Cămin studenţesc versus chirie în oraş: avantaje şi dezavantaje. Ce aleg studenţii din Iaşi şi care sunt criteriile?

duminică, 25 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Cămin studenţesc versus chirie în oraş: avantaje şi dezavantaje. Ce aleg studenţii din Iaşi şi care sunt criteriile?

Căminul pare a fi alegerea cea mai bună pentru studenţii cu un buget mai mic, dar şi pentru cei care îşi doresc să-şi facă prieteni noi şi să rămână din studenţie cu cele mai frumoase amintiri. Dar şi gazda în oraş, dacă ai ceva mai mulţi bani, poate avea avantajele ei, indispensabile pentru unii. Cum e mai avantajos? Cum alegi? Am făcut o mică incursiune, pentru a vedea de ce trebuie, musai, să ţii cont.

 

Mulţi tineri îşi doresc să treacă prin experienţa locuirii în cămin în anii de studenţie datorită comunităţii care se formează acolo, dar şi pentru a face mai uşoară tranziţia de la familie, cu mama şi tata alături, la viaţa pe cont propriu, de unul singur. Viaţa la cămin nu e la fel de scumpă ca în cazul chiriilor. Lunar, studenţii din Iaşi care stau în căminele simple, dar renovate, plătesc circa 300-350 de lei, cei care stau în căminele vechi 150-200 de lei, iar cei care stau în căminele private plătesc de la 500 de lei în sus.

Căminele renovate sunt cele care au baie proprie, şi unde stau 2-3 studenţi în cameră. În celelalte cămine stau câte 4 sau 5 studenţi în cameră, baia fiind la comun, pe hol. Din punct de vedere financiar este mult mai convenabil să locuieşti la cămin, deoarece preţul chiriilor din Iaşi sunt adesea “usturătoare”, ţinând cont de faptul că preţul unei garsoniere cât de cât „okay” începe de la 250 de euro pe lună, uneori chiar şi mai scump, iar preţul apartamentelor de pe Copou, mai aproape de Universitate, sunt de la 450 de euro în sus.

 

Mulţi sunt nevoiţi să aleagă chiria în oraş: locurile din cămine sunt limitate

 

Numărul studenţilor care vor să stea în căminele universităţilor creşte de la an la an, de aceea mulţi studenţi nu prind loc la cămine şi sunt nevoiţi să stea la chirie sau în gazdă. Pe parcursul anului universitar sunt studenţi care pleacă din cămin, sau aleg să nu mai facă facultatea, eliberând astfel locul din cămin şi oferindu-l altcuiva. Criteriile pentru un loc la cămin sunt mediile de admitere sau cele din anii precedenţi de facultate. Cu cât mediile sunt mai mari, cu atât ai mai multe şanse de a locui într-un cămin renovat sau, în general, de a locui într-un cămin.

„Am locuit şi la chirie şi la cămin, şi pot să-ţi spun cu toată sinceritatea că aş alege chiria doar din motivul spaţiului personal, şi pentru linişte. La chirie e mai bine pentru că nu ai baia şi bucătăria la comun cu toţi, le poţi folosi când vrei şi cum vrei. E mult mai uşor să te concentrezi şi să înveţi atunci când eşti la chirie, pentru că nu trebuie să mergi pentru aşa ceva într-o sală de lectură, pe care iarăşi trebuie să o împarţi cu cineva. Însă, din punct de vedere al cheltuielilor, aleg căminul. E mult mai avantajos la cămin, pentru că aici plătesc 150 de lei, iar la apartament dădeam 1.000 de lei de persoană. Îmi place mai mult la cămin, chiar dacă nu avem prea multă intimitate, pentru că se simte altfel studenţia aici, şi simt că mă pregăteşte mult mai bine pentru viitor”, ne-a declarat Marta Ungureanu, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere, UAIC.

 

Avantaj mai ales pentru părinţi

 

Condiţiile din cămin şi costurile mai mici sunt un avantaj pentru studenţi şi, mai ales, pentru părinţii acestora. Cei care simt că au nevoie de intimitate şi un spaţiu personal se vor orienta către căminele private, sau spre spaţiile cu chirii mai ieftine, chiar dacă acestea sunt la distanţe mai mari de facultate. Iar piaţa ieşeană a chiriilor, întreţinută bine de studenţi, oferă toate „paleta” de cereri. 

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

Comentarii