Un puiet din Teiul lui Eminescu din Copou, plantat în Olanda

miercuri, 30 martie 2022, 01:56
2 MIN
 Un puiet din Teiul lui Eminescu din Copou, plantat în Olanda

Un copăcel tot de acolo a fost plantat recent la Viena.

Un puiet, descendent din Teiul lui Eminescu plantat în Iaşi, a fost dăruit de către administraţia Grădinii Botanice „Anastasie Panu” către parohia „Sf. Grigore Teologul” din Schiedam, Rotterdam – Olanda. Aceasta este prima şi singura parohie ortodoxă română din toată diaspora care are în grădină un puiet ce provine din Teiul lui Eminescu.

Alţi astfel de puieţi au fost plantaţi la Viena în cursul anilor trecuţi. Acesta a fost plantat la parohia românească din Rotterdam la finalul săptămânii trecute, la praznicul Bunei Vestiri, după ce a fost săvârşită Sfânta Liturghia de către părintele protopop dr. Ioan Dură. Au fost prezentaţi reprezentanţi ai ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos, enoriaşii parohiei şi a elevilor şcolii parohiale.

„Părintele Ioan a binecuvântat locul plantării, a stropit cu apă sfinţită puietul de tei şi a mulţumit directorului Grădinii Botanice din Iaşi, prof.dr. Cătălin Tănase, pentru darul cu care a onorat parohia. A urmat plantarea puietului, pentru care s-a folosit, prin grija grădinii botanice, şi pământ românesc. În cuvântul său, Părintele paroh a evocat personalitatea lui Mihai Eminescu, pe care l-a numit «apostol şi martir al neamului românesc, relicvă sfântă a acestuia»“, au transmis reprezentanţii parohiei.

Astfel, pe data de 15 iunie, ziua în care s-a stins din viaţă marele poet, va fi celebrat acest puiet plantat în grădină.

„Plantarea puietului descendent din Teiul lui Eminescu a fost urmată de un moment de poezie eminesciană susţinut de şcoala parohială şi enoriaşe ale parohiei. Parohia «Sf. Grigorie Teologul» din Ţările de Jos a împlinit 41 de ani de activitatea neîntreruptă”, au mai precizat reprezentanţii parohiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii