(VIDEO-UPDATE): O aeronavă MiG 21 LanceR şi un elicopter s-au prăbuşit aseară în Dobrogea. Opt oameni au murit

miercuri, 02 martie 2022, 21:44
5 MIN
 (VIDEO-UPDATE): O aeronavă MiG 21 LanceR şi un elicopter s-au prăbuşit aseară în Dobrogea. Opt oameni au murit

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac și Gura Dobrogei. Elicopterul plecat în căutare a dispărut şi el de pe radar. 

Imagini cu elicopterul PUMA in flacari

UPDATE: Militarii care au murit în urma prăbușirii elicopterului IAR- 330 Puma

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.

UPDATE: Pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit, miercuri seara, în judeţul Constanţa a fost găsit decedat, iar Forţele Aeriene şi Parchetul Militar au anunţat că fac cercetări în acest caz. Ministerul Apărării a transmis că toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma, implicate în catastrofele aviatice din 2 martie, vor au fost consemnate la sol până sunt aflate cauzele prăbuşirilor. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că pilotul decedat avea peste 570 de ore de zbor, din care 420 pe pe MiG-21 LanceR. “Căpitanul Costinel Iosif Niţă (FOTO JOS), pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

TEXT INITIAL: Cele două aeronave s-au prăbuşit, a confirmat pentru HotNews.ro ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Cei şapte militari de la bordul elicopterului au murit. Iniţial s-a comunicat că erau doar cinci militari în elicopter. Pilotul MiG-ului e căutat în continuare.

Imagini surprinse de camerele de supraveghere

O cameră de supraveghere din localitatea constănţeană Cogealac a surprins un moment care pare a fi cel al prăbuşirii MIG-ului. Astfel, în imagini se vede cum la un moment dat cerul se luminează, cel mai probabil atunci când a avut loc impactul aeronavei cu solul. Imaginile au fost postate de parlamentarul Bogdan Bola pe pagina sa de Facebook.

“O aeronavă MiG 21 Lancer, care executa o patrulare aeriană deasupra Dobrogei a dispărut de pe radar în zona localităţii Cogealac. Camerele au surprins ceva ce pare a fi o explozie puternică în zonă, care a luminat întregul cer”, a postat Bogdan Bola. 

Ce a spus preşedintele

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj de condoleanţe în urma prăbuşirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, în care îşi exprimă profundul regret şi deplina compasiune pentru pierderea vieţii a şapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. ”Îmi exprim profundul regret şi deplina compasiune pentru pierderea vieţii a şapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbuşirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar”, se arată în mesajul de condoleanţe. Preşedintele mai scrie că în această noapte tragică pentru aviaţia din România, gândurile sale se îndreaptă spre familiile îndoliate şi greu încercate de această pierdere dramatică. ”Le transmit condoleanţe şi multă putere în aceste clipe dureroase!”, spune preşedintele în finalul mesajului.

Mesajul premierului Ciucă 

Ministerul Apărării a anunţat, miercuri seară, că un MIG a pierdut legăura cu turnul de control şi a dispărut de pe radar, fără a se cunoaşte starea pilotului sau a aeronavei. În zonă au fost demarate acţiuni de căutare. Ulterior, instituţia a explicat că un elicopter care a plecat în căutarea MIG-ului a dispărut şi el de pe radar, iar apoi a fost confirmată prăbuşirea. Toţi cei cinci militari care se au la bord au murit. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri noaptea, un mesaj de condoleanţe în urma tragicului accident în urma căruia un elicopter şi un MIG s-au prăbuşit, în Dobrogea. Vom păstra vie memoria celor căzuţi în misiunile de apărare a României, spune şeful Executivului. ”Sunt profund îndurerat de tragicul sfârşit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune şi condoleanţe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuţi în misiunile de apărare a României, care şi-au pus datoria faţă de ţară înaintea propriei vieţi. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!”, a transmis premierul Nicolae Ciucă. 

Un alt avion s-a prăbuşit în apropiere

Un MIG 21 LanceR al Forţelor Aeriene Române de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-a prăbuşit pe câmp în data de 12 iunie 2017. Pilotul a reuşit să anunţe că are probleme la motor înainte de a pierde controlul manşei.

Ultimul accident aviatic în care a fost implicat un avion militar în judeţul Constanţa a fost în data de 12 iunie 2017. Atunci, un MIG 21 LanceR s-a prăbuşit în partea opusă a aeroportului – pe un câmp de lângă Nazarcea. Pilotul a reuşit să se catapulteze înainte ca aparatul de zbor să cadă la sol, fiind preluat ulterior de un echipaj medical. Acesta anunţase că avionul său are probleme majore la motor, în timpul manevrelor de aterizare, scrie Focuspress.

Comentarii