Ursul de la Dobrovăţ a dispărut, dar un alt exemplar a fost prins la Negreşti

sâmbătă, 13 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Ursul de la Dobrovăţ a dispărut, dar un alt exemplar a fost prins la Negreşti

Ursul pripăşit cu un an în urmă în Pădurea Dobrovăţ a dispărut fără urmă în decurs de trei luni. Gabriel Doncean, şeful Direcţiei Silvice Iaşi, a amintit că primele semne că un asemenea animal a ajuns la noi au apărut în mai anul trecut. 

Urmele au fost găsite în mai multe locuri, spre limita cu judeţul Vaslui. Totuşi, din august ele au dispărut cu totul – cel puţin până acum. Directorul Direcţiei Silvice ne-a spus că prezenţa ursului în zona Pădurii Dobrovăţ a coincis cu activitatea maximă a albinelor, respectiv cu stupăritul. Sezonul apicol începe cu florile de salcâm şi rapiţă, continuă cu teiul şi se încheie cu celelalte flori.

Ar putea fi ursul prins în laţ lângă Negreşti cel care ne-a vizitat judeţul anul trecut? Directorul Doncean nu crede că ar fi vorba de acelaşi exemplar. El argumentează cu distanţa mai mică dintre pâlcurile de pădure din nord-vestul Vasluiului şi pădurile din Neamţ.

Patrupedul care s-a prins în laţ la Oşeşti, localitate aflată la câţiva kilometri sud de Negreşti, nu s-a putut elibera singur şi a trebuit să fie tranchilizat ca să fie scos din capcană. Monitorul de Vaslui relatează că ulterior a fost deschis dosar penal pentru braconaj.

CITESTE SI: Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Şeful Direcţiei Silvice ieşene pune prezenţa ursului lângă Negreşti pe seama întârzierii încălzirii vremii şi, implicit, a apariţiei surselor de hrană. Pe de altă parte, Gabriel Doncean a amintit că Moş Martin de la Dobrovăţ nu a creat niciun fel de problemă.

Dar s-ar putea el întoarce odată cu primele recolte de miere? Directorul de la Silvic nu are un răspuns, însă ne-a asigurat că pădurarii vor afla dacă ursul va reveni la Dobrovăţ. Luna trecută, de exemplu, în zăpada care a persistat mai multe zile nu a fost zărită nicio urmă, dar anul trecut ele au fost văzute mai ales lângă cursuri de apă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii