Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?

vineri, 27 mai 2022, 08:18
4 MIN
 Urs în judetul Iaşi? Urme ciudate în zona Dobrovăţ, făcute publice de un inginer silvic. Unde duc indicaţiile?

O serie de urme inedite găsite într-o pădure din apropierea Iaşului a pus pe jar o întreagă comunitate.

“Urs în pădurea Bârnova-Dobrovăţ? Ce informaţii avem şi de ce nu ar trebui să ne îngrijoreze, nici dacă se confirmă.

Ieri un inginer silvic a postat două fotografii cu urme pe Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm (pe prima o vedeţi mai jos) susţinând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Între timp am aflat că ar fi vorba de zona Focşasca, comuna Tăcuta, puţin la sud de pădure. Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulţi specialişti urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu "călcâi" impregnat, sunt semne distinctive.

Un urs a fost filmat recent in judetul Botosani si a fost confirmat oficial si langa Roman

Rămâne evident problema confirmării locaţiei. Nu am reuşit să obţinem pozele orginale care, fiind făcute cu telefonul, ar da o confirmare adiţională. Au apărut bineînţeles şi suspiciuni în comentarii: "Vrea sa intimideze lumea, nu-i plac oamenii cu camera foto care descoperim neregulile pe care le fac, tăind pădurea ilegal."

Noi nu ne-am grăbi în acest sens, şi am da mai multă încredere personalului silvic, în această situaţie. Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră. Zona de dealuri este un habitat natural al ursului, el fiind împins în zona de munte de activitatea umană cu secole în urmă. Urs a fost filmat în judeţul Botoşani anul trecut. A fost confirmat recent lângă Roman. De la Roman la Iaşi este continuitate de pădure, un animal ca ursul poate parcurge dinstanţa respectivă în o noapte. Deci se poate.

De ce nu ne îngrijorează – nici pe noi, care suntem des în pădure, chiar în grupuri mici sau singuri? În primul rând şansele ca o populaţie de urs să se stabilească aici sunt foarte mici, fiind o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, şi care nu e conectată sau în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage. Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a convieţuit cu ursul dintotdeauna, şi credem că putem învăţa să convieţuim paşnic cu o populaţie mică de urs, dealtfel specie protejată şi care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autorităţile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte şi întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepţional, doar localizarea nouă.

Este motiv să nu mai ieşim la pădure? Deloc! Vom continua să ieşim şi acest sfârşit de săptămână. Ca precauţie, în zonele cu vizibilitate redusă puteţi avea grijă să faceţi zgomot (vorbitul puţin mai tare e mai mult decât suficient, şi dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieşiţi cu câine, ţineţi-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărţui şi provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeţi ursul, retrăgeţi-vă încet cu faţa spre animal. În special dacă sunteţi aproape de o localitate, sunaţi la 112 după ce aţi ajuns la o distanţă respectabilă. Autorităţile din zonă pot lua câteva măsuri de precauţie suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duşi în pădure sau animale păscute liber.

Ce vom mai face noi? Ţine ochii mari după urme! Ar fi excepţională o confirmare din alte surse. Ceea ce vă rugăm şi pe voi , dacă daţi de o urmă interesantă, pozaţi-o, eventula cu GPSMapsCamera, şi trimiteţi-ne-o! Poate aflăm că biodiversitatea pădurii noastre şi valoarea ei de conservare tocmai a crescut cu un animal de talie mare, simbol, cu care, dacă îl gestionăm cu înţelepciune şi respect, putem convieţui!”, se arată pe pagina de Facebook-Codrii Iasilor.

Pe această temă primarul comunei Dobrovăţ a scris pe pagina sa de Facebook umătoarele: “Voi publica o adresă a Direcţiei silvice Iaşi. Din punctul meu de vedere orice panică legată de această situaţie este inutilă. Nu s-a clarificat încă dacă vreun exemplar de URS s-a apropiat de comuna Dobrovăt. Nu există alte dovezi decât urma din fotografia pe care o voi ataşa. (în zona Focşasca, comuna Tăcuta) Pe de altă parte consider necesar să fiţi informaţi. În caz de veţi identifica un semn al prezentei unui exemplar de URS vă rog să anunţaţi de urgenţă“

 

 

Comentarii