Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
Iesenii platesc de doua ori indolenta Primariei. Soferii care-si rup masinile în gropile de pe (...)
citeste totjoi, 25.02.2021
Printre domeniile aflate în top, se numără şi biotehnologiile, a căror dezvoltare este susţinută atât de descoperirile recente din biologie, microbiologie, biochimie, inginerie genetică etc., cât şi de cerinţele societăţii faţă de anumite aspecte cu care se confruntă în prezent (criza energetică şi alimentară, probleme ecologice şi de bioremediere).
În ultimele decenii, şi mai ales în anii care marchează începutul secolului 21, întreaga lume a asistat şi asistă la progrese științifice deosebite. Printre domeniile aflate în top, se numără şi biotehnologiile, a căror dezvoltare este susţinută atât de descoperirile recente din biologie, microbiologie, biochimie, inginerie genetică etc., cât şi de cerinţele societăţii faţă de anumite aspecte cu care se confruntă în prezent (criza energetică şi alimentară, probleme ecologice şi de bioremediere).
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi vine în întâmpinarea celor care sunt receptivi la nou şi care îşi doresc să se pregătească în domenii inovative, completându-şi oferta educaţională cu un nou program de studii de licenţă – Biotehnologii agricole.
Ce sunt biotehnologiile şi care sunt aplicaţiile acestora?
Biotehnologia, ca domeniu interdisciplinar aflat la interferenţa dintre biologie şi tehnologie, presupune orice aplicație tehnologică bazată pe utilizarea sistemelor biologice, a organismelor vii sau derivatelor acestora, cu scopul de a obţine diferite produse necesare omului.
Deşi este considerată ştiinţă a viitorului, biotehnologia stă la baza unor procese cu aplicabilitate din cele mai vechi timpuri, cum ar fi producerea pâinii, vinului, brânzeturilor sau pentru reproducerea şi creșterea selectivă a plantelor şi animalelor.
Biotehnologiile moderne au început să se contureze odată cu progresul spectaculos al tehnicilor de inginerie genetică şi s-au transformat în adevărate industrii, cu un potenţial excepţional de inovare şi cu o mare varietate de activități în agricultură, industria alimentară, industria medicamentelor, protecţia mediului, industria biocarburanţilor etc.
Biotehnologiile agricole – ramură de bază a biotehnologiilor
Biotehnologiile agricole sunt parte integrantă din domeniul vast al biotehnologiilor şi se bazează pe utilizarea artificială controlată a informaţiei genetice a plantelor, animalelor şi microorganismelor.
Biotehnologiile agricole moderne au capacitatea de a rezolva unele probleme importante din agricultură: microreproducerea plantelor şi animalelor prin tehnici de inginerie genetică, hibridare somatică, culturi de celule şi ţesuturi in vitro; ameliorarea plantelor şi animalelor, pentru obţinerea de linii înalt productive, rezistente la boli, dăunători şi la condiţii de mediu extreme; îmbunătățirea nutriţiei și sănătății animalelor; conservarea resurselor genetice vegetale şi animale; obţinerea produselor vegetale şi animale cu profil nutrițional îmbunătățit, pentru alimente mai sănătoase, mai sigure și de calitate; reciclarea produselor reziduale din agricultură; bioremedierea solului şi apei; producerea de surse auxiliare de energie, pe baza deşeurilor organice rezultate în agricultură, zootehnie, industria alimentară.
Pregătirea în domeniul biotehnologiilor
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi este singura instituţie de învăţământ superior din zona Moldovei care organizează studii de licenţă în domeniul biotehnologiilor, la specializarea Biotehnologii agricole, în cadrul Facultăţii de Horticultură.
Cu un plan de învăţământ judicios întocmit, programul de licenţă Biotehnologii agricole oferă studenţilor posibilitatea însuşirii noţiunilor de biologie celulară şi moleculară, inginerie genetică, microbiologie, enzimologie, anatomie şi fiziologie animală, nutriţie şi alimentaţie, culturi de celule şi ţesuturi, micropropagare, markeri moleculari, tehnologii de bioremediere a solului şi apei, biotehnologii de valorificarea a deşeurilor, tehnologii în industrii fermentative, ameliorarea plantelor, biotehnologii de reproducere şi ameliorare a animalelor, organisme modificate genetic, gestionarea şi conservare a resurselor genetice etc.
Avantajele studenţilor de la Biotehnologii agricole
Campusul academic şi cel studenţesc al USAMV Iaşi oferă tuturor studenţilor condiţii deosebite pentru pregătirea profesională, dar şi facilităţi de cazare şi masă, sau de desfăşurarea activităţilor culturale şi sportive.
Studenţii pot beneficia de mobilităţi în cadrul unor programe internaţionale (Erasmus+), de burse consistente, de facilităţi de transport etc.
Perspectivele profesionale ale inginerului biotehnolog
La finalul celor patru ani de studii, absolvenţii acestui program primesc diploma de inginer biotehnolog, meseria fiind recunoscută la nivel naţional şi inclusă în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România).
Deşi Biotehnologiile agricole sunt indisolubil legate de producţia agricolă, horticolă sau zootehnică, inginerul biotehnolog îşi desfăşoară activitatea preponderent în laboratoare care deservesc producţia animală şi vegetală (laboratoare de microbiologie, enzimologie, biochimie sau inginerie genetică, laboratoare destinate ameliorării plantelor şi animalelor, înmulţirii in vitro, controlului calităţii furajelor ş.a.).
Pregătirea multidisciplinară a absolvenţilor de Biotehnologii agricole le dă posibilitatea să fie angajaţi în domenii variate, din ţară sau din alte state ale Uniunii Europene:
- unităţi specializate în biotehnologii vegetale şi animale;
- laboratoare de ameliorare a plantelor şi animalelor;
- laboratoare de analize, certificări, expertize şi acreditări în domenii biotehnologice sau din alte domenii conexe;
- unităţi de producţie vegetală sau animală;
- companii sau secţii de prelucrare a materiilor prime de natură vegetală, în scopul obţinerii unor compuşi utili (furaje, aditivi alimentari, biopesticide, biostimulatori etc.);
- unităţi de prelucrarea produselor vegetale şi animale;
- laboratoare specializate în biotehnologii de mediu şi protecţia mediului;
- asigurarea calității produselor agroalimentare
- siguranţa alimentară şi controlul alimentelor;
- cercetare şi învăţământ.
Dacă am reuşit să vă convingem că Biotehnologiile agricole sunt atractive prin faptul că vă deschid nenumărate şanse de a vă realiza profesional, atunci vă aşteptăm să urmaţi cursurile acestei specializări la Facultatea de Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.
Perioada de înscriere: 9-12 septembrie 2019
(detalii: www.uaiasi.ro)
Cuvinte cheie: + usamv, biotehnologii, studentie, ingineri, invatamant agricol
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
30% mai multe decese în toamnă, la Iași: o treime de COVID, restul de alte boli
Sub acoperire: "Iuda" a ajutat la condamnarea a doi soți traficanți de droguri
Spitalul mobil: "Fiţi, fraţilor, animale politice şi faceţi investiţia asta să funcţioneze!"
"Dezmățul" de la Școala de Arte, luat la bani mărunți. Este trimis corpul de control
O apariție bruscă în planul de investiții: spital nou la Iași - Boli Respiratorii
Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei
Consilierii PSD aruncă săgeţi spre executivul Primăriei. ”Noi analizăm în orb”
Un individ prins cu ţigări, votcă şi coniac a încasat doi ani de închisoare cu executare
Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!
A apărut un organism consultativ în Sănătate care ar purta grija pacientului
Medicamentul Euthyrox, importat prin ordin de ministru. Care vor fi prețurile
Două dosare penale din cauza unui moped împrumutat de la un prieten
De ce îţi pierzi temporar auzul după ce asculţi muzică foarte tare
FOTO Vânătoare de șoferi băuți în Iași. Polițiștii controlează mașinile din trafic
EXCLUSIV Un șofer băut a făcut prăpăd printre mașinile parcate pe marginea drumului în Rediu
Captură de 23 de tone de cocaină în porturi din Germania şi Belgia, un record în Europa
LPF cere redeschiderea stadioanelor. „Să înceteze imediat orice formă de discriminare"
30 de elicoptere Black Hawk sosesc la baza Mihail Kogălniceanu
Polițiștii și jandarmii au desfășurat acțiuni în apropierea școlilor din Iași
O actriţă de 12 ani nominalizată la Globul de Aur, învoită de la şcoală pentru a viziona gala
VIDEO: Momentul coliziunii între trei mașini în Păcurari, surprins de camere
VIDEO&FOTO: Motociclist izbit de un Duster în Copou. A ajuns la spital
Baarack-oaia cu cea mai multă lână din lume: 35 de kilograme
Ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării anti-COVID
Hyundai va înlocui bateriile pentru 82.000 de mașini electrice din cauza riscului de incendiu
Puiul vegetal, disponibil prin Glovo într-o țară europeană. Din ce este făcut
FOTO: Accident pe Calea Chișinăului. Unul dintre șoferi era beat
Simona Halep s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul de la Pfizer
Tensiunea arterială și electrocardiograma, prin Samsung Health Monitor
Chinezii care au cumparat Volvo lanseaza o noua masina pe piata
SCENARIU: Numărul cazurilor de infectare poate urca până la aproape 9.000 până pe 20 martie
Volkswagen va decide în curând dacă vinde sau nu marca Bugatti
O româncă s-a mutat pe Costa de Azur şi organizează picnicuri pentru turiştii din sudul Franţei
De ce preferă companiile chineze să lucreze cu muncitori din China chiar şi în Europa
O baie turcească de secol XII, perfect conservată, a fost descoperită într-un bar din Sevilla
Nu pot să iau credit de la bancă. Am nevoie de bani, ce fac? (P)
Lanțul de magazine TEDi, care vinde produse la 1 euro, intră în România
Profitul net al DIGI a scăzut de două ori şi jumătate în 2020, la 16,35 milioane euro, faţă de 2019
Vreți să schimbați furnizorul de electricitate? Citiți indexul contorului înainte!
Dr. Paraschiva Postolache: ”Putem ajuta bolnavii post-covid cu probleme respiratorii”
Cosmin PAȘCAIaşul îşi merită echipa de fotbal |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Codrin Liviu CUȚITARUImpersonare |
George ŢURCĂNAŞUReţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III) |
Bogdan ILIESCUInsuportabila greutate a fiinţării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.