UPDATE: Liberalii răsuflă uşuraţi: pot vota bugetul Iaşului cu ajutorul USR

duminică, 15 ianuarie 2023, 14:16
3 MIN
 UPDATE: Liberalii răsuflă uşuraţi: pot vota bugetul Iaşului cu ajutorul USR

Conducerea organizaţiei municipale a USR Iaşi a decis să impună consilierilor locali ai filialei să participe la şedinţele de luni de la Primărie, ne-au declarat surse politice. O consecinţă directă a acestei decizii este că va putea avea loc şedinţa comisiilor de specialitate pentru dezbaterea proiectului de buget pe anul în curs şi, astfel, miercuri va avea loc votul în plen.

UPDATE. La scurt după publicarea articolului, Filip Hăvârneanu a reacționat cu un punct de vedere. Deputatul USR a susținut că „ar fi culmea” ca el să aibă vreo „înțelegere” cu lideri ai PNL, iar decizia privind participarea la ședința comisiilor de specialitate are ca principal motiv faptul că USR vrea să-și susțină amendamentele la proiectul de buget. În context, de precizat că un amendament la buget poate fi dezbătut în plen doar dacă anterior a fost discutat și la nivel de comisii. „Nu vrem să ne alăturăm PSD, nu stăm împreună în nicio alianță, noi vrem să mergem să depunem amendamentele noastre. Mi se pare normal să fim în arenă. Ar fi culmea să avem înțelegeri cu organizația condusă de Mihai Chirica și Costel Alexe. Nu suntem de acord ca proiectul să fie votat pe repede-înainte, dar vrem să avem ocazia să ne prezentăm amendamentele noastre”, a declarat deputatul Hăvârneanu. El a adăugat că ședința USR a ținut în jur de 3 ore, iar decizia de a participa la ședința reunită a comisiilor de specialitate a fost luată „cu o majoritate largă”.

TEXT INITIAL: La momentul votului în plen, liberalii nu vor avea probleme întrucât vor avea majoritatea necesară pentru aprobarea proiectului, după ce noul consilier PNL Marius Rîpanu va depune jurământul în dimineaţa zilei de luni.

Decizia USR de a participa la şedinţa comisiilor de specialitate nu a fost luată în unanimitate, cel puţin 3-4 consilieri locali marşând pe ideea unui boicot cu scopul de a amâna votarea bugetului astfel încât să existe o dezbatere mai largă cu publicul, dezbatere solicitată inclusiv de organizaţii neguvernamentale.

Sursele ZDI ne-au precizat că hotărârea luată în biroul local de conducere este „obligatorie” şi poate constitui motiv de excludere.

Potrivit unor surse transpartinice, şeful organizaţiei municipale a USR Iaşi Filip Hăvârneanu ar avea, în culise, o înţelegere cu lideri ai PNL. Deputatul USR nu a răspuns astăzi la apelurilor telefonice şi nici la mesaje pentru a avea un punct de vedere pe această temă. De remarcat că decizia USR vine în contextul în care primarul Mihai Chirica a denunţat că, la nivel local, ar exista „o alianţă toxică” USR – PSD.

Cititi si: Chirica simte pericolul în aer: Opoziţia ar putea prelua controlul la votarea bugetului. Cine sunt posibilii „trădători” din mâneca primarului?

În ceea ce îi priveşte pe consilierii PSD, surse din partid ne-au precizat că intenţia este de a nu se prezenta la şedinţa reunită a comisiilor de specialitate, ci doar la cea pentru depunerea jurământului de către Marius Rîpanu.

Social-democraţii acuză în continuare „graba” cu care primarul Mihai Chirica vrea aprobarea proiectului de buget, în condiţiile în care termenul legal este începutul lunii februarie, iar în oraş nu a existat o dezbatere reală a propunerilor executivului. Într-un comunicat trimis astăzi, organizaţia municipală a PSD Iaşi a criticat în termeni duri varianta de buget propusă de primarul Mihai Chirica.

„Aşa cum am spus şi în anii trecuţi, când primarul Chirica a încercat să forţeze votul pe buget prin diverse tehnici nedemne de înalta funcţie pe care o ocupă, refuzăm să intrăm în jocurile obscure, făcute cu uşile închise la Palatul Roznovanu, fiind preocupaţi de proiecte şi de modul în care Iaşul trebuie dezvoltat, cu atât mai mult cu cât penelistul Chirica se face vinovat de stagnarea în care se află oraşul sub îdomniaî sa (reamintim aici doar câteva dintre promisiunile făcute de edil şi nerespectate: baza sportivă, bazin olimpic, stadion municipal, sală polivalentă, piste biciclete etc.)”, se arată în comunicatul PSD.

Comentarii