Un avocat care l-a apărat pe preşedintele Lula da Silva a fost promovat la Curtea Supremă a Braziliei

joi, 22 iunie 2023, 08:59
2 MIN
 Un avocat care l-a apărat pe preşedintele Lula da Silva a fost promovat la Curtea Supremă a Braziliei

Senatul brazilian a aprobat miercuri numirea la Curtea Supremă a lui Cristiano Zanin, avocatul care l-a apărat pe preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva în cursul proceselor sale pentru corupţie, scrie AFP

Cu 58 de voturi pentru şi 18 împotrivă, camera superioară a validat nominalizarea candidatului desemnat de Lula da Silva, după o audiere maraton de opt ore în faţa parlamentarilor. În timpul acesteia, Zanin a spus că va acţiona în cea mai înaltă instanţă a ţării "fără nicio relaţie de subordonare" cu preşedintele de stânga.

"Imparţialitatea este pentru mine fundamentală şi este un element structural al justiţiei însăşi", a declarat juristul. Zanin va putea fi membru al Curţii Supreme până în 2050, conform unei reguli care impune ca judecătorii să se pensioneze când împlinesc 75 de ani.

Născut la Piracicaba, în statul Sao Paulo (sud-est), Zanin, 47 de ani, este un avocat specializat în drept civil şi procesual. A câştigat notorietate apărându-l pe Lula da Silva în timpul proceselor sale legate de mega-scandalul de corupţie "Lava Jato".

Aceasta este prima nominalizare făcută de preşedintele de stânga la Curtea Supremă de când şi-a început al treilea mandat în ianuarie. În timpul campaniei electorale în faţa predecesorului său de extremă dreapta Jair Bolsonaro, Lula da Silva a declarat, totuşi, în mod repetat că este împotriva numirii "prietenilor" la Înalta Curte.

"Cred că membrii Curţii Supreme ar trebui aleşi pentru competenţa lor, pentru CV-ul lor, nu prin prietenie", afiurmase el în cadrul unei dezbateri la postul de televiziune Bandeirantes, reaminteşte AFP. 

SURSA: Agerpres

 

Comentarii