Abuz de forţă al Fiscului. Cum a fost îngropată o firmă care a obţinut bani europeni. Statul, bun de plata.

luni, 09 august 2021, 01:50
2 MIN
 Abuz de forţă al Fiscului. Cum a fost îngropată o firmă care a obţinut bani europeni. Statul, bun de plata.

Cu un raport de control în care au descoperit "datorii" la stat, inspectorii fiscali din Galaţi au îngropat o firmă. După blocarea conturilor şi executarea silită societatea comercială a pierdut un proiect european nerambursabil. Intrată în insolvenţă, firma a contestat raportul de control şi a câştigat în instanţă. Curtea de Apel Iaşi i-a acordat şi despăgubiri de 2 milioane de lei.

O firmă de construcţii a fost aproape falimentată de Fisc, când abia ce obţinuse o finanţare europeană nerambursabilă pentru dezvoltare. După ani de zile, societatea a reuşit să demonstreze în instanţă că datoriile ce îi fuseseră puse în sarcină nu existau decât în mintea inspectorilor fiscali.

Evident, de finanţarea nerambursabilă s-a ales praful. Acum, firma cere despăgubiri, iar Tribunalul i le-a acordat. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, Fiscul va fi bun de plată. Din banii noştri.

În ianuarie 2012, Ogiva Construct SRL demarase un proiect de dotare cu utilaje specifice lucrărilor de construcţii. Proiectul se ridica la o valoare de un milion de lei, din care 584.500 lei reprezentau suma eligibilă nerambursabilă. Cererea de finanţare a fost aprobată în septembrie 2013, iar firma a contractat un credit pentru cofinanţarea proiectului.

În octombrie însă, inspectorii fiscali gălăţeni i-au imputat 307.200 lei reprezentând impozit pe profit, TVA, majorări şi penalităţi de întârziere. Imediat, s-a trecut la executarea silită, find poprite conturile bancare şi demarându-se procedura de vânzare a bunurilor societăţii.

În aprilie 2014, a mai fost întocmită o decizie de impunere, calculându-se accesorii la datoriile imputate. Acţiunile Fiscului au dus la imposibilitatea derulării proiectului şi la rezilierea contractului de finanţare.

În 2015, Curtea de Apel ieşeană a anulat decizia iniţială de impunere, iar în 2019 a fost anulată şi a doua decizie. Firma s-a adresat Fiscului, cerând repararea prejudiciului, solicitarea fiind însă respinsă. Următorul pas a fost instanţa.

Ogiva Construct a cerut 2,37 milioane lei, prejudiciu compus din costurile aferente întocmirii proiectului, finanţarea pierdută şi suma ce ar fi putut-o obţine din exploatarea celor trei utilaje.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Fiscului au apreciat că măsurile luate împotriva societăţii nu au afectat activitatea acesteia, întrucât cele patru autoturisme şi un motocompresor scoase la vânzare nu şi-au găsit cumpărători.

În plus, au invocat prescripţia, considerând că firma trebuia să se adreseze instanţei din 2014, când ar fi cunoscut presupusa întindere a pagubei. Argumentele Fiscului au fost respinse însă de magistraţii Tribunalului, aceştia constatând că firma fusese nevoită să-şi declare insolvenţa, fiind afectată direct de demersurile organului fiscal.

În cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize tehnice judiciare, care a stabilit un prejudiciu de 1,35 milioane lei rezultat din nefolosirea utilajelor ce ar fi urmat să fie achiziţionate.

La această sumă s-a adăugat valoarea finanţării pierdute, a costurilor de realizare a proiectului şi alte cheltuieli conexe, ducând la un total de 1,97 milioane lei. Sentinţa Tribunalului mai poate fi încă atacată cu recurs.

Comentarii