anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Apartamentele din Iaşi s-au scumpit cu 139 de euro pe metrul pătrat într-un an. Preţul mediu este de 1354 euro/mp

GALERIE
vanzare_apartamente_iasi1
 • vanzare_apartamente_iasi1
- +

Apartamentele din Iași s-au scumpit cu 139 de euro pe metru pătrat în ianuarie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar un apartament cu două camere de 55 de metri pătrați a ajuns să coste la începutul acestui an, în medie, 76.230 euro, cu 7.865 euro mai mult decât în ianuarie 2022. Datele extrase din analiza privind evoluția prețului apartamentelor realizată de platforma imobiliare.ro arată că apartamentele ieșenilor s-au scumpit cel mai mult din țară în prima lună din acest an (cu 1% față de decembrie 2022 și cu 11,4% față de ianuarie 2022).           

În analiza realizată de specialiștii în imobiliare au fost calculate prețurile medii ale apartamentelor din zece mari orașe ale țării, exprimate în euro pe metru pătrat. În doar o lună, din decembrie 2022 până în ianuarie 2023, prețul mediu al apartamentelor din Iași a crescut cu 13 euro pe metru pătrat.

La polul opus, cea mai mare scădere de preț s-a înregistrat la apartamentele din Cluj Napoca, acolo unde apartamentele s-au ieftinit în ianuarie, față de decembrie 2022, cu 28 de euro (-1,2%) pe metru pătrat. Cu toate acestea, diferența de preț rămâne ridicată între apartamentele din Cluj Napoca, acolo unde locuințele s-au vândut în ianuarie cu 2360 de euro mp, față de Iași, cu 1354 de euro mp.

Între cele zece orașe comparate, Iașul este pe locul al șaptelea după prețul mediu cerut la vânzarea apartamentelor. Dintre orașele analizate, mai ieftine decât în Iași mai sunt doar apartamentele din Oradea (1300 euro/mp) și cele din Ploiești (1062 euro/mp). Cele mai scumpe sunt în Cluj Napoca (2360 euro/mp), Brașov (1566 euro/mp) și București (1500 euro/mp).

În patru orașe din cele zece analizate de Imobiliare.ro prețul mediu al apartamentelor pe metru pătrat a crescut în ultimul an cu mai mult de 100 de euro: Brașov (+116euro), Sibiu (+132 euro), Iași (+139 euro) și Cluj Napoca (+184 euro). Se observă astfel că după suma cerută la vânzarea apartamentelor, doar prețurile apartamentelor din Cluj Napoca au crescut mai mult decât cele din Iași.

Procentual, după Iași (+11,4%), apartamentele din Sibiu s-au scumpit cel mai mult în ultimul an (cu 10,1%). Tradusă în euro, această creștere înseamnă un adaos de 139 de euro/mp la prețul mediu al apartamentelor din Iași în ianuarie 2023, față de ianuarie 2022.

Un grafic realizat de Imobiliare.ro arată că la Iaşi prețul mediu al apartamentelor a crescut constant din 2014, iar din 2019 nu a mai coborât sub pragul de 1.000 de euro/mp.  Din 2021, creșterea a fost însă accelerată, ajungând de la 1.100 de euro/mp în iunie 2021, la 1.338 de euro/mp în august 2022 și până la 1.354 de euro în ianuarie 2023.

Sursă grafic: Imobiliare.ro

Apartamentele vechi s-au scumpit în ianuarie 2023 cu opt euro pe metru pătrat față de decembrie 2022, și cu 140 de euro față de ianuarie 2022.

 • După numărul de camere, cel mai mult s-au scumpit la Iași apartamentele vechi cu o cameră. Creșterea medie la aceste apartamente a fost de 42 de euro/mp (+3%) în ianuarie 2023 față de decembrie 2022 și de 164 de euro/mp (+12,6%) față de ianuarie 2022. Cu alte cuvinte, cine a vrut să-și cumpere un apartament cu o cameră în Iași, în prima lună din acest an, a găsit oferte cu un preț mediu de 1.464 de euro/mp.
 • Apartamentele vechi cu două camere, în schimb, s-au ieftinit în ianuarie, față de luna anterioară, cu un euro (pe mp), ajungând la 1.386 de euro/mp. Pe parcursul anului 2022 însă prețul mediu la aceste apartamente a crescut, în total, cu 143 de euro/mp.
 • La trei camere, prețul pe metru pătrat a fost de 1.283 de euro, cu 26 de euro mai mult în decembrie și cu 130 de euro/ mp în plus față de ianuarie 2022 (+11,3%).

Chiar dacă Iașul s-a confruntat cu o creștere destul de accentuată a prețului mediu al apartamentelor, această tendință nu s-a observat în toate orașele mari studiate în analizat Imobiliare.ro. Față de luna decembrie, prețul locuințelor a scăzut în București, Cluj Napoca, Ploiești și Craiova și au stagnat în Sibiu. Iar pe parcursul anului 2022, apartamentele din orașele din sudul țării s-au scumpit mai puțin decât celelalte. Cea mai mică creștere de preț (+3,4%) s-a înregistrat în București.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.