Colaborare interesantă a Poliţiei ieşene cu autorii HereItIs

Aplicaţie pentru depistat hoţul care te-a prădat în autobuz la Iași. Cum funcționează

vineri, 08 ianuarie 2021, 03:02
3 MIN
 Aplicaţie pentru depistat hoţul care te-a prădat în autobuz la Iași. Cum funcționează
O nouă utilitate pentru aplicaţia de smartphone care îi ajută pe ieşeni să vadă când ajunge în staţie mijlocul de transport în comun pe care îl aşteaptă. Practic, în momentul în care faci sesizarea despre un furt, o agresiune sau alt eveniment infracţional petrecut în autobuz sau tramvai, Poliţia poate urmări extrem de repede şi eficient pe toate camerele pe care le are sub observaţie posibile piste ce duc la hoţul sau agresorul în cauză. Amănunte despre inedita colaborare a informaticienilor ieşeni ce au dezvoltat aplicaţia şi IPJ, în rândurile următoare.

Poliţia din Iaşi ar putea identifica mai uşor hoţii din mijloacele de transport public cu ajutorul unei aplicaţii de mobilitate urbană. Aplicaţia în cauză este cunoscuta HereItIs, cea care îi ajută pe ieşenii deţinători de smartphone de mai bine de doi ani să vadă cât mai aşteaptă în staţie mijlocul de transport public dorit. Aplicaţia a fost dezvoltată de către informaticienii ieşeni Cristian Nistor şi Bogdan Florea, iniţial cu scopul de a gestiona cât mai eficient timpul de aşteptare în staţiile mijloacelor de transport în comun.

Practic, utilizatorul are acces la o hartă care prezintă, în timp real, toate mijloacele de transport în comun din Iaşi, sau doar cele ale liniilor selectate de utilizator, pe o suprafaţă în formă de cerc a cărui rază poate fi de asemenea definită de utilizator, de la 1 km până la tot Iaşul.

Poliţia poate urmări hoţul prin tot oraşul

Aplicaţia HereItIs foloseşte date de la Compania de Transport Public Iaşi cu poziţiile vehiculelor, acestea fiind dotate cu sistem GPS, traseul putând fi calculat pe baza mişcării autobuzelor, sau apreciat după poziţie de cel care aşteaptă în staţie sosirea unui autobuz sau tramvai. HereItIs a fost lansată în anul 2019, dar, recent, fondatorii au dezvoltat şi implementat o nouă funcţie a aplicaţiei, care permite înregistrarea plus redarea ulterioară a poziţiei şi a timpilor mijloacelor de transport în comun.

Asta însă le-a dat idei noi dezvoltatorilor aplicaţiei. Pentru această nouă funcţionalitate, Cristian Nistor şi Bogdan Florea s-au consultat cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, demers care va uşura munca acestora de a obţine mai rapid informaţii şi context despre evenimentele pe care le cercetează.

„Practic, autorităţile pot să vadă exact ce mijloace de transport au trecut într-o anumită dată, zonă şi interval orar unde a fost semnalat un incident/furt. În acest fel, se poate salva timpul necesar pentru a vizualiza camerele din acea zonă/mijlocul de transport şi a identifica mai repede făptaşii“, a declarat Cristian Nistor pentru „Ziarul de Iaşi“.

Concret, dacă telefonezi la Poliţie sau 112 că ai fost furat, atunci sau anterior, oamenii legii pot urmări mult mai uşor cine a urcat sau coborât din acel mijloc, pentru a corobora apoi imaginile cu bazele lor de date.

3.000 de ieşeni utilizatori zilnic

În acest moment, în Iaşi aplicaţia HereItIs este folosită zilnic de către 3.000 de utilizatori, chiar dacă numărul călătorilor a scăzut în condiţii de pandemie. Aplicaţia rulează şi în Oradea, fiind disponibilă gratuit atât în Google Play, cât şi în App Store.

„Acest demers colaborativ vine în mod natural ca un beneficiu al infor­ma­ţii­lor de tip Open Data, deoa­rece utilizarea de date în timp real facilitează accesul la informaţii şi îmbunătă­ţeşte procesul decizional in­dividual sau al autorităţi­lor“, a completat Bogdan Florea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii