anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Colaborare interesantă a Poliţiei ieşene cu autorii HereItIs

Aplicaţie pentru depistat hoţul care te-a prădat în autobuz la Iași. Cum funcționează

GALERIE
heretis_BCR
 • heretis_BCR
- +
O nouă utilitate pentru aplicaţia de smartphone care îi ajută pe ieşeni să vadă când ajunge în staţie mijlocul de transport în comun pe care îl aşteaptă. Practic, în momentul în care faci sesizarea despre un furt, o agresiune sau alt eveniment infracţional petrecut în autobuz sau tramvai, Poliţia poate urmări extrem de repede şi eficient pe toate camerele pe care le are sub observaţie posibile piste ce duc la hoţul sau agresorul în cauză. Amănunte despre inedita colaborare a informaticienilor ieşeni ce au dezvoltat aplicaţia şi IPJ, în rândurile următoare.

Poliţia din Iaşi ar putea identifica mai uşor hoţii din mijloacele de transport public cu ajutorul unei aplicaţii de mobilitate urbană. Aplicaţia în cauză este cunoscuta HereItIs, cea care îi ajută pe ieşenii deţinători de smartphone de mai bine de doi ani să vadă cât mai aşteaptă în staţie mijlocul de transport public dorit. Aplicaţia a fost dezvoltată de către informaticienii ieşeni Cristian Nistor şi Bogdan Florea, iniţial cu scopul de a gestiona cât mai eficient timpul de aşteptare în staţiile mijloacelor de transport în comun.

Practic, utilizatorul are acces la o hartă care prezintă, în timp real, toate mijloacele de transport în comun din Iaşi, sau doar cele ale liniilor selectate de utilizator, pe o suprafaţă în formă de cerc a cărui rază poate fi de asemenea definită de utilizator, de la 1 km până la tot Iaşul.

Poliţia poate urmări hoţul prin tot oraşul

Aplicaţia HereItIs foloseşte date de la Compania de Transport Public Iaşi cu poziţiile vehiculelor, acestea fiind dotate cu sistem GPS, traseul putând fi calculat pe baza mişcării autobuzelor, sau apreciat după poziţie de cel care aşteaptă în staţie sosirea unui autobuz sau tramvai. HereItIs a fost lansată în anul 2019, dar, recent, fondatorii au dezvoltat şi implementat o nouă funcţie a aplicaţiei, care permite înregistrarea plus redarea ulterioară a poziţiei şi a timpilor mijloacelor de transport în comun.

Asta însă le-a dat idei noi dezvoltatorilor aplicaţiei. Pentru această nouă funcţionalitate, Cristian Nistor şi Bogdan Florea s-au consultat cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, demers care va uşura munca acestora de a obţine mai rapid informaţii şi context despre evenimentele pe care le cercetează.

„Practic, autorităţile pot să vadă exact ce mijloace de transport au trecut într-o anumită dată, zonă şi interval orar unde a fost semnalat un incident/furt. În acest fel, se poate salva timpul necesar pentru a vizualiza camerele din acea zonă/mijlocul de transport şi a identifica mai repede făptaşii“, a declarat Cristian Nistor pentru „Ziarul de Iaşi“.

Concret, dacă telefonezi la Poliţie sau 112 că ai fost furat, atunci sau anterior, oamenii legii pot urmări mult mai uşor cine a urcat sau coborât din acel mijloc, pentru a corobora apoi imaginile cu bazele lor de date.

3.000 de ieşeni utilizatori zilnic

În acest moment, în Iaşi aplicaţia HereItIs este folosită zilnic de către 3.000 de utilizatori, chiar dacă numărul călătorilor a scăzut în condiţii de pandemie. Aplicaţia rulează şi în Oradea, fiind disponibilă gratuit atât în Google Play, cât şi în App Store.

„Acest demers colaborativ vine în mod natural ca un beneficiu al infor­ma­ţii­lor de tip Open Data, deoa­rece utilizarea de date în timp real facilitează accesul la informaţii şi îmbunătă­ţeşte procesul decizional in­dividual sau al autorităţi­lor“, a completat Bogdan Florea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.