anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Amenzile PLF-Covid au blocat instanţele de la Iaşi. Multe cazuri de îţi pui mâinile în cap! Unii ieşeni nici nu au trecut prin vamă

GALERIE
amenzi_pfl
 • amenzi_pfl
- +

Judecătorii ieşeni se sufocă sub madărul de amenzi aplicate de Direcţia pentru Sănătate Publică atacate în instanţă. Contestaţiile depuse de ieşeni împotriva sancţiunilor primite pentru lipsa certificatului digital de intrare în ţară au devenit cea mai numeroasă categorie de cauze analizate de magistraţi. Într-o singură zi, miercurea trecută de exemplu, jumătate din sentinţele pronunţate de magistraţii Judecătoriei ieşene au vizat astfel de amenzi. De fiecare dată, sentinţa a fost aceeaşi: anularea proceselor-verbale. 

Cel mai probabil, sentinţele vor fi contestate de către DSP. De neînţeles însă este faptul că jumătate din amenzi au fost aplicate pe criterii cel puţin discutabile. DSP pare să fi amendat pe oricine intra în ţară, indiferent de motiv. De fiecare dată, cu amenda maximă prevăzută de lege. În majoritatea cazurilor, situaţia putea fi evitată prin informarea celor intraţi în ţară sau prin realizarea unei platforme guvernamentale care să şi funcţioneze.

Surprize grele în cutia poştală

Obligativitatea completării unui certificat digital la intrarea în ţară a fost anunţată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, măsura urmând să intre în vigoare după 10 zile, adică de Crăciun. Mulţi dintre cei amendaţi nici n-au ştiut de existenţa actului normativ. Aveau planificate concedii sau excursii de Sărbători şi numai la lectura Monitorului Oficial nu le-a stat gândul. Acesta a fost şi cazul unui ieşean care a fost plecat în perioada 28 decembrie - 3 ianuarie, cu soţia şi cei doi copii, pe traseul Ungaria - Austria - Belgia - Franţa. La întoarcere, nimeni nu l-a informat cu privire la obligativitatea completării formularului. A aflat asta ulterior, după ce a ajuns acasă şi a vrut să procedeze ca un cetăţean responsabil.

A încercat să completeze, dar platforma guvernamentală era blocată. După o săptămână, primea acasă procesul-verbal de amendă: 3.000 de lei. Aceeaşi amendă a primit-o şi un alt ieşean, intrat în ţară cam în aceeaşi perioadă. Ştia de certificatul digital şi încercase să-l completeze. Din nou, platforma era blocată, o problemă reclamată de mulţi dintre cei care s-au adresat ulterior instanţei. Aceeaşi problemă a întâmpinat-o şi un al treilea ieşean, intrat în ţară de Crăciun.

Nu a reuşit să completeze formularul în decurs de 24 de ore, pentru că platforma nu funcţionase. Completarea procesului-verbal de amendă a mers însă brici. De fapt, în cazul lui, angajaţii DSP par să fi făcut ore suplimentare, procesul-verbal fiind datat 31 decembrie. Deşi era zi liberă legal, s-a găsit cineva să completeze formularul de amendă.

A ajuns în vamă dar nu a trecut dincolo: amendă 3.000 lei

Un alt ieşean s-a deplasat pe 27 decembrie în Republica Moldova. A ieşit din ţară prin punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni, întorcându-se tot pe acolo, în aceeaşi zi. Era vaccinat şi a prezentat dovada vaccinării inclusiv unui reprezentant al DSP. Nu a completat formularul electronic pentru că nu ştia de el. Nici măcar angajatul DSP aflat în vamă nu l-a informat, deşi i-ar fi fost la îndemână. Evident, a primit acasă procesul-verbal de amendă, cu aceeaşi valoare standard de 3.000 de lei. Legea stabilea o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei, dar DSP a aplicat de fiecare dată valoarea maximă.

Cu o situaţie asemănătoare s-a confruntat şi o ieşeancă din Valea Lupului. Fusese în Republica Moldova. La întoarcere, a trecut de vama moldovenească, dar nu şi de cea românească. Nu avea la ea un test PCR negativ, aşa că i-a fost refuzată intrarea în ţară.

La 6 minute după ce ajunsese pe malul românesc al Prutului, se întorsese deja în Basarabia. Cele 6 minute petrecute pe teritoriul românesc au fost considerate suficiente pentru aplicarea aceleiaşi amenzi de 3.000 de lei. Aceasta, deşi fiindu-i refuzat accesul dincoace de vamă, practic nu se putea considera că ar fi intrat în ţară.

Iată şi culmea amenzilor!

Culmea penibilului a fost atinsă în cazul unei angajate a Poliţiei de Frontieră. Aceasta îşi desfăşura activitatea la Aeroport. Nu a ieşit nicio secundă din ţară, dar a fost şi ea amendată. Pur şi simplu, pe 15 ianuarie a vrut să vadă cum funcţionează platforma guvernamentală de înregistrare a intrărilor în ţară. A completat formularul electronic cu datele proprii, de probă, fără a finaliza operaţiunea. A văzut ce şi cum şi a închis formularul. Deşi nu intrase în ţară pentru că nici nu ieşise, a fost amendată cu 3.000 de lei.

Din lista celor amendaţi degeaba nu puteau lipsi piloţii şi stewardesele. Un angajat al Wizz Air, însoţitor de zbor, a fost amendat şi el cu 3.000 de lei. Prin natura meseriei sale, însoţitorul de zbor se urca în avion la Iaşi, zbura spre destinaţiile programate şi se întorcea la Iaşi. Niciun membru al echipajului nu părăseşte aeronava pe vreunul dintre aeroporturile intermediare, coborând din avion doar la destinaţia finală. Ieşeanul a arătat instanţei că formularul digital nici măcar nu era aplicabil echipajelor aeronavelor.

„O parte din informaţiile solicitate nu sunt aplicabile piloţilor şi personalului navigant, respectiv: ţara de îmbarcare/aeroportul de îmbarcare, numărul locului. Totodată, în situaţia în care formularul ar fi trebuit completat de piloţi şi personal navigant, ar fi trebuit să conţină o secţiune cu date specifice, aplicabile acestei categorii”, a spus acesta.

Nu s-a analizat fondul problemei

În niciunul dintre cazurile prezentate, judecătorii nu au analizat fondul problemei. Necompletarea certificatului digital a fost între timp dezincriminată, aşa că magistraţii au deschis dosarele şi le-au închis la loc după îndeplinirea procedurilor legale, luând aceeaşi hotărâre: „Admite acţiunea având ca obiect plângere contravenţională, formulată de petentul ##### ######, CNP #############, cu domiciliul în #### ####, în contradictoriu cu intimata Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Vasile Conta nr. 2-3, jud. Iaşi”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.