Chirica își ascunde a cincea vilă sub fusta soacrei? Situaţia imobiliară a familiei primarului, tot mai dubioasă

marți, 20 august 2019, 02:02
5 MIN
 Chirica își ascunde a cincea vilă sub fusta soacrei? Situaţia imobiliară a familiei primarului, tot mai dubioasă

Surprins mutându-se într-o nouă vilă din Galata, una vecină, primarul a oferit ieri explicaţii care se bat cap în cap cu afirmaţii făcute anterior. Deşi se ştia, lucru afirmat chiar de el, că în acel cartier privat din zona Platoul Însorit el locuieşte oficial în casa soacrei, acum, Chirica ne-a declarat că, în fapt, abia acum s-a mutat în casa soacrei. Explicaţia sa: până acum a locuit într-un imobil pus la dispoziţie de proprietarul ambelor clădiri, pe perioada cât s-au adus îmbunătăţirile cerute duplexului cumpărat de soacra lui. Schimbarea neanunţată a adresei a iscat noi suspiciuni la doar două luni după ce primarul şi-a înzestrat pruncul de un an cu o casă în centrul Iaşului 

La doar două luni după ce primarul Iaşului a avut de dat explicaţii privind achiziţionarea unei case cu teren cu tot în zona Tg. Cucu pe numele fiului în vârstă, atunci, de 11 luni, noi acuzaţii au apărut în mass-media, dar şi în declaraţii politice. Potrivit săptămânalului ReporterIS, Mihai Chirica s-a mutat din locuinţa pe care o ocupa din 2017 într-una aparent identică, situată chiar alături.
 
 
La noua adresă din complexul Platoul Însorit, Chirica stă în jumătate din vilă. Schimbarea domiciliului a dat prilejul candidatului liberal la Primăria Iaşului să comenteze în termeni duri noua situaţie imobiliară a lui Chirica. „Dl. Mihai Chirica este dator ieşenilor să ofere imediat explicaţii după ce presa a relatat că acesta şi-a mai achiziţionat o casă într-un cartier de lux al Iaşului. Asta, la nici două luni de la scandalul naţional când s-a aflat că a mai achiziţionat o altă proprietate de 250.000 de euro pe numele copilului de 11 luni, pe lângă alte trei proprietăţi evaluate fiecare la peste 250.000 euro, dobândite ori prin donaţii suspecte, ori aparţinând rudelor care habar nu aveau de ele“, a susţinut Bodea.
 
Liderul liberal nu găseşte altă explicaţie pentru traseul imobiliar al actualului primar decât „activităţi netransparente“. „Nu poate fi întâmplător că mai toate iţele acestor achiziţii imobiliare se leagă de abonaţii la banii publici ieşeni, ori de cei care au primit terenuri publice valoroase prin diverse schimburi aprobate de primărie“, spune deputatul, făcând comparaţie cu „delăsarea care sufocă oraşul“.
 
Explicaţii elaborate
 
În replică la „îmbogăţirea cu a cincea vilă“, cum a fost taxat ieri primarul, Mihai Chirica susţine că „se încearcă aşezarea mea într-o lumină proastă, legându-mi-se în mod mincinos cariera politică de acumularea unei presupuse averi colosale formate în special din case“. El adaugă că toate bunurile sale „sunt trecute în declaraţiile de avere aflate la îndemâna oricui doreşte să le studieze“. „În plus, cum s-ar putea gândi cineva că, după ce aş fi cumpărat o jumătate de casă, m-aş fi putut gândi să cumpăr încă o jumătate, dar nu cea lipită, ci peste gard?!“, se disculpă edilul.
 
Chirica spune că în casa unde a locuit până săptămâna trecută a stat până când s-au încheiat reparaţiile şi îmbunătăţirile solicitate la imobilul de alături, achiziţionat în rate de soacra sa. „În prezent, locuiesc într-o jumătate de casă duplex care aparţine unei persoane juridice, de la care se cumpără în rate anuale imobilul, urmând ca trecerea în proprietate să se facă după plata ultimei rate. Imobilul are plăţile la zi, iar toate lucrările de reparaţii sunt plătite separat pe baza de contract şi situaţii de lucrări“, a explicat Mihai Chirica.
 
Aşadar, nu vechea locuinţă, cea de peste gard, este cea achiziţionată de soacra sa, ci duplexul în care familia primarului s-a mutat zilele trecute. de ce nu a spus până acum asta primarul? În tot acest timp, la vechea adresă au fost plătite doar utilităţile. Firma de la care a fost cumpărat duplexul deţine şi casa vecină, în care a locuit primarul din 2017 încoace. „Conform contractului(…), în perioada cât s-au executat lucrări de reparaţii la imobilul în care ne-am mutat recent, persoana juridică a trebuit să asigure un spaţiu de locuit similar“, mai spune primarul. „În fine, nu există nicio relaţie contractuală între mine şi actualul proprietar, vânzarea în rate se face către doamna Maria Popa, mama soţiei mele, care va deveni şi proprietar după plata ultimei rate“, a adăugat el. „Eu nu cred că un primar trebuie să fie neapărat sărac, ci trebuie să îşi declare în mod transparent şi să îşi dovedească sursa bunurilor pe care le-a dobândit în mod legal. Iar eu asta am făcut!“, a încheiat primarul. 
 
Despre casa soacrei şi celelalte case
 
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Mihai Chirica deţine o casă şi un teren, în valoare de 250.000 de euro, lângă Bolta Rece, şi o vilă pe strada Tudor Neculai, în apropierea Bisericii Catolice (Nicolina), pe care a donat-o fiicelor sale din a doua căsătorie, el fiind acum la a treia. Ambele imobile sunt ale primarului, dar trecute pe numele copiilor. Câte un apartament deţin el şi soţia, amândouă situate în Iaşi. În fine, declaraţia de avere mai consemnează un teren de 4.200 mp la Neagra Şarului şi unul de 1.500 de metri pătraţi în Bârnova, ambele achiziţionate înainte de 2009. Vila de la Frasin (FOTO) aparţine în acte unei firme a fratelui primarului, împreună cu terenul de peste 4.250 de metri pătraţi.
 
 
Despre aceasta, susţine Mihai Chirica, ar fi o minciună dacă s-ar spune că este a lui. Cât priveşte vila în care a locuit până săptămâna trecută, s-a scris că este cumpărată de soacră. Într-un interviu acordat în iunie ziarului nostru, la întrebarea „ce i-ar răspunde cuiva care ar presupune că şi vila în care locuiţi acum, şi care este pe firma soacrei, ar fi de fapt tot a dumneavoastră?“, primarul nu a venit cu o corecţie asupra imobilului în discuţie. Iată răspunsul lui: „În primul rând, nu este pe firmă. Nu a fost făcută niciodată pe firmă. Proprietar este soacra mea, ea cu mâna ei. Pe persoană fizică. Nu are treabă firma acolo“.
Ulterior, Mihai Chirica a explicat de ce a donat o casă fiicelor sale, păstrându-şi însă uzufructul viager, şi a precizat: „Eu nu voi locui acolo decât temporar până când voi reuşi să construiesc o casă, iar atunci vă voi invita pe toţi la tăierea de panglică şi nu voi avea niciun dubiu să vă las să o vizitaţi. Aveţi garanţia mea“. 
Mai mult einformații despre averea primarului Mihai Chirica aflați în textul URIAȘA AVERE DOSITĂ DE PRIMARUL MIHAI CHIRICA, apărut în paginile Ziarului de Iasi

Comentarii