Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

BIOTEHNOLOGIILE AGRICOLE – ALEGEREA PERFECTĂ PENTRU O PROFESIE DE VIITOR

GALERIE
image001image005image007image013
  • image001
  • image005
  • image007
  • image013
- +

Printre domeniile aflate în top, se numără şi biotehnologiile, a căror dezvoltare este susţinută atât de descoperirile recente din biologie, microbiologie, biochimie, inginerie genetică etc., cât şi de cerinţele societăţii faţă de anumite aspecte cu care se confruntă în prezent (criza energetică şi alimentară, probleme ecologice şi de bioremediere).

În ultimele decenii, şi mai ales în anii care marchează începutul secolului 21, întreaga lume a asistat şi asistă la progrese științifice deosebite. Printre domeniile aflate în top, se numără şi biotehnologiile, a căror dezvoltare este susţinută atât de descoperirile recente din biologie, microbiologie, biochimie, inginerie genetică etc., cât şi de cerinţele societăţii faţă de anumite aspecte cu care se confruntă în prezent (criza energetică şi alimentară, probleme ecologice şi de bioremediere).

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi vine în întâmpinarea celor care sunt receptivi la nou şi care îşi doresc să se pregătească în domenii inovative, completându-şi oferta educaţională cu un nou program de studii de licenţă – Biotehnologii agricole.

 

Ce sunt biotehnologiile şi care sunt aplicaţiile acestora?

Biotehnologia, ca domeniu interdisciplinar aflat la interferenţa dintre biologie şi tehnologie, presupune orice aplicație tehnologică bazată pe utilizarea sistemelor biologice, a organismelor vii sau derivatelor acestora, cu scopul de a obţine diferite produse necesare omului.

Deşi este considerată ştiinţă a viitorului, biotehnologia stă la baza unor procese cu aplicabilitate din cele mai vechi timpuri, cum ar fi producerea pâinii, vinului, brânzeturilor sau pentru reproducerea şi creșterea selectivă a plantelor şi animalelor.

Biotehnologiile moderne au început să se contureze odată cu progresul spectaculos al tehnicilor de inginerie genetică şi s-au transformat în adevărate industrii, cu un potenţial excepţional de inovare şi cu o mare varietate de activități în agricultură, industria alimentară, industria medicamentelor, protecţia mediului, industria biocarburanţilor etc.

 

Biotehnologiile agricole – ramură de bază a biotehnologiilor

Biotehnologiile agricole sunt parte integrantă din domeniul vast al biotehnologiilor şi se bazează pe utilizarea artificială controlată a informaţiei genetice a plantelor, animalelor şi microorganismelor.

Biotehnologiile agricole moderne au capacitatea de a rezolva unele probleme importante din agricultură: microreproducerea plantelor şi animalelor prin tehnici de inginerie genetică, hibridare somatică, culturi de celule şi ţesuturi in vitro; ameliorarea plantelor şi animalelor, pentru obţinerea de linii înalt productive, rezistente la boli, dăunători şi la condiţii de mediu extreme; îmbunătățirea nutriţiei și sănătății animalelor; conservarea resurselor genetice vegetale şi animale; obţinerea produselor vegetale şi animale cu profil nutrițional îmbunătățit, pentru alimente mai sănătoase, mai sigure și de calitate; reciclarea produselor reziduale din agricultură; bioremedierea solului şi apei; producerea de surse auxiliare de energie, pe baza deşeurilor organice rezultate în agricultură, zootehnie, industria alimentară.

 

Pregătirea în domeniul biotehnologiilor

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi este singura instituţie de învăţământ superior din zona Moldovei care organizează studii de licenţă în domeniul biotehnologiilor, la specializarea Biotehnologii agricole, în cadrul Facultăţii de Horticultură.

Cu un plan de învăţământ judicios întocmit, programul de licenţă Biotehnologii agricole oferă studenţilor posibilitatea însuşirii noţiunilor de biologie celulară şi moleculară, inginerie genetică, microbiologie, enzimologie, anatomie şi fiziologie animală, nutriţie şi alimentaţie, culturi de celule şi ţesuturi, micropropagare, markeri moleculari, tehnologii de bioremediere a solului şi apei, biotehnologii de valorificarea a deşeurilor, tehnologii în industrii fermentative, ameliorarea plantelor, biotehnologii de reproducere şi ameliorare a animalelor, organisme modificate genetic, gestionarea şi conservare a resurselor genetice etc.

 

Avantajele studenţilor de la Biotehnologii agricole

Campusul academic şi cel studenţesc al USAMV Iaşi oferă tuturor studenţilor condiţii deosebite pentru pregătirea profesională, dar şi facilităţi de cazare şi masă, sau de desfăşurarea activităţilor culturale şi sportive.

Studenţii pot beneficia de mobilităţi în cadrul unor programe internaţionale (Erasmus+), de burse consistente, de facilităţi de transport etc.

 

Perspectivele profesionale ale inginerului biotehnolog

La finalul celor patru ani de studii, absolvenţii acestui program primesc diploma de inginer biotehnolog, meseria fiind recunoscută la nivel naţional şi inclusă în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România).

Deşi Biotehnologiile agricole sunt indisolubil legate de producţia agricolă, horticolă sau zootehnică, inginerul biotehnolog îşi desfăşoară activitatea preponderent în laboratoare care deservesc producţia animală şi vegetală (laboratoare de microbiologie, enzimologie, biochimie sau inginerie genetică, laboratoare destinate ameliorării plantelor şi animalelor, înmulţirii in vitro, controlului calităţii furajelor ş.a.).

Pregătirea multidisciplinară a absolvenţilor de Biotehnologii agricole le dă posibilitatea să fie angajaţi în domenii variate, din ţară sau din alte state ale Uniunii Europene:

- unităţi specializate în biotehnologii vegetale şi animale;

- laboratoare de ameliorare a plantelor şi animalelor;

- laboratoare de analize, certificări, expertize şi acreditări în domenii biotehnologice sau din alte domenii conexe;

- unităţi de producţie vegetală sau animală;

- companii sau secţii de prelucrare a materiilor prime de natură vegetală, în scopul obţinerii unor compuşi utili (furaje, aditivi alimentari, biopesticide, biostimulatori etc.);

- unităţi de prelucrarea produselor vegetale şi animale;

- laboratoare specializate în biotehnologii de mediu şi protecţia mediului;

- asigurarea calității produselor agroalimentare

- siguranţa alimentară şi controlul alimentelor;

- cercetare şi învăţământ.

Dacă am reuşit să vă convingem că Biotehnologiile agricole sunt atractive prin faptul că vă deschid nenumărate şanse de a vă realiza profesional, atunci vă aşteptăm să urmaţi cursurile acestei specializări la Facultatea de Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

 

Perioada de înscriere: 9-12 septembrie 2019

(detalii: www.uaiasi.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri