A trecut cu maşina peste un pieton beat, a coborât, l-a tras de picioare spre şanţ şi apoi a plecat

marți, 07 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 A trecut cu maşina peste un pieton beat, a coborât, l-a tras de picioare spre şanţ şi apoi a plecat

Un șofer era să scape basma curată după ce a lovit cu mașina un ieșean căzut în drum. Victima era beată, dar nici șoferul nu era foarte treaz. Prelungirea anchetei a făcut ca o bună parte din răspunderea penală să se prescrie. Nu însă și cea pentru părăsirea locului accidentului.

Incidentul s-a petrecut în seara zilei de 17 august 2017. Aproape de ora 21.00, Neculai Atănăsoai plecase din satul Orzeni, comuna Holboca, îndreptându-se spre locul de muncă, CET I, unde era operator turbine. Cu un sfert de oră înainte, dintr-un magazin sătesc din Rusenii Vechi, ieșise Dumitru B., mergând pe două cărări. O localnică avea să spună ulterior că nu mai văzuse niciodată un om atât de beat și care să se deplaseze așa cum făcea bărbatul, stânga-dreapta, pe toată lățimea străzii. După câteva minute, bărbatul a fost văzut și de un tânăr care se plimba cu bicicleta împreună cu prietena sa, pe strada Principală din Holboca. Tânărul l-a văzut de la distanță, târându-se pe drum. Nu și-a putut da seama dacă e vorba de un om sau de un animal.

Cu cinci minute înainte de ora 21.00, pe strada Principală a intrat și VW-ul Golf condus de Atănăsoai. A trecut pe lângă cei doi tineri și l-a văzut pe Dumitru B., căzut pe carosabil. Acesta tocmai ridicase mâna, pentru a semnala că se află acolo. Șoferul a frânat brusc și a virat stânga, intrând pe contrasens, dar nu a reușit să evite impactul cu pietonul, trecând cu roțile din dreapta peste el. Șoferul a oprit, dar în loc să îi acorde primul ajutor, l-a luat de picioare și l-a tras pe marginea șanțului. A plecat apoi mai departe. Și-a lăsat ca întotdeauna mașina în parcarea primăriei comunei, de unde a plecat spre serviciu cu autobuzul Veolia.

Accidentul a avut loc în sat, iar zgomotul frânelor a atras atenția localnicilor. Unul a ieșit din curte, constatând că victima abia mai respira. Din curte a ieșit și o femeie, care a avut inspirația să noteze pe o hârtiuță o parte din numărul de înmatriculare al VW-ului. Acest fapt a ușurat munca polițiștilor. După câteva ore, șoferul a fost ridicat de polițiști de la locul de muncă. Analizele efectuate au indicat o alcoolemie de 1,5‰ în sânge, cea teoretică la ora accidentului, stabilită retrospectiv, fiind de aproximativ 2‰.

Dumitru B. a avut zile. A suferit o fractură severă de bazin și mai multe răni, având nevoie de patru luni de îngrijiri medicale pentru vindecare. Atănăsoai a declarat anchetatorilor că băuse în timpul zilei 100 ml de vodcă și o bere. Nu ar fi observat că a călcat pe cineva, punând balansul mașinii pe seama denivelărilor drumului. Crezuse că reușise să-l ocolească pe Dumitru B.

Șoferul a fost trimis în judecată în decembrie 2021, pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Judecătorii au reținut faptul că nu avea antecedente penale, iar ancheta stabilise o culpă de 90% a victimei în producerea accidentului. În plus, întârzierea cu care dosarul a ajuns în instanță a făcut ca răspunderea penală pentru două dintre acuzații să se fi prescris până la pronunțarea sentinței. Nu și cea pentru părăsirea locului accidentului. Magistrații Judecătoriei l-au condamnat pe Atănăsoai la 2 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenție, luându-se în considerare faptul că victima ar fi putut muri.

În timpul procesului, Dumitru B. a solicitat despăgubiri materiale în valoare de 150.000 lei și daune morale de 500.000 lei. Pentru dovedirea daunelor materiale au fost însă depuse doar câteva chitanțe și bonuri privind cheltuielile efectuate după accident, unele neavând nicio legătură cu acesta. Ca urmare, judecătorii au acceptat să acorde doar 100 lei ca despăgubiri materiale, mai ales că accidentul se produsese mai ales din cauza victimei. Daunele morale au fost stabilite la un nivel de 9.000 lei. Sentința Judecătoriei a fost atacată atât de către inculpat, cât și de victimă, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. 

Comentarii