Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ca pe vremea lui Noe: “Arca lui Alexe” de la Sculeni a fost făcută fără autorizaţie de construire

GALERIE
ferma-alexe1ferma-alexeferma-alexe2ferma-alexe3ferma-alexe4ferma-alexe6
  • ferma-alexe1
  • ferma-alexe
  • ferma-alexe2
  • ferma-alexe3
  • ferma-alexe4
  • ferma-alexe6
- +

O investiţie majoră a familiei şefului Consiliului Judeţean Iaşi a fost derulată fără autorizaţie de construire. Culmea, emiterea acestui act intră în competenţa instituţiei conduse de către liberalul Costel Alexe. „Grădina zoologică” de la Sculeni, aşa cum apărea în dosarul „Tabla” al DNA, a fost amenajată sub ochii autorităţilor fără ca, aparent, vreo instituţie de control să facă verificări. 

Lucrările au început de câţiva ani, iar zona de agrement a fost deschisă publicului larg în luna septembrie, la scurt timp după ce „Ziarul de Iaşi” a prezentat amenajările făcute de firma Corporex SRL, condusă de fosta soţie a lui Costel Alexe.

La solicitarea ZDI, Consiliul Judeţean a confirmat ieri că, pentru amenajările de la Sculeni, au fost emise doar certificate de urbanism pentru intrare în legalitate. Raluca Alexe, fosta soţie a şefului CJ, ne-a declarat ieri că, în primă instanţă, au fost executate „lucrări de reparaţii, modernizare şi zugrăveli, fără a se interveni asupra structurii de rezistenţă sau a caracteristicilor iniţiale ale construcţiilor”.

„Ulterior, la evaluarea făcută de un proiectant autorizat, am fost informaţi că este necesară autorizaţie şi am început demersurile pentru solicitarea eliberării de către autorităţile competente”, a spus aceasta.

În acelaşi timp, ea a subliniat că ferma-parc este deschisă publicului doar în zona outdoor, iar în clădirile în curs de autorizare „nu este permis accesul publicului şi nu se desfăşoară activităţi cu vizitatorii”.

„Ne dorim ca vizitatorii noştri să aibă parte de experienţe frumoase, în siguranţă şi să îşi creeze amintiri de poveste în Arcaland”, a completat aceasta. Costel Alexe s-a delimitat de investiţie.

Ce tipuri de lucrări au fost executate fără autorizaţie

Verificările ZDI au revelat că CJ a emis, în luna aprilie 2022, certificatele 71, 72 şi 73 care vizau următoarele tipuri de lucrări: „modernizare, reconversie clădire C1 în pensiune”, „renovare, reabilitare la nivelul fondului construit existent (amenajări interioare pentru bucătărie de vară, magazie şi spaţii de depozitare) pentru clădire C1 – construcţie anexă şi construire anexă gospodărească” şi, respectiv, „reconstruire, reparare a anexelor gospodăreşti ale exploataţiilor agricole în scopul protejării maşinilor agricole, animalelor şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul lucrărilor agricole”.

Toate aceste tipuri de lucrări au fost executate fără autorizaţie de construire.

CITESTE SI: VIDEO - Arca lui Alexe s-a umplut: bivoli, struţi, cerbi, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi

„S-au eliberat cele trei certificate în aprilie, pentru intrări în legalitate. Până la această dată, nu s-au solicitat autorizaţii de construire”, se arată într-un răspuns al Biroului de presă al CJ Iaşi.

Verificările ZDI au arătat că beneficiarul, firma Corporex, nu are aviz nici de la Comisia zonală a monumentelor istorice, aviz obligatoriu având în vedere că lucrările au fost executate în apropierea Bisericii „Sf. Nicolae”, lăcaş de cult care este monument istoric.

„Arca lui Alexe” e plină de bivoli, struţi, cerbi, căprioare, mufloni sau ciute

ZDI a prezentat pe larg proiectul de la Sculeni la finalul lunii august 2022, în contextul în care, în mediul online şi offline, fusese lansată o campanie care anunţa inaugurarea fermei-parc de lângă frontieră.

La faţa locului, reporterii ZDI au observat peste 30 de animale şi zeci de specii de păsări. Printre animalele care populează zona de agrement se numără bivoli, cerbi lopătari, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi. În ceea ce priveşte păsările, în fermă sunt struţi, emu, fazani, păuni, găini (diverse specii), porumbei, raţe şi altele.

Aşa cum relatam în luna august, pe latura nordică a amplasamentului a fost realizat un pârâu care înconjoară o insuliţă, pe care se poate ajunge pe un podeţ, iar în imediata apropiere este o pisicină de mari dimensiuni, flancată de o corabie din lemn şi o moară de vânt, amenajate pentru petreceri tematice.

O „piesă de rezistenţă” a parcului, cel puţin în ceea ce priveşte activităţile pentru copii, este o construcţie pe cadru metalic, placată cu lemn, care va găzdui un loc de joacă de tip „western”.

În apropierea locului a fost amenajat un cort indian de mari dimensiuni. În ferma-parc mai există şi alte construcţii, iar fiecare sală de evenimente are amenajări exterioare cu terase sau alte locuri de relaxare, iar, în unele cazuri, sunt situate lângă cuşti în care vieţuiesc papagali sau alte specii de păsări.

Şeful judeţului s-a delimitat de investiţie

Costel Alexe a declarat, în august, pentru ZDI, că ferma-parc este o iniţiativă a fostei soţii, negând vreo implicare. Totuşi, şeful judeţului este unic asociat al firmei Domeniul Arca SRL, cu sediul la Sculeni, societate înfiinţată la doi ani (2019) după ce ZDI a scris pentru prima dată despre intenţia lui Costel Alexe de a amenaja o fermă în localitatea de frontieră, iar, în acelaşi timp, zona de agrement poartă numele „Arcaland”.

CITESTE SI: Alexe, la judecată în dosarul "Tabla". Înalta Curte va decide. El neagă tot

Însă, investiţia a fost implementată de firma Corporex, în care este asociată fosta soţie a lui Alexe, în timp ce şeful judeţului nu apare în acte. O ciudăţenie: pentru anul trecut, conform portalului Listafirme.ro, Corporex a declarat o cifră de afaceri egală cu zero: firma nu a avut venituri, nici cheltuieli, nici profit, nici angajaţi.

Despre divorţul soţilor Alexe, presa a scris că ar fi fost unul formal, care ar fi fost decis în contextul problemelor juridice ale şefului judeţului. Ferma-parc de la Sculeni apare în dosarul „Tabla”, în care Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pe motiv că ar fi luat mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

Potrivit rechizitoriului făcut de procurori, tabla ar fi fost folosită chiar pentru amenajările de la ferma-parc din Sculeni, în prima parte a anului 2020, înainte de divorţul celor doi. Costel Alexe a respins, în mai multe rânduri, acuzaţiile DNA.

„Am fost informaţi că este necesară autorizaţia”

Fosta soţie a şefului judeţului a precizat, într-un punct de vedere trimis ZDI, că, în momentul achiziţionării s-au executat lucrări de reparaţii, modernizare şi zugrăveli, fără a se interveni asupra structurii de rezistenţă sau a caracteristicilor iniţiale ale construcţiilor, astfel încât nu a fost necesară solicitarea autorizării.

„De asemenea, pe suprafaţa parcului existau deja şi o parte dintre anexele gospodăreşti (spre exemplu voliera pentru păuni, fânarul) asupra cărora s-a intervenit pentru consolidare, reparaţii şi înlocuire tâmplărie, cu respectarea formei şi dimensiunilor iniţiale. Construcţiile noi, care includ anexe gospodăreşti şi adăposturile animalelor, au fost ridicate pe structuri uşoare, din lemn”, a declarat Raluca Alexe.

Ea a precizat că, ulterior executării acestor lucrări, ar fi aflat de faptul că ar fi trebuit autorizate, cel puţin parte din ele.

„La evaluarea făcută de un proiectant autorizat, am fost informaţi că este necesară autorizaţie şi am început demersurile pentru solicitarea eliberării de către autorităţile competente. În clădirile care sunt în curs de autorizare, nu este permis accesul publicului şi nu se desfăşoară activităţi cu vizitatorii. Toate spaţiile publice deschise respectă normele de securitate”, a mai spus Raluca Alexe. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri