3. Calatorie prin fascinanta Asia: Safari in nocturna la Singapore

joi, 21 februarie 2013, 00:00
4 MIN
 3. Calatorie prin fascinanta Asia: Safari in nocturna la Singapore

Un "jurnal de calatorie" inedit a fost pregatit de profesorul Victor Geangalau, presedintele Asociatiei Proruralis. Aflat intr-o calatorie in Asia, profesorul a pus pe hartie toti pasii pe care i-a facut pe indepartatele meleaguri. Jurnalul plin de mister, de lucruri fascinante de la "frigul de 25 de grade" pana la regulile economice care guverneaza o tara mica, dar celebra prin puterea sa economica, il puteti lectura in zeci de capitole pregatite pentru cititorii online.

3. Safari in nocturna la Singapore

Drumul pana la Singapore Zoological Gardens il facem intr-un taxi cu un sofer malaezian vorbaret. Gica cum il poreclim, deoarece nu putem sa-i pronuntam numele adevarat ceva cu gc,  ne duce cu viteza pe o autoruta spre marginea orasului de unde, foarte aproape, se vede orasul malaezian Johor Bahru, cel mai sudic oras al continentului asiatic cu o populatie, cu zona metropolitana cu tot, de peste 2 milioane de locuitori. Gradina zoologica nu poate fi vizitata decat noaptea. Ea este deschisa zilnic de la ora 19,30 pana la miezul noptii. Misterul junglei tropicale ni se dezvaluie dintr-un trenulet cu mai multe vagoane deschise, aproape la nivelul solului, care strabate incet jungla si care se opreste din loc in loc de unde putem privi activitatea animalelor nocturne si asculta explicatiile unui ghid discret la difuzoare. Intre vagoane si animale se pare ca nu exista niciun fel de bariere. Iti vine sa te intrebi cum de nu sare un tigru malaezian urias, aflat la 15 m distanta, care  priveste fix spre vagoane, sa insface un turist? Pentru animale sunt construite habitate speciale, de-o parte si alta a liniei, iluminate discret, sa nu fie stresate de turisti.

Un elefant care ne-a intors spatele

Aceste habitate reproduc modalitatea lor de existenta, de la poalele muntilor Himalaya, paraurile nepaleze, subcontinentul indian, Africa Ecuatoriala, regiunea indo-malaeziana, Birmania, padurile tropicale din Asia de Sud-Est si America de sud. Pe langa trenulet mai exista patru trasee serpuite de mers cu piciorul pentru a explora zona. Cea mai cunoscuta este "Leopard Trail". De pe aceste trasee poti vedea mai de aproape "campusurile" bivolilor, elefantilor, tigrilor, hipopotamilor, girafelor, hienelor, leilor, antilopelor bongo,vidrelor sau pelicanilor si a celorlalte peste 1000 de specii de animale (unele dintre ele pe cale de disparitie), majoritatea nocturne, ce traiesc in cele 40 de ha de jungla. Unele animale sunt total libere ca tapirul malaezian, cerbul, veveritele, vidrele asiatice sau liliecii. Ca o surpriza: trenuletul a oprit la un moment dat, pret de cateva minute, lasand sa treaca cativa bivoli de pe o parte pe cealalta a caii de rulare.

La cumparaturi intr-un butic

Este uluitor sa vezi pe viu viata nocturna a animalelor feroce care te privesc sfidatoare, sau a animalelor timide care te observa ascunse dupa tufisuri sau copaci. Doar un lup sur cocotat pe un trunchi de lemn priveste solemn si atent trenuletul, fara a schita nici cel mai mic semn de tulburare. Barierele si santurile care pastreaza animalele la mica distanta exista totusi, dar sunt foarte bine camuflate fata de vizitatori, incat ai impresia ca simti si respiratia animalelor. Pentru bivoli, hippopotami, elefanti sau rinoceri chiar asa si este. Conservarea speciilor este cheia succesului acestui parc unic in lume. Nu este un "safari" adevarat pentru ca nimeni nu ucide aceste frumoase exemplare, ci doar le imortalizeaza cu aparatura foto fara blitz, dar ca parc zoologic care conserva speciile si le asigura reproducerea, merita din plin vizitat si admirat.

Animalute catifelate

In final, la iesirea din trenulet, te asteapta un restaurant Ulu Safari, de 600 de locuri, pentru a te bucura, daca doresti, de o gama larga din bucataria internationala. Chiar si aici, la iesire, se aud sunetele misterioase ale junglei de la urletele nocturne, ragetele fiarelor, mugetele bivolilor, cantecul greierilor sau oracaitul broastelor. Nu trebuie sa va lasati pacaliti de calmul aparent al acestor animale: ele raman cu instinctul lor salbatic, dispuse oricand sa actioneze in cautarea hranei. In general par sa nu le pese de turisti: unele mananca, altele rumega sau dorm inghesuite sub clarul de luna.

Buticuri la intrarea in Singapore Zoological Gardens

La marginea junglei vizitatorii se disperseaza printre multimea rafturilor cu suveniruri ale buticurilor. Noii veniti asteapta cuminti la cozile care ii conduc la vagoanele trenuletelor ce vin unul dupa altul, furisandu-se incet prin jungla; sunt alti si alti vizitatori din intreaga lume. Pe o scena larga, in Entrance Plaza, poti admira spectacolul cu foc, dat de membri unui trib din Borneo pe jumatate dezbracati. In ritmul alert al tobelor acestia danseaza si fac cascadorii, invitand si spectatori printre ei, care evident sunt amuzanti pentru public cu stangaciile lor si speriati de dansul limbilor de foc care ii inconjoara.

Fara sa vrei lumea animalelor nocturne, carora le sticlesc ochii in noptile cu luna te duce cu imaginatia la viata stramosilor nostri indepartati care convietuiau alaturi de aceste creaturi in lupta comuna pentru supravietuire. Pe unele dintre aceste animale rare le mai gasim in gradini zoologice sau in rezervatii create de om. Ar fi trist daca urmasii nostri ar afla doar din albune sau pinacoteci fostele comori vii ale trecutului!  Pamantul ar fi mult mai sarac.

 

Comentarii