Cartier nou, cu blocuri de până la 20 de etaje, în Cicoarei: vot decisiv poimâine. O sedinţă CL cu nume grele pe masă

luni, 25 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Cartier nou, cu blocuri de până la 20 de etaje, în Cicoarei: vot decisiv poimâine. O sedinţă CL cu nume grele pe masă

Consilierii locali se reunesc miercuri în şedinţă ordinară. Până ieri, erau incluse pe ordinea de zi 40 de proiecte de hotărâre, iar jumătate dintre acestea vizează aprobarea de proiecte urbanistice – cea mai mare investiţie presupune construirea de blocuri înalte, cu până la 20 de etaje, în Cicoarei.

 

Cinci proiecte constau în acordarea titlului de cetăţean de onoare al Iaşului, distincţie oferită rectorilor Aurelian Bălăiţă (Arte), Viorel Scripcariu (UMF), Dan Caşcaval (TUIAŞI) şi Gerard Jităreanu (USV), precum şi prof. dr. Ioan Opriş.

Unul dintre cele mai importante iniţiative este, aşa cum ZDI a relatat zilele trecute, contractarea unui credit de 150 milioane lei pentru realizarea a trei investiţii: construirea unui stadion în zona şes Bahlui (100 milioane lei, suma acoperă doar un sfert din necesarul de finanţare), modernizarea bld. Poitiers (30 milioane lei) şi reabilitarea şos. Bucium (20 milioane lei).

Consilierii locali vor dezbate şi bugetele pe anul în curs a şase societăţi din subordine: Salubris (170 milioane lei), Citadin (86 milioane lei), CTP (250 milioane lei), Ecopiaţa (10 milioane lei), Termo-Service (38 milioane lei) şi Servicii Publice (75 milioane lei).

Blocuri cu 12, 15 şi 20 etaje în Cicoarei

Circa 20 de proiecte de hotărâre fac referire la aprobarea de planuri urbanistice zonale (PUZ) propuse de persoane particulare. În primul rând, este vorba despre un complex cu blocuri înalte (12, 15 şi 20 etaje) în zona Cicoarei, peste drum de Spitalul Arcadia. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu trei ani de către firma Proaktiv Communication (jud. Braşov) deţinută de omul de afaceri cu dublă cetăţenie (română şi israileană) George Steinberg. Investiţia din Cicoare este prima de acest fel a lui Steinberg la Iaşi. Firma are în proprietate un teren cu o suprafaţă de 3,7 hectare.

„Beneficiarul îşi propune construirea unui complex mixt format din locuinţe colective şi alte spaţii complementare funcţiunii de locuire – hotel, servicii comerciale, instituţii, servicii şi echipamente publice, sedii companii, servicii pentru întreprinderi, proeictare, cercetare, expertizare sau consultanţă, spaţii de birouri, restaurante, agenţii de turism, locuri de joacă, terenuri sportive, spaţii medicale, săli de conferinţe sau birouri administrative”, se precizează în proiectul de PUZ.

Blocurile, 14 la număr, vor ocupa aproape 15.000 mp, în timp ce circulaţiile şi spaţiile verzi vor fi amenajate pe 22.000 mp (în cote egale). Unele estimări, utilizate pentru determinarea necesarului de utilităţi, arată un potenţial pentru amenajarea a 1.800 de apartamente care să găzduiască 4.500 de persoane.

Alte investiţii private: hale de producţie şi vile

Printre proiectele urbanistice se numără şi unele care au fost retrase sau amânate în şedinţe precedente ale Consiliului Local. În principal este un proiect cu 45 de vile în Dealul Crăiţelor (Bucium) şi unul cu 30 de vile în zona Cârlig-Popricani. Alte peste 20 de vile fac obiectul a 9 proiecte de PUZ, cu beneficiari distincţi, individuali sau grupuri de persoane. În acelaşi timp, prin intermediul a trei proiecte sunt propuse trei blocuri cu regim mic de înălţime.

Investiţiile ce vor fi discutate în plen nu presupun doar funcţiunea de locuire: unele proiecte de hotărâre vizează amenajarea de hale de producţie, a unui centru social şi a unei staţii ITP în zone precum CUG şi şos. Iaşi – Tomeşti.

Una dintre hale aparţine belgienilor de la IG Watteeuw. „Se propune realizarea unei constructii care să integreze spaţii de producţie – funcţiuni necesare extinderii şi optimizării fluxului tehnologic, dotării cu noi linii de producţie, precum şi spaţii de birouri proprii, spaţii de depozitare”, se precizează în proiectul urbanistic.

Cititi si: În prag de alegeri, primarul vrea să construiască noul stadion pe şes Bahlui şi cere un credit de 150 milioane de lei

Hala va fi construită lângă fabrica Grenzebach (Germania), în aceeaşi zonă fiind şi alte unităţi de producţie în care se desfăşoară activităţi precum mecano-sudură (CNUD EFCO România) şi prelucrare mecanică (BMT Aerospace, alături de Grenzebach). Firmele menţionate au legături între ele. Astfel, Grenzebach a achiziţionat (anii trecuţi) divizia de sticlă a BMT (CNUD-EFCO) şi are în construcţie extinderea fabricii pe o parcelă vecină cu cea a IG Watteeuw, companie care face parte din grupul BMT. Conform informaţiilor ZDI, companiile au în plan şi alte extinderi ale liniilor de producţie în cadrul unor proiecte viitoare.

Celelalte două proiecte urbanistice cu privire la hale industriale vizează construirea unei unităţi în domeniul confecţiilor (CUG, zona Fortus) şi alta în zona Trei Fântâni pentru diverse servicii comerciale (inclusiv cu depozitare).

Comentarii