„Decreţeii” şi „Seniorii”, detronaţi încet-încet de „Generaţia Z”? O inedită analiză privind vârsta celor care deţin şi conduc firmele ieşene

luni, 23 octombrie 2023, 01:50
8 MIN
 „Decreţeii” şi „Seniorii”, detronaţi încet-încet de „Generaţia Z”? O inedită analiză privind vârsta celor care deţin şi conduc firmele ieşene

Generaţia Z este pe cale să depăşească reprezentanţii Generaţiei Baby Boomers, dar şi pe aşa-zişii „decreţei”, la conducerea firmelor ieşene. Potrivit cifrelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la sfârşitul lunii iulie erau 4.907 tineri cu vârsta de până la 29 de ani (adică 10,28% din totalul administratorilor de firme) împuterniciţi cu afacerile companiilor ieşene, în timp ce seniori de peste 60 de ani cu aceeaşi ocupaţie erau 5.587 (11,7% din total). Lor le urmează aşa-zişii „Decreţei”, persoane născute între 1967-1970, când a funcţionat decretul de interzicere a avorturilor dat de Ceauşescu. Diferenţa procentuală înregistrată la Iaşi dintre administratorii de firme din cele două categorii extreme de vârstă de mai sus e a doua cea mai mică din ţară, după Ilfov. Iar Suceava urmează Iaşul îndeaproape pe trendul întineririi economice a firmelor.

 

Diferenţa dintre Baby Boomers (persoane născute între anii 1946 – 1964) care erau împuterniciţi la conducerea firmelor ieşene, şi reprezentanţii Gen Z (născuţi între anii 1997 – 2010) este în acest moment la Iaşi de doar 1,47% (în favoarea persoanelor de peste 60 de ani, faţă de cele de până la 29 de ani). În judeţul Ilfov, e de 1,32%, iar în România e de 6,15. Spre comparaţie, la nivelul ţării persoanele cu vârste de peste 60 de ani împuternicite în firme reprezintă 14,79% din total, în timp ce tinerii doar 8,64% (diferenţa dintre aceste două categorii fiind de 6,15%. În Regiunea de Dezvoltare Nord-est, schimbul de generaţii e pe cale să se petreacă în judeţele Iaşi şi Suceava, în timp ce în judeţul Neamţ diferenţa este încă foarte mare, în favoarea bătrânilor (+7,39%)

În acelaşi timp, administratorii de firme de 30 – 39 de ani aproape i-au ajuns din urmă, ca număr, pe cei de 40 – 49 de ani, care încă domină afacerile din toată România.

Judeţul Brăila este locul în care tinerii Z sunt de 2,5 ori mai puţini decât seniorii Baby Boomers, cu o diferenţă între ponderile celor două categorii de vârstă din totalul administratorilor de firme din acest judeţ de 11,44%.

Dacă vorbim de acţionari, diferenţa e mai mare (+4,33% în favoarea seniorilor). Chiar şi aşa, Iaşul este al treilea judeţ în care tinerii acţionari aproape îi ajung din urmă, ca pondere, pe antreprenorii de peste 60 de ani.

În rândul acţionarilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iaşul (+4,33% în favoarea seniorilor) şi Suceava (+4,78%) sunt judeţele cu cei mai tineri antreprenori, în timp ce Bacăul, cu o diferenţă de 9,37% şi judeţul Neamţ (+9,33% în favoarea seniorilor) lasă mai greu loc antreprenorilor tineri. Atât în rândul persoanelor împuternicite, cât şi în cel al acţionarilor, Vasluiul este cel de-al treilea judeţ care urmează trendul întineririi afacerilor.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la sfârşitul lunii iulie Iaşul era al şaselea judeţ din ţară după numărul de persoane juridice active. Din totalul de 1.206.397 firme, cele mai multe se regăseau în Bucureşti (22,1%), în Cluj (5,7%), Ilfov (5,3%), Timiş (4,6%) şi Constanţa (3,9%). La Iaşi ONRC a numărat 41.667 de persoane juridice active, adică 3,5% din totalul la nivel naţional.

Aici merită să precizăm că potrivit specialiştilor ONRC, „sunt considerate active, din punct de vedere juridic, firmele înregistrate în Registrul Comerţului care nu şi-au declarat suspendarea activităţii şi nu se află în nici una din stările ce pot duce la pierderea personalităţii juridice. Din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerţului, au fost excluse firmele cu suspendare temporară a activităţii, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolventă, etc”.

Fiecare firmă funcţionează cu ajutorul unor anumite persoane împuternicite să răspundă de buna funcţionare. În medie, firmele din România au 1,18 împuterniciţi, din care cei mai mulţi au vârsta între 40 – 49 de ani (30,1%). Tinerii de 30 – 39 de ani sunt prezenţi ca administratori de firmă în aproape 26% dintre companii, urmaţi ca pondere de maturii din Generaţia X („decreţei”) (50 – 59 ani) – care reprezintă 20,63% din totalul administratorilor, apoi de vârstnicii de peste 60 de ani (14,79%) şi în final de tinerii de până în 29 de ani, care reprezintă 8,64% din totalul administratorilor desemnaţi de persoanele juridice active din România.

În condiţiile în care în total în România doar 8,64% dintre reprezentanţii firmelor sunt tineri de până în 29 de ani, în unele judeţe acţionarii firmelor par să aibă mai mare încredere în administratorii tineri. Bistriţa Năsăud, Giurgiu şi Gorj sunt pe primele trei locuri. În peste 11,5% din firmele din aceste judeţe, împuterniciţii au vârsta de până în 29 de ani.

Dintre judeţele Regiunii de Dezvoltare Nord Est, trei se regăsesc în fruntea listei cu cei mai mulţi tineri împuterniciţi în firmele active: Suceava (locul 5, cu 11,08%), Vaslui (locul 8, cu 10,37%) şi Iaşi (locul 9, cu 10,28%). O proporţie destul de mare de tineri se regăseşte şi în rândul împuterniciţilor din Botoşani (locul 11, cu 10,14%), în timp ce judeţele Neamţ şi Bacău, deşi cu ponderi ale tinerilor în rândul împuterniciţilor din firme peste media pe ţară, se regăsesc totuşi pe locurile 23 şi 27 din 42 de judeţe.

Capitala e pe locul 41 atunci când e vorba să lase administrarea firmelor pe umerii tinerilor (proporţia firmelor din Bucureşti în care se regăsesc tineri de până la 29 de ani ca împuterniciţi este de doar 6,67%). Iar judeţele Cluj (locul 29), Timiş (locul 33), sau Constanţa (locul 36) au lăsat, de asemenea, puţin spaţiu pentru tinerii administratori de firme.

La fel e şi la Iaşi, spre deosebire totalul pe România, se observă o tendinţă de creştere a numărului de firme care îşi împuternicesc tineri la administrare.

În regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iaşul are cei mai puţini „bătrâni” împuterniciţi ai firmelor active (11,7% peste 60 de ani şi 18% la categoria de vârstă 50-59 de ani): pe ultimul loc ca pondere a persoanelor de 50-59 de ani împuternicite în firmele locale şi pe locul 41 din 42 la categoria de vârstă de peste 60 de ani. Este însă pe locul al nouălea la categoria de vârstă de până la 29 de ani, pe primul loc în ţară ca pondere a persoanelor de 30 – 39 de ani şi pe locul şase la categoria de vârstă 40 – 49 de ani.

După Iaşi, Suceava a dat cea mai multă putere tinerilor în firme, iar pe locul al treilea e judeţul Vaslui, în timp ce Neamţ şi Bacău sunt judeţe “îmbătrânite”, dacă ne luam după vârsta persoanelor împuternicite cu afacerile.

De ce este importantă vârsta celor care conduc afacerile? Pentru că poate reprezenta semnul unei viitoare dezvoltări economice, într-un context în care schimbările tehnologice au loc cu paşi de uriaş, iar adaptabilitatea devine mai mult decât oricând un atu în lupta concurenţială. Sau pentru că, aşa cum notează un articol din panorama.ro “Ca în tot restul lumii, şi în România, obiceiurile de consum s-au schimbat odată cu generaţiile mai tinere. Fără doar şi poate, Millennialii şi Generaţia Z au impactat piaţa de retail prin diferenţele de consum şi de comportament faţă de generaţiile precedente, forţându-i, astfel, pe producători şi vânzători de bunuri şi servicii să vină cu strategii proaspete de fidelizare şi de reţinere. Deşi în România încă nu reprezintă principala categorie de consumatori – aceasta rămâne Generaţia X -, Milennialii câştigă mai mulţi bani, pe care aleg să îi cheltuie online”. VEZI AICI

Să vedem însă şi cine sunt cei care le dau tinerilor (sau nu le dau) puterea să conducă firmele.

Iaşul avea la finalul lunii iulie 56.588 de asociaţi / acţionari în firmele cu sediul social în judeţ, iar cei mai mulţi aveau, ca şi în cazul împuterniciţilor, vârsta cuprinsă între 40 – 49 de ani. Aceştia se regăsesc în 30% dintre firme, urmaţi, ca pondere, de acţionarii de 30 – 39 de ani, din Generaţia Y (născuţi între anii 1981 – 1996). Aceştia se regăsesc în 28% din firme. Maturii X, cu vârste între 50 – 59 de ani sunt acţionari în 18,4% din firme, în timp ce acţionari Baby Boomers, cu vârsta de peste 60 de ani, sunt în 14% din firmele din Iaşi. Generaţia Z nu are încă suficientă putere financiară, însă tinerii cu vârste de până la 29 de ani se regăsesc totuşi în aproape 10% dintre firmele ieşene, ca acţionari.

 

  • Şi în rândul asociaţilor/acţionarilor, Suceava este judeţul din Regiunea Nord-Est cu cei mai mulţi tineri antreprenori de până la 29 de ani (10,6%), iar Bacăul cu cei mai puţini (8,7%).
  • La categoria de vârstă 30 – 39 de ani, dintre judeţele din Moldova, doar Iaşi, Suceava şi Vaslui au o pondere a acţionarilor de 30 – 39 de ani peste media pe ţară.
  • Iaşul e fruntaş şi în rândul acţionarilor de 40 – 49 de ani (30%), categorie din care judeţul Vaslui are cea mai mică pondere (26,65%). La această categorie de vârstă, în afară de Iaşi, toate celelalte judeţe au ponderi mai mici decât media pe ţară.
  • Cei mai mulţi acţionari de vârste înaintate sunt în Neamţ, judeţ în care 18,27% din acţionari au peste 60 de ani, în condiţiile în care media pe ţară de 16,89%, iar în Iaşi procentul acţionarilor seniori este de 14%.

În topul pe ţară, între primele zece judeţe cu cei mai mulţi acţionari sub 29 de ani, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est e reprezentată de Suceava (locul 4) şi Vaslui (locul 6), în timp ce Iaşul şi Botoşaniul ocupă locurile 11 şi 12. Bucureştiul, pe locul 41 şi Harghita, pe 42, sunt locurile cu cea mai mică pondere a acţionarilor tineri şi foarte tineri.

La categoria de vârstă 30 – 39 de ani, Iaşul avansează puternic în top şi e pe locul al treilea, după Cluj şi Ilfov, în timp ce Suceava coboară pe locul 5 (cu 26,99% acţionari de 30-39 de ani), iar Vaslui pe locul 9 (26,08%). Botoşani, Bacău şi Neamţ sunt în jumătatea de jos a clasamentului pe judeţe, cu cele mai mici ponderi ale acţionarilor de 30-39 de ani din totalul acţionarilor din aceste judeţe.

La vârsta de 40-49 de ani, doar Iaşul mai rămâne între primele zece judeţe din ţară (pe locul 6, cu o pondere de 30%), în timp ce Bacău şi Neamţ, cu un acţionariat mai bătrân, încep să urce în clasament (locurile 21 şi 22), ajungând ca la grupa de vârstă 50 -59 de ani Bacăul să fie în top 10 (pe locul 9, cu o pondere de 21,64%), iar Iaşul e pe locul 41, înainte de Ilfov. Cei mai mulţi acţionari bătrâni sunt în Covasna (21,79%), Tulcea (21,49%) şi Teleorman (21,46%).

Din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, în judeţul Neamţ e cea mai mare pondere a acţionarilor de peste 60 de ani (18,27%), dar şi Botoşani, şi Bacău, se situează peste media pe ţară, având mai mulţi seniori în acţionariatul firmelor.

Comentarii