500 de taximetriştii vor ocupa mâine centrul Iașului. Protest din cauza Uber

marți, 12 decembrie 2017, 02:57
2 MIN
 500 de taximetriştii vor ocupa mâine centrul Iașului. Protest din cauza Uber

Taximetriştii vor organiza mâine un miting de amploare în centrul Iaşului.

Sute de maşini vor staţiona în coloană pe ambele sensuri ale străzii Anastasie Panu pe parcursul întregii zile. Numărul acestora ar putea ajunge chiar la 500 de autoturisme. Şefii Confederaţiei Operato­ri­lor şi Transportatorilor Autorizaţi din România Filiala Iaşi (COTAR) susţin că circulaţia rutieră nu va fi afectată.

În schimb, municipalitatea a luat deja mai multe măsuri: interzice­rea/re­stricţionarea accesului auto în parcarea din faţa Palatului Culturii, pe calea de rulare a liniilor de tramvai, pe str. Palat (intersecţie cu str. Sf. Lazăr la intersecţia cu str. Panu), pe str. A. Panu (tronson cuprins între str. Palat şi str. Elena Doamna), pe str. Costache Negri (de la intersecţie cu str. Armeană la intersecţie cu str. A. Panu) şi pe str. Sf. Lazăr (de la intersecţie cu str. Grigore Ghica Vodă şi str. A. Panu).

Şeful COTAR, Mircea Manolache, a declarat ieri că taximetriştii au mai multe revendicări. Printre acestea se numără reglementarea activităţilor de tip Uber şi crearea, la Înmatriculări şi Registrul Auto Român, a unor ghişee speciale pentru persoane juridice astfel încât transportatorii să nu mai aşteptate 2-3 luni pentru elibe­rarea de acte. Protestul va avea loc simultan în mai multe oraşe din ţară.

„Nu încercăm să blocăm oraşul. Taxiurile vor fi cât mai aproa­pe de trotuare, pe ambele părţi ale străzii, astfel încât să nu împiedicăm traficul auto“, a spus Manolache.

El a adăugat că există posibi­litatea ca protestul să nu mai aibă loc dacă Guvernul va invita la discuţii reprezentanţii taximetriştilor şi va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care să reglementeze serviciile de tip Uber.

„Nu se împotriveşte nimeni la Uber, dar cei care fac transport de persoane trebuie să se plieze sub tutela unei legi. Susţinem toţi investitorii, dar să existe un cadru legal în care ei să funcţioneze. Să-şi plătească taxe şi impozite, aşa cum plătim şi noi. Vrem reglementarea activităţii. Concurenţa e benefică, dar trebuie să fie o concurenţă loială“, a mai spus Manolache.

Comentarii