Amenzile PLF-Covid au blocat instanţele de la Iaşi. Multe cazuri de îţi pui mâinile în cap! Unii ieşeni nici nu au trecut prin vamă

miercuri, 06 iulie 2022, 01:50
5 MIN
 Amenzile PLF-Covid au blocat instanţele de la Iaşi. Multe cazuri de îţi pui mâinile în cap! Unii ieşeni nici nu au trecut prin vamă

Judecătorii ieşeni se sufocă sub madărul de amenzi aplicate de Direcţia pentru Sănătate Publică atacate în instanţă. Contestaţiile depuse de ieşeni împotriva sancţiunilor primite pentru lipsa certificatului digital de intrare în ţară au devenit cea mai numeroasă categorie de cauze analizate de magistraţi. Într-o singură zi, miercurea trecută de exemplu, jumătate din sentinţele pronunţate de magistraţii Judecătoriei ieşene au vizat astfel de amenzi. De fiecare dată, sentinţa a fost aceeaşi: anularea proceselor-verbale. 

Cel mai probabil, sentinţele vor fi contestate de către DSP. De neînţeles însă este faptul că jumătate din amenzi au fost aplicate pe criterii cel puţin discutabile. DSP pare să fi amendat pe oricine intra în ţară, indiferent de motiv. De fiecare dată, cu amenda maximă prevăzută de lege. În majoritatea cazurilor, situaţia putea fi evitată prin informarea celor intraţi în ţară sau prin realizarea unei platforme guvernamentale care să şi funcţioneze.

Surprize grele în cutia poştală

Obligativitatea completării unui certificat digital la intrarea în ţară a fost anunţată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, măsura urmând să intre în vigoare după 10 zile, adică de Crăciun. Mulţi dintre cei amendaţi nici n-au ştiut de existenţa actului normativ. Aveau planificate concedii sau excursii de Sărbători şi numai la lectura Monitorului Oficial nu le-a stat gândul. Acesta a fost şi cazul unui ieşean care a fost plecat în perioada 28 decembrie – 3 ianuarie, cu soţia şi cei doi copii, pe traseul Ungaria – Austria – Belgia – Franţa. La întoarcere, nimeni nu l-a informat cu privire la obligativitatea completării formularului. A aflat asta ulterior, după ce a ajuns acasă şi a vrut să procedeze ca un cetăţean responsabil.

A încercat să completeze, dar platforma guvernamentală era blocată. După o săptămână, primea acasă procesul-verbal de amendă: 3.000 de lei. Aceeaşi amendă a primit-o şi un alt ieşean, intrat în ţară cam în aceeaşi perioadă. Ştia de certificatul digital şi încercase să-l completeze. Din nou, platforma era blocată, o problemă reclamată de mulţi dintre cei care s-au adresat ulterior instanţei. Aceeaşi problemă a întâmpinat-o şi un al treilea ieşean, intrat în ţară de Crăciun.

Nu a reuşit să completeze formularul în decurs de 24 de ore, pentru că platforma nu funcţionase. Completarea procesului-verbal de amendă a mers însă brici. De fapt, în cazul lui, angajaţii DSP par să fi făcut ore suplimentare, procesul-verbal fiind datat 31 decembrie. Deşi era zi liberă legal, s-a găsit cineva să completeze formularul de amendă.

A ajuns în vamă dar nu a trecut dincolo: amendă 3.000 lei

Un alt ieşean s-a deplasat pe 27 decembrie în Republica Moldova. A ieşit din ţară prin punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni, întorcându-se tot pe acolo, în aceeaşi zi. Era vaccinat şi a prezentat dovada vaccinării inclusiv unui reprezentant al DSP. Nu a completat formularul electronic pentru că nu ştia de el. Nici măcar angajatul DSP aflat în vamă nu l-a informat, deşi i-ar fi fost la îndemână. Evident, a primit acasă procesul-verbal de amendă, cu aceeaşi valoare standard de 3.000 de lei. Legea stabilea o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei, dar DSP a aplicat de fiecare dată valoarea maximă.

Cu o situaţie asemănătoare s-a confruntat şi o ieşeancă din Valea Lupului. Fusese în Republica Moldova. La întoarcere, a trecut de vama moldovenească, dar nu şi de cea românească. Nu avea la ea un test PCR negativ, aşa că i-a fost refuzată intrarea în ţară.

La 6 minute după ce ajunsese pe malul românesc al Prutului, se întorsese deja în Basarabia. Cele 6 minute petrecute pe teritoriul românesc au fost considerate suficiente pentru aplicarea aceleiaşi amenzi de 3.000 de lei. Aceasta, deşi fiindu-i refuzat accesul dincoace de vamă, practic nu se putea considera că ar fi intrat în ţară.

Iată şi culmea amenzilor!

Culmea penibilului a fost atinsă în cazul unei angajate a Poliţiei de Frontieră. Aceasta îşi desfăşura activitatea la Aeroport. Nu a ieşit nicio secundă din ţară, dar a fost şi ea amendată. Pur şi simplu, pe 15 ianuarie a vrut să vadă cum funcţionează platforma guvernamentală de înregistrare a intrărilor în ţară. A completat formularul electronic cu datele proprii, de probă, fără a finaliza operaţiunea. A văzut ce şi cum şi a închis formularul. Deşi nu intrase în ţară pentru că nici nu ieşise, a fost amendată cu 3.000 de lei.

Din lista celor amendaţi degeaba nu puteau lipsi piloţii şi stewardesele. Un angajat al Wizz Air, însoţitor de zbor, a fost amendat şi el cu 3.000 de lei. Prin natura meseriei sale, însoţitorul de zbor se urca în avion la Iaşi, zbura spre destinaţiile programate şi se întorcea la Iaşi. Niciun membru al echipajului nu părăseşte aeronava pe vreunul dintre aeroporturile intermediare, coborând din avion doar la destinaţia finală. Ieşeanul a arătat instanţei că formularul digital nici măcar nu era aplicabil echipajelor aeronavelor.

„O parte din informaţiile solicitate nu sunt aplicabile piloţilor şi personalului navigant, respectiv: ţara de îmbarcare/aeroportul de îmbarcare, numărul locului. Totodată, în situaţia în care formularul ar fi trebuit completat de piloţi şi personal navigant, ar fi trebuit să conţină o secţiune cu date specifice, aplicabile acestei categorii”, a spus acesta.

Nu s-a analizat fondul problemei

În niciunul dintre cazurile prezentate, judecătorii nu au analizat fondul problemei. Necompletarea certificatului digital a fost între timp dezincriminată, aşa că magistraţii au deschis dosarele şi le-au închis la loc după îndeplinirea procedurilor legale, luând aceeaşi hotărâre: „Admite acţiunea având ca obiect plângere contravenţională, formulată de petentul ##### ######, CNP #############, cu domiciliul în #### ####, în contradictoriu cu intimata Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Vasile Conta nr. 2-3, jud. Iaşi”. 

Comentarii