Aleşii care au încasat ani de zile subvenţii grase de la UE fără să aibă nici animale, nici păşune: pedepse simbolice

joi, 29 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Aleşii care au încasat ani de zile subvenţii grase de la UE fără să aibă nici animale, nici păşune: pedepse simbolice

Timpul şi Curtea Constituţională au făcut ca dintr-un dosar al DNA să se aleagă praful. Doi consilieri locali din Tătăruşi au fost trimişi în judecată pentru că au încasat subvenţii europene pentru păşunat fără a avea nici animale, nici păşune. Cazul, relativ simplu, s-a finalizat însă cu o simplă pedeapsă cu suspendarea executării.

 

Ioan Petrişor şi Mureş Vasiliu au fost acuzaţi că în perioada 2012-2015, au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente false, care atestau că Asociaţia Crescătorilor de Animale din Tătăruşi pe care o înfiinţaseră concesionase păşunea comunală. În baza unor tabele în care erau incluşi fictiv mai mulţi localnici proprietari de bovine, caprine şi cabaline, ei au încasat subvenţii totale de peste 240.000 lei pentru o suprafaţă de păşune cuprinsă între 99 şi 110 ha.

Procurorii DNA porniseră dosarul în urma unei sesizări care îl viza de fapt pe primarul comunei, acuzat că refuză arendarea unei suprafeţe de păşune sub cuvânt că întreaga pajişte este concesionată asociaţiei conduse de cei doi. Ancheta DNA a stabilit că marea majoritate a localnicilor menţionaţi ca făcând parte din asociaţie nici nu auziseră de ea, iar semnăturile lor erau false. În primă instanţă, Tribunalul i-a condamnat pe cei doi consilieri la câte 2 ani şi jumătate de închisoare, dar cu suspendare. În plus, asociaţia pe care o conduceau a fost amendată cu 30.000 lei, echivalentul a 100 de zile amendă. Consilierii au fost obligaţi şi la returnarea celor 240.000 lei încasaţi drept subvenţii.

Sentinţa a fost contestată de cei doi, dar şi de procurori şi APIA. Reprezentanţii DNA au contestat amenda aplicată, apreciat ca fiind prea mică, dar şi pedeapsa aplicată inculpaţilor. Conform legii, ei puteau fi condamnaţi şi la 7 ani de închisoare. Pedeapsa stabilită de Tribunal era foarte aproape de minimul legal, în condiţiile în care cei doi nu-şi recunoscuseră faptele şi nici nu exista garanţia că se vor îndrepta. La rândul lor, Petrişor şi Vasiliu au cerut achitarea, susţinând că subvenţia îşi atinsese scopul, banii fiind investiţi în întreţinerea păşunii comunale. Ei au explicat semnăturile false prin faptul că localnicii mai semnau şi pentru alţii, atunci când nu-i găseau acasă. În plus, deciziile CCR din 2018 şi 2022 referitoare la prescripţia răspunderii penale făceau ca faptele să nu mai poată fi oricum reţinute în sarcina lor.

Argumentele celor doi au avut parţial efect. Magistraţii Curţii de Apel au constatat că, într-adevăr, în cazul lui Petrişor, răspunderea penală se prescrisese şi au dispus încetarea dosarului penale. În cazul lui Vasiliu, pedeapsa a fost redusă la un an şi patru luni de închisoare, tot cu suspendare. În schimb, amenda aplicată asociaţiei crescătorilor de animale a fost majorată la 45.000 lei. Valoarea prejudiciului ce trebuie achitat de Petrişor şi Vasiliu a fost redusă cu 50.000 lei. Judecătorii au considerat că falsificarea documentelor aferente campaniei agricole din 2012 nu a fost suficient de clar demonstrată de anchetatori.

Comentarii