80 de ani de la Pogromul de la Iași. „Marşul vieţii“ și alte manifestări zilele acestea

luni, 28 iunie 2021, 02:01
2 MIN
 80 de ani de la Pogromul de la Iași. „Marşul vieţii“ și alte manifestări zilele acestea

Primăria, alături de Universitatea „Al.I. Cuza“, Casa de Cultură a Studenţilor, Opera din Iaşi şi Ateneul organizează o serie de evenimente dedicate comemorării a 80 de ani de la Progromul de la Iaşi.

Seria de manifestări debutează azi, de la ora 9.30, la Universitate, cu Conferinţa Internaţională „Iaşi 1941 – 2021: Memorie, Asumare, Uitare“. Conferinţa va fi deschisă printr-o serie de discursuri susţinute de reprezentantul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, de ambasadorul statului Israel, ambasadorul SUA, al Elveţiei, dar şi a reprezentanţilor instituţiilor locale. Pe lângă conferinţele de la UAIC de astăzi, seara, de la ora 18.30, va avea loc un program special al Operei la Casa Studenţilor.

Manifestările vor continua mâine, de la ora 8.30, cu „Marşul vieţii“, care va avea plecare din şos. Păcurari 34 Iaşi spre Cimitirul Evreiesc. Totodată, va avea loc dezvelirea unei placi omagială la cavoul lui Abraham Ghiltman, fost Preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi, şi o serie de depuneri de coroane la Cimitirul Evreiesc Iaşi, Cimitirul Podu Iloaiei şi Cimitirul Târgu Frumos.

Pe 29 iunie, de la ora 18.00, va avea loc Inaugurarea Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iaşi de la Casa Muzeelor. Pe 29 iunie, de la ora 19.00, la Primărie va avea loc decernarea titlurilor de Cetăţean de Onoare celor 4 supravieţuitori ai Pogromului şi unor personalităţi implicate în marcarea păstrarea memoriei vii.

Pe 30 iunie, de la ora 19.00, la Ateneul din Iaşi, va avea loc un spectacol Maia Morgenstern, „Nu sunt eu. Maia Morgenstern – o biografie“.

Comentarii