Bubuiturile care au speriat în plină noapte un sat de lângă Iaşi: era un antrenament

luni, 23 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Bubuiturile care au speriat în plină noapte un sat de lângă Iaşi: era un antrenament

După plângerile sătenilor din Şorogari, IPJ a anunţat că a avut două nopţi de antrenament cu muniţie reală în condiţii de vizibilitate redusă şi condiţii speciale. Contextul actual, cu război la graniţă, a produs însă panică în sat.

Locuitorii din Şorogari care reclamaseră zilele trecute autorităţilor bubuituri pe timpul nopţii care i-au trezit din somn şi i-au speriat au primit răspunsul oficial: poliţiştii au efectuat trageri cu armamentul din dotare.

Mai mulţi cetăţeni din satul Şorogari, comuna Aroneanu, s-au plâns în timpul săptămânii trecute despre faptul că, timp de mai multe nopţi, au auzit bubuituri specifice armelor. Zgomotul, care altădată s-ar fi soldat doar cu o trezire din somn şi atât, acum, în contextul conflictului armat din ţara vecină de la Nord, i-a speriat teribil.

După câteva zile, poliţiştii au venit cu precizări: instituţia lor a tras focuri de arma. “În perioada 17-19 mai, poliţiştii ieşeni din structurile care acţionează în segmentul stradal din cadrul secţiilor de poliţie urbane şi rurale, structurilor de poliţie rutieră, transporturi şi posturilor de poliţie, au participat la şedinţe de tragere cu armamentul din dotare pe timp de noapte.

Activităţile s-au desfăşurat în intervalele orare 21.00 – 24.00, şi s-au axat pe desfăşurarea de şedinţe de tragere dinamice, în condiţii de efort şi stres psihic, de luminozitate scăzută.

Reamintim că şedinţele de tragere în poligon sunt organizate lunar de ofiţeri specializaţi din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională al IPJ Iaşi, şi au ca scop exersarea de către personalul unităţii a tragerilor cu muniţie reală, efectuarea corecţiei tragerii şi executarea focului din diferite poziţii de tragere asupra unor ţinte variate.

Pregătirea în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare se desfăşoară în Poligonul de tragere aparţinând Ministerului Afacerilor Interne din Şorogari şi este realizată pe două paliere, prin pregătire practică – exerciţii manipulare armament, prezentare şi explicare a regulilor de siguranţă, a condiţiilor legale în care se poate efectua uzul de armă, şi prin şedinţe de tragere cu armamentul, pe timp de zi sau de noapte.

Poliţiştii ieşeni execută şedinţele de pregătire cu armamentul din dotare, respectiv pistoale Beretta, de calibru 9×19 mm”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. 

Comentarii