Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Aviatia militara a Statelor Unite este clientul unei firme de soft din Oradea

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Aviatia militara a Statelor Unite cumpara soft de la doi tineri oradeni, care au refuzat sa plece in SUA, unde li s-a oferit casa, masina, actiuni si un salariu de invidiat.
    Cei doi, Horatiu Tanasescu si Eugen Malita, detin firma East Technologies ( www.east-tec.com ), infiintata cu 1.000 de dolari - pretul calculatorului si licentelor pentru programele utilizate. Horatiu Tanescu a reusit sa vanda, la 19 ani, primul soft creat de el, East-Tec Eraser, o prima versiune a unui program utilitar de securitate ce protejeza datele confidentiale si secretul operatiunilor pe Internet.
    Cei doi tineri intreprinzatori s-au lovit la inceput de lipsa de legislatie in domeniu, iar firme care sa-i indrume in hatisul relatiilor cu partenerii si cu statul nu prea aveau de unde sa ia deoarece comertul electronic este abia la inceput in Romania. Ori, cu exceptia productiei propriu-zise de soft, intreaga activitate a echipei East Technologies se bazeaza pe comertul electronic. Totul se face pe Internet, incepind cu oferta, contactul cu clientul, plata si terminind cu livrarea produsului. Au trebuit sa invete cum sa exporte legal soft, intr-o piata, cea romaneasca, in care nu exista nici o lege in domeniu. Tineri fiind, nu stiau nici cu ce probleme se vor confrunta in contabilitate, inregistrarea de marci si, mai ales, pentru protejarea drepturilor de autor. Firma a inceput sa progreseze, ajungand in prezent la o echipa de 12 persoane, care genereaza venituri importante cu costuri foarte reduse. Toti angajatii sint foarte tineri, cu virste intre 18 si 27 de ani. Unul din cei mai tineri membri ai echipei este chiar directorul de marketing si relatii cu clientii, care este in clasa a XII-a si are doar 18 ani.
    In 1999 o agentie de informatii a aviatiei militare a Statelor Unite ale Americii a apreciat softul creat de firma oradeana si a cerut o licenta multipla, care sa acopere folosirea programului de catre intreaga organizatie. Pentru a-i atrage si catre alte produse dar si pentru a-i putea folosi ca parteneri de referinta, firma le-a oferit primilor sai clienti un discount apreciabil. East Technologies s-a orientat catre pietele unde produsele create de ei au trecere, principalii clienti fiind firme din SUA dar si din tarile europene, America de Sud sau Australia, unde comertul electronic functioneaza din plin.
    O companie de software din Statele Unite a inaintat o oferta de preluare a firmei si a produselor create pana in acest moment. Horatiu Tanasescu a avut de ales intre Romania si SUA, americanii oferindu-i casa, masina, un post de conducere middle-management in productie, salariu de peste 5.000 de dolari lunar si actiuni la firma unde ar fi urmat sa lucreze. La capatul a cinci zile de negocieri, el a declinat oferta. "Nu plecam in SUA, vom continua sa lucram in tara dar ramanem parteneri pe picior de egalitate! Ei isi doreau un contract de tip take-over, adica ne-ar fi preluat cu firma, cu angajati, cu programele si cu planurile noastre de viitor. Tot ceea ce ar fi urmat sa realizam ar fi fost in prealabil supervizat de ei. Daca ei ar fi respins propunerea noastra noi ne-am fi conformat. Nu am fi fost decit niste executanti de idei", spune Tanasescu.
    Una dintre convingerile de baza ale celor de la East Technologies este oprirea exportului de inteligenta din Romania. "Americanii nu sint cu nimic mai destepti decit noi. Ce-i drept, noi nu suntem la nivelul lor de dezvoltare, dar cred ca suntem mai capabili", spune Eugen Malita. Piata de soft este ca si inexistenta pentru ca in Romania pirateria este o moda, comertul electronic nu se practica iar accesul la Internet a fost foarte limitat pana acum. Cu toate ca East Technologies nu are pana acum clienti in tara, Horatiu si Eugen spera ca in curand vor putea sa vanda si in Romania.
    In plus, spun ei, scoala este deficitara la capitolul identificarii eficientei si lipseste managementul din invatamint, care sa promoveze performantele studentilor: "Noi facem teoreticieni in timp ce pe piata sunt cautati cei cu practica!".
    Produsele East Technologies au fost premiate de nenumarate ori de Ziff-Davies Interactive, CNET, PC World, si au ajuns sa fie in topul popularitatii la cele mai mari magazine virtuale de soft, precum CNET Download.Com sau SoftSeek.Com. In urma cu putin timp, la unul din cele mai mari magazine de soft, unul dintre produsele distribuite de East Technologies, numit Add/Remove Plus, a ajuns sa fie mai popular decit ICQ sau WinZip. Toate produsele firmei sint cotate cu cite cinci stele din cinci de catre Ziff-Davies Interactive.

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri