Aeroportul Iaşi prinde din nou aripi : +37%. GRAFIC

luni, 17 ianuarie 2022, 02:53
2 MIN
 Aeroportul Iaşi prinde din nou aripi : +37%. GRAFIC

Anul trecut, traficul de pasageri a crescut cu o treime faţă de cel înregistrat în primul an de pandemie. Conducerea regiei se aşteaptă la o creştere consistentă şi în 2022, an care înseamnă şi deschiderea şantierului de extindere a infrastructurii aeroportuare.

 

Aeroportul a încheiat şi anul 2021 pe profit, deşi unul mic, a anunţat directorul general al aerogării într-o conferinţă de presă în care a făcut bilanţul activităţii în cel de-al doilea an pandemic. Astfel, traficul de pasageri din ultima lună a întrecut aşteptările – 64 de mii de pasageri, respectiv trei sferturi din fluxul înregistrat în decembrie 2019 – astfel că pe întreg anul trecut prin Aeroportul Iaşi au trecut în total 639.532 de pasageri. Avansul faţă de anul precedent este de 37 la sută, a precizat Romeo Vatră. În 2020, s-au îmbarcat, respectiv debarcat la Iaşi 468.125 de călători. Şeful aerogării s-a arătat optimist în privinţa anului abia început, estimând că traficul va depăşi 800 de mii de persoane. Amintim că recordul a fost înregistrat în 2019, cu peste 1,3 milioane de pasageri.

În schimb, anul 2021 a fost mai bun decât 2019 la zborurile de tip charter: cu două destinaţii mai multe şi cu un trafic de pasageri 34 la sută mai mare. În total, în 2021 s-a putut călători spre 22 de destinaţii internaţionale şi spre Bucureşti. Dintre cele şase companii care au acoperit aceste destinaţii, Wizz Air deţine o pondere de 66,9 la sută dintre pasagerii îmbarcaţi, Tarom, 19 la sută, iar Blue Air, 6,3 la sută. Într-o campanie susţinută de revenire la Iaşi, această din urmă companie a promis cinci destinaţii, unele noi, din martie – spre Paris, Barcelona, Roma, Köln şi Bruxelles.

Anul 2021 a însemnat şi relansarea extinderii infrastructurii aeroportuare, cu o licitaţie ce are ca obiect construirea unui terminal cu o capacitate de peste 3 milioane de pasageri şi extinderea parcării existente cu câteva sute de locuri. Cel mai devreme, câştigătorul aceste licitaţii va fi anunţat peste două luni. 

Comentarii