Tun de aproape 5 miliarde lei din afaceri cu produse petroliere

miercuri, 01 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Tun de aproape 5 miliarde lei din afaceri cu produse petroliere

Mafia petrolului a mai dat un gol la bugetul statului. Suma furata este estimata la 4,8 miliarde lei. Pagubele provin din neplata impozitului pe profit si a TVA-ului. In afacere este implicata o firma din Iasi, "MegaKripton", care acum este administrata de un afacerist din Birlad. El se numeste Florin Bulgaru. Pe urmele sale sint Garda Financiara si Politia. Pina acum este de negasit.
Nimeni nu a auzit de el si nu l-a vazut in ultimul an.
"Din actele pe care le-am descoperit pina acum am calculat un prejudiciu adus bugetului de stat de 4,8 miliarde de lei. Din acestia, 2,6 miliarde reprezinta impozite si majorari, iar restul este format din TVA", ne-a spus Viorel Gavril, comisarul sef adjunct al Garzii Financiare Iasi.
Modul de actiune al afaceristului birladean era foarte simplu. Achizitiona in mod legal de la firme de intermediere de pe teritoriul judetului Bacau sau din Vrancea, produse petroliere (benzina si motorina) pe care apoi le vindea altor societati. Toate firmele implicate in afacere lucrau cu acte in regula. Singura exceptie era "MegaKripton". Emitea facturi catre cumparatori, dar nu le mai inregistra in contabilitate. Nu a mai depus un act la Directia de Finante din anul 1999. Dar de unde curgeau banii? In pretul marfii vindute de Bulgaru erau incluse toate taxele, implicit si TVA-ul datorat statului. Cum nu inregistra factura in contabilitate, banii cuveniti statului sub forma de TVA intrau in buzunarele incapatoare ale afaceristului din Birlad.
O alta sursa importanta de venituri era si impozitul pe profit. Deoarece in contabilitatea firmei "MegaKripton" nu era inregistrat nici un act, banii pe care ar fi trebuit sa-i plateasca statului sub forma de impozite ajungeau in aceleasi buzunare. Garda Financiara a incadrat actiunile societatii iesene in rindul firmelor-fantoma. Totusi, Bulgaru, pentru a fi cit mai greu prins si a crea confuzie, a ales sa lucreze la limita "legalitatii". In anul 2000, a preluat firma de la ieseanul Iulian Zaharia. Singurul act prin care Zaharia ceda societatea afaceristului birladean a fost incheiat la un notariat din Iasi. Atunci, Bulgaru a intrat in posesia actelor si a stampilei firmei. Odata ce a obtinut obiectul dorit a disparut. Nimeni nu l-a mai vazut vreodata. Dupa incheierea actelor, cei doi stabilisera sa se intilneasca la o data ulterioara, pentru a merge la Camera de Comert, sa faca modificarea la Registrul Actionarilor. Aceasta aminare a fost mica smecherie pusa la cale de Bulgaru. El nu a vrut niciodata sa fie actionarul firmei. Avea nevoie doar de stampila. Aceasta ii era necesara pentru a directiona vina pentru ilegalitatile comise asupra proprietarului de drept.
Aria de desfasurare a afacerilor lui Bulgaru a depasit limitele judetului. Mai mult, dupa o vreme Iasul a fost chiar ocolit. Din actele care s-au gasit pina acuma, caracatita afaceristului din Birlad se intindea in judetele Bacau, Vrancea si Vaslui. Si-a schimbat chiar si banca la care firma avea deschise conturile in alt judet, pentru a nu mai fi gasit. A ales "Demirbank" din Bacau. Afacerile firmei "MegaKripton" au fost trecute in categoria evaziunii fiscale, iar dosarul este inaintat spre cercetare la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii