentru a se apăra de atacuri ruse. „Lansatoare de rachete mutiple şi mortiere de calibru mare sunt instalate în curţi ale unor imobile, în apropiere de şcoli şi de grădiniţe de copii“, a spus Şoigu. Preşedintele rus Vladimr Putin a lansat aceleaşi acuzaţii, alimentând astfel temeri cu privire la o multiplicare a atacurilor vizând zone urbane.

Lavrov cere o retragere a armamentului nuclear american în Occident

În paralel, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut o retragere a armamentului nuclear american în Occident. „Occidentul nu trebuie să construiască instalaţii militare în nicio ţară din fosta Uniune Sovietică“, a spus el Lavrov. Rusia nu este de acord cu instalarea unor ogive nucleare în Ucraina, a subliniat Serghei Lavrov, audiat în Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

„Ucraina deţine în continuare tehnologii nucleare sovietice şi mijloace de livrare a unor asemenea arme. Nu putem să nu răspundem acestui pericol real“, a declarat Lavrov. Această intervenţie video a ministrului rus de Externe a fost boicotată de numeroşi diplomaţi străini prezenţi la Geneva. În momentul în care Lavrov a intervenit prin conferinţa video, zeci de persoane din sală s-au ridicat, i-au întors spatele şi au părăsit şedinţa.

Rusia pregăteşte o amplă campanie de manipulare

Rusia se pregăteşte să lanseze o „operaţiune psihologică şi de informare la scară largă“ împotriva Ucrainei, a declarat, ieri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. „Scopul său este să dezbine rezistenţa ucrainenilor şi a armatei ucrainene cu ajutorul minciunilor“, a precizat Reznikov.

Potrivit ministrului Apărării al Ucrainei, Rusia a plănuit să creeze „probleme de comunicare“ şi să inventeze minciuni potrivit cărora liderii militari şi politici ai Ucrainei „au fost de acord să se predea“ Forţelor Ruse. „Ca o «confirmare» a acestui fapt, vor fi răspândite documente false – despre care se pretinde că ar fi fost semnate – precum şi videoclipuri false editate“, a adăugat oficialul ucrainean. „Asta e o minciună. Acest lucru nu se va întâmpla. Nu va fi nicio predare! Doar victorie“, a mai subliniat el.

 

 

Comentarii