anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Barajul de la Pașcani intră în linie dreaptă. Ar putea fi una din puţinele investiţii din PNRR cu care să se aleagă Iaşul

GALERIE
barajul_de_la_Pascani
 • barajul_de_la_Pascani
- +

Incepute în anii ’80 și finalizate în proporție de 90 la sută, lucrările la centrală și baraj sunt oprite din 2018. România vizează o finanțare totală de 1,3 miliarde de euro pentru finalizarea unor obiective de producere a energiei electrice.

 

„România a început negocierile cu Comisia Europeană pentru sumele alocate în cadrul planului REPowerEU pentru investiții în infrastructură energetică, o extensie PNRR care se bazează pe trei piloni: economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie”, a anunțat deputatul Sorin Năcuță. Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, investiție veche de mai bine de 35 de ani, dar unde lucrările s-au oprit în 2018, are astfel șanse să fie finalizată în perioada următoare.

La sfârșitul lunii octombrie, Sorin Năcuță spunea că a primit confirmarea oficială din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene că obiectivul a fost inclus pe lista de actualizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, în cadrul inițiativei europene REPowerEu de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, în special a celei provenite din surse regenerabile. Acum, România a prezentat Comisiei Europene o listă cu proiectele hidroenergetice, care ar adăuga producției anuale aproape 2 TWh energie regenerabilă, iar Acumularea Hidroenergetică Pașcani face parte din această listă, a precizat deputatul. El ne-a precizat că, pe lista proiectelor propuse, complexul de la Pașcani este pe poziția 2 din 13, dar că suma prevăzută pentru finanțarea obiectivelor energetice depășește valoarea însumată a celor 13.

În același timp, până la începutul anului viitor, România trebuie să aibă și cadrul legal pentru implementarea acestor investiții, iar în acest sens Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au pregătit proiectul unei ordonanțe de urgență, care va intra pe ordinea de zi a Guvernului în perioada următoare. Pentru investiţiile din sectorul energetic din România, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă prevede o alocare de 1,62 miliarde de euro, cu termenul de finalizare deja cunoscut: 2026.

„Amenajarea Hidroenergetică Pașcani este cea mai mare investiție din județul Iași de după 1989 și are ca obiectiv regularizarea cursului râului Siret până la vărsarea în Dunăre, producerea energiei hidro și asigurarea unei resurse importante de apă pentru irigații și chiar pentru consum”, a explicat deputatul pășcănean. În acest moment, stadiul realizării investiției este de 90 la sută pentru acumulare, iar centrala e și mai aproape de finalizare. Ar mai fi nevoie de aproximativ 400 de milioane de lei.

Investiție demarată înainte de 1990, mai precis în 1985, pentru acumulare, respectiv în 1989, pentru centrală, tot sistemul a ajuns în 2006 la Hidroelectrica. Însă funcţia energetică este una secundară, centrala având o putere destul de mică comparativ cu alte sisteme hidroenergetice, 12 MW, astfel, că societatea menționată nu a inclus sistemul între prioritățile sale. Lucrările au înaintat totuși, inclusiv la acumularea preluată cu 16 ani în urmă de la Apele Române.

Barajul de pe Siret este important și în contextul revărsărilor. Pe de altă parte, având un volum de 68,7 milioane mc de apă, lacul de acumulare va putea să asigure irigarea unei suprafețe de 46 mii de hectare în judeţele Iași şi Neamţ, dar și să furnizeze apă industrială pentru alimentarea zonală Fălticeni și Tg. Frumos.

Cititi si: Sistemul hidroenergetic de la Paşcani intră la finanţare prin PNRR. Mai e nevoie de 400 de milioane de lei

Cititi si: Ping-pong între giganţi cu cea mai mare investiţie din judeţ făcută din fonduri publice

Cititi si: Cioloș, în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.