Violul şi crima de pe şes Bahlui care au îngrozit Iaşul acum doi ani: primele sentinţe

marți, 31 mai 2022, 01:50
4 MIN
 Violul şi crima de pe şes Bahlui care au îngrozit Iaşul acum doi ani: primele sentinţe

Un ieşean îşi va petrece mai bine de două decenii din viaţă în puşcărie, după ce şi-a violat şi ucis mătuşa. Sângele rece manifestat de tânăr i-a uimit pe judecători, care au consemnat că după crimă a plecat liniştit cu taxiul, furând şi un telefon cu această ocazie.

„Instanţa urmează a reţine îndeosebi gravitatea deosebită a faptelor săvârşite şi cu periculozitatea inculpatului din perspectiva împrejurărilor şi modului de comitere a infracţiunii, a naturii (care le situează la limita unor acte de cruzime şi reliefează un profund dispreţ a valorilor primordiale ocrotite de legea penală), dar şi a gravităţii rezultatului produs, iremediabil. Din această perspectivă apreciază instanţa că orientarea pedepsei spre limita maximă prevăzută de legea penală este una justificată”, au conchis magistraţii Tribunalului.

Rămâne de văzut dacă opinia lor va fi împărtăşită şi de cei ai Curţii de Apel.

Crima, care a şocat la acea dată opinia publică, a fost comisă la începutul anului 2020. Victima, R.O., în vârstă de 58 de ani, locuia cu familia în căminul M2 de pe Nicolae Iorga. Femeia era căsătorită cu unchiul lui Narcis Sîn, pe care acesta îl vizita ocazional.

Pe 2 ianuarie 2020, tânărul de 26 de ani a făcut o nouă vizită unchiului său, bând cu acesta şi cu R.O. În jurul orei 15.00, Sîn a plecat împreună cu R.O., pentru a vizita o cunoştinţă comună. În jurul orei 17.00, cei doi au ajuns în zona Cicoarei. S-au oprit la un magazin local, de unde femeia a cumpărat două beri şi o jumătate de baton de salam.

La ieşire, s-au întâlnit cu un cunoscut şi au mers la locuinţa acestuia, amenajată într-o rulotă. Nu au stat acolo decât aproximativ 10 minute, timp în care Sîn a băut o bere. Camere de luat vederi din apropierea spitalului Arcadia i-au surprins pe cei doi deplasându-se pe strada Cicoarei, spre podul dinspre strada Sarmisegetuza.

Din dreptul podului au luat-o spre stânga, pe şes, pe lângă gardul din jurul ştrandului municipal. Aici avea să fie găsit a doua zi trupul femeii.

Conform rechizitoriului prezentat în instanţă de procurori, ajunşi pe şes tânărul i-a propus mătuşii sale să întreţină relaţii sexuale, fiind refuzat. Atunci, Sîn a violat-o cu brutalitate, întreţinând cu ea relaţii sexuale normale şi anale.

Ulterior, pentru a nu fi denunţat, a bătut-o până când a ucis-o. Autopsia avea să pună în evidenţă numeroase fracturi costale în partea dreaptă a pieptului, dar şi un hematom subdural şi o hemoragie craniană.

În jurul orei 20.00, tânărul s-a urcat într-un taxi, pe Cicoarei, împreună cu un cunoscut întâlnit în zonă. După o lungă plimbare prin oraş, au ajuns în Dacia, unde cunoscutul a coborât. Sîn a profitat de ocazie şi i-a sustras acestuia din buzunar telefonul Redmi 6A.

Sîn a fost suspectat de crimă de la bun început, deşi cercetările s-au îndreptat şi împotriva unui cunoscut al tânărului, L.S. Sîn a susţinut că băuse cu victima şi cu L.S. într-un bar din Cicoarei, după care s-ar fi îndreptat toţi trei spre terenul viran unde avea să fie găsită victima.

Declaraţiile lui Sîn sugerau că L.S. ar fi fost vinovatul. Aceste declaraţii au fost contrazise atât de cele ale martorilor, cât şi de înregistrările camerelor video, care îi surprinseseră doar pe Sîn şi pe mătuşa sa.

Tânărul a fost trimis în judecată pentru omor calificat şi viol, prima faptă fiind pedepsită cu până la 25 de ani de închisoare, iar a doua, cu până la 10 ani de detenţie. Pe parcursul procesului, apărătorul lui Sîn a cerut schimbarea încadrării juridice în viol urmat de moartea victimei, pentru care pedeapsa maximă este de 18 ani de închisoare.

Cruzimea manifestată de tânăr în cursul agresiunii i-a făcut însă pe judecători să respingă această încadrare. Intenţia lui Sîn de a-şi ucide victima le apărea ca evidentă. Magistraţii l-au condamnat pe Sîn la 20 de ani de închisoare pentru omor şi la 8 ani de închisoare pentru viol, rezultând o pedeapsă finală de 22 de ani şi 8 luni de detenţie. Sentinţa poate fi încă atacată cu apel.

Comentarii