Camerele video ale Curţii de Apel Iaşi au surprins un hoţ care a spart o locuinţă. Din interior, un băiat l-a fugărit cu cuţitul în mână

sâmbătă, 01 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Camerele video ale Curţii de Apel Iaşi au surprins un hoţ care a spart o locuinţă. Din interior, un băiat l-a fugărit cu cuţitul în mână

Rămas fără bani să se întoarcă acasă, un sucevean s-a gândit să-i obțină spărgând un apartament din apropierea Palatului Justiției. Camerele video ale Curții de Apel l-au surprins tocmai când se îndrepta spre țintă. Tentativa de spargere a eșuat, iar suceveanul și-a întârziat cu câțiva ani întoarcerea acasă.

În iulie anul trecut, Flavius Proca tocmai fusese dat afară din serviciu din cauza unei abateri disciplinare. Până la prânz, își cheltuise ultimii bani la păcănele. Voia să se întoarcă la Suceva, dar nu mai avea cu ce, așa că a început să caute o sursă rapidă și facilă de bani. Avea de altfel „experiență”, suferind de-a lungul timpului 8 condamnări pentru infracțiuni împotriva patrimoniului.

La puțin după ora 12.00, camerele de supraveghere ale Curții de Apel l-au surprins deplasându-se pe strada Cucu, apoi pe strada Pantelimon. A observat un apartament situat la parter, care avea un geam rabatat, „în pană”.

Prudent, a intrat în bloc și a sunat la ușă, apoi a ieșit. A intrat din nou, a sunat iar și a ieșit iar din bloc. A sunat și a treia oară, după care, convins că nu este nimeni acasă, s-a îndreptat spre geamul dormitorului. L-a forțat și a intrat în apartament.

Hoțul însă se grăbise. De fiecare dată când sunase la ușă, un puști de 17 ani ieșise din apartament, pentru a răspunde. De fiecare dată, Proca era departe și nu observase. Atunci când Proca a forțat geamul pentru a intra în apartament, băiatul, care mânca în bucătărie, l-a auzit. A ieșit pe hol să vadă ce se întâmplă și a dat nas în nas cu Proca.

S-a întors în bucătărie, a înșfăcat primul cuțit care i-a căzut în mână și s-a întors pe hol, țipând pentru a-l speria pe hoț. A obținut rezultatul scontat. Proca a fugit în sufragerie și a sărit pe geamul deschis, trecând prin plasa pentru insecte. Băiatul și-a sunat mama pentru a o anunța de cele întâmplate, iar aceasta a anunțat poliția. Deși surprins de camerele video și descris în amănunțime de băiat, hoțul a fost capturat abia la sfârșitul lunii august.

Pe parcursul cercetărilor penale, Proca a negat constant tentativa de furt. A recunoscut-o abia la primul termen de judecată. Căsătorit și având un copil de un an, exemplul soției sale care lucra, cunoscând limbi străine după ce muncise în străinătate, Proca ar fi putut avea o viață normală.

Patima jocurilor de noroc îl făcea însă să piardă sume importante de bani, fiind astfel tentat să câștige alții, prin mijloace ilicite.

„Inclusiv pentru copilul său minor, în vârstă de doar un an, inculpatul ar putea să se motiveze în a îi oferi un exemplu de persoană responsabilă, dar nici existenţa copilului nu l-a oprit din a risca a-şi petrece ani de zile departe de el pentru comiterea unor fapte ilegale. Inculpatul nu este o persoană care să îşi asume răspunderea faptelor sale fără a fi constrâns sau fără a avea un beneficiu, având în vedere că acesta a recunoscut săvârşirea faptei în ultimul moment, până atunci nedorind să colaboreze. Inculpatul trebuie să conştientizeze că, proporţional cu creșterea numărului de fapte de natură penală pe care le săvârşeşte, creşte rezerva organelor judiciare cu privire la oportunitatea de a dispune în cauză de o pedeapsă mai uşoară, având în vedere că acesta nu dă dovadă că doreşte să se integreze în societate, să muncească şi să dea dovadă de îndreptare”, l-au caracterizat judecătorii.

Magistrații Judecătoriei l-au condamnat pe Proca la 3 ani și 6 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Sentința primită l-a trezit. În apel, el a cerut clemență, invocând dorința de a se îndrepta și a se vindeca de dependența de jocurile de noroc. Judecătorii Curții de Apel nu au găsit însă niciun motiv pentru a-i reduce pedeapsa, mai ales dat fiind numărul mare de condamnări ale inculpatului. Sentința Judecătoriei a rămas definitivă.

FOTO – ARHIVA

Comentarii