Alegeri la “Al.I.Cuza”: Prof.dr. Gabriel Mursa – mesaj pentru turul doi al alegerilor

sâmbătă, 16 martie 2024, 09:08
2 MIN
 Alegeri la “Al.I.Cuza”: Prof.dr. Gabriel Mursa – mesaj pentru turul doi al alegerilor

Luni va fi turul doi al alegerilor de la Universitatea “Al. I. Cuza” la care va fi ales noul rector al instituţiei. “Ziarul de IaşI” continuă seria dezbaterilor pe această temă şI oferă candidaţilor rămaşI în cursă, dar şI celor care au participat şI vor să transmită mesaje celor care le-au acordat votul, posibilitatea de a-şI prezenta programul electoral. Mai jos prezentăm mesajul transmis de prof.dr. Gabriel Mursa.

 

Luni, 18 martie, Universitatea lui Cuza susține un examen de care depinde mult viitorul fiecăruia dintre profesorii, cercetătorii și studenții ei. Universitatea noastră are șansa de a reveni pe traiectoria europeană, a modernității, aproape abandonată în ultimii opt ani. Ea nu mai poate accepta un management bazat pe concentrarea puterii și autoritarism, pe interese de clan, pe cultul personalității, pe un brejnevism steril deprins în școlile de partid ante-decembriste. O universitate a secolului al XXI-lea nu mai poate fi condusă cu veșnice promisiuni deșarte, de oameni ce-și denigrează colegii în gazete aservite, de inși ce întocmesc și publică ”liste negre”, de indivizi ce-și dau salarii și premii cu de la sine putere.

Cea mai veche universitate modernă din România, fondată de intelectuali educați în spiritul culturii occidentale, acolo unde s-a născut civilizația, nu mai poate sta la cheremul celor ce nu vorbesc o limbă străină, dar care tânjesc după lumina înșelătoare a Orientului. O universitate condusă cândva de Titu Maiorescu nu mai poate rămâne la discreția celor ce stâlcesc limba română, a celor care detestă cratima, dar adoră virgula între subiect și predicat. Într-o universitate modernă, profesorii, cercetătorii și studenții lucrează în tihnă, nu stau cu veșnica frică a sabiei lui Damocles reprezentată de niște criterii ce pot fi schimbate peste noapte. Într-o universitate modernă, resursele sunt folosite în vederea binelui comun, nu dirijate către buzunarele decidenților și ale acoliților servili și tăcuți. Într-o universitate modernă, deciziile se iau democratic, prin consultarea membrilor comunității, nu discreționar, adică impuse de sus în jos, plecând de la pretinsa omnisciență și omnipotență de celor din vârful piramidei.

 Acum câteva zile, am văzut cu toții că mugurii schimbării și-au făcut simțită prezența, semnul cel mai clar al dorinței de reînnoire. Meritul nu aparține unuia sau altuia dintre candidați, ci fiecăruia dintre noi; aparține celor care consideră că libertatea academică și curajul trebuie să biruiască tăcerea complice, interesată și vinovată. Nu vă fie frică: răul poate ucide trupul, nu și sufletul, după cum spune unul dintre apostoli! Prezentați-vă la urne și desărvârșiți ceea ce ați început acum câteva zile! Sunteți datori nu doar față de voi înșivă, ci și față de tinerii ai căror dascăli ați ales să fiți! Aveți o datorie față de Kogălniceanu, Cuza și Titu Maiorescu, față de toți cei care au creat, la Iași, prima instituție civilizatoare a României!

Prof. dr.Gabriel Mursa

Comentarii