URIAȘA AVERE DOSITĂ DE PRIMARUL MIHAI CHIRICA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

URIAȘA AVERE DOSITĂ DE PRIMARUL MIHAI CHIRICA

GALERIE
avere chirica dchirica
  • avere chirica d
  • chirica
- +

Ultimele noutăţi: primarul recunoaşte că şi-a trecut averea pe numele copilului ca să se protejeze de sechestre şi anchete. Această afirmaţie pune în discuţie întreaga avere de până acum a familiei Chirica. Mai jos, impresionanta bogăţie, punct cu punct. 11 întrebări pentru primarul Iaşului

Fiul primarului Mihai Chirica a devenit, la doar 11 luni, proprietar al unui teren şi al unei case în centrul oraşului. Afacerea a fost dezvăluită ieri de către publicaţia Reporteris.ro, iar achiziţia a fost făcută în numele fiului edilului când acesta avea doar 11 luni (august 2018). La perfectarea contractului de vânzare-cumpărare, copilul a fost reprezentat de bunica sa, adică mama primarului, Silvia Chirica. Ea a jucat rolul de tutore. Preţul a fost de 250.000 euro pentru un teren de 836 mp şi o casă cu o suprafaţă utilă de 136 mp.
 
Pe nepusă masă, Mihai Chirica şi-a actualizat ieri şi declaraţia de avere şi a introdus proprietatea de pe str. Manolache Drăghici (arteră de legătură între Bolta Rece şi Sărărie), cea achiziţionată pe numele fiului. Alături de acest imobil, edilul a mai inclus un apartament de-al său din Independenţei şi unul al soţiei. Dar primarul locuieşte într-o vilă din Platoul Însorit şi are stabilit domiciliul într-o vilă din Tudor Neculai (donată fiicelor din cea de-a doua căsătorie), imobil pentru care are drept de uzufruct viager. Totodată, există destule controverse şi asupra unei proprietăţi pe care firma fratelui său (Eurodesign Consulting) o deţine, din 2014, în Frasin (Suceava), în condiţiile în care fratele primarului mărturisea, anul trecut, că nu a fost niciodată în Frasin şi că nu ştie nici măcar obiectul de activitate al propriei societăţi.
 
La sfârşitul anului trecut, primarul a negat orice implicare în proprietatea din judeţul Suceava. Exceptând cele două apartamente, rămân trei vile cu terenurile aferente. Sunt, sau nu sunt acestea ale primarului? În acte sunt pe copiii săi sau firme, în realitate, sub presiune publică, el recunoaşte, măcar parţial, că au fost cumpărate cu banii săi. Situaţia pare complicată, iar pentru lămurirea ei, primarul trebuie să răspundă la o listă de întrebări pe care o prezentăm la sfârşitul articolului. Asta, dacă nu ne va încadra în categoria „aşa-zişi ziarişti“ şi va refuza dialogul.
 
Cum justifică primarul banii pentru achiziţia terenului
 
Primarul Chirica a susţinut ieri că poate justifica cei 250.000 de euro. Parte din bani, spune el, au venit din vânzarea unui bun imobil al părinţilor săi, un teren de pe Aleea Sado­veanu (în zona din spatele căminului Liceului Agricol), care figura pe numele mamei primarului. Ceilalţi bani provin, conform spuselor sale, din economii şi banii încasaţi de la nuntă (57.000 euro) şi botez (125.000 euro).
Potrivit unor surse consultate ieri de „Ziarul de Iaşi“, terenul vândut de pe Aleea Sadoveanu are 700 mp. În anul 2017, Primăria a emis două certificate de urbanism pe numele Silviei Chirica, mama primarului, pentru construirea unei locuinţe individuale, iar acest teren a făcut parte dintr-o suprafaţă mai mare pentru care, în 2011, a fost emisă o hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea planului urbanistic al zonei.
 
Zona în care se află terenul, în spatele căminului Liceului Agricol, este în plină expansiune imobiliară. Odată lămurită provenienţa banilor, primarul a ţinut să evidenţieze legalitatea cumpărării terenului pe numele fiului său. „Achiziţia terenului despre care se face vorbire s-a făcut respectându-se toate prevederile legii, întregul proces fiind înregistrat notarial şi fiscal. Proprietarul terenului este fiul meu, Ştefan, iar mama mea nu are alt rol decât cel de tutore, copilul fiind minor“, a spus edilul într-o declaraţie de presă. De menţionat că mama primarului locuieşte în mediul rural, într-o gospodărie normală din Ţigănaşi, dar modestă în comparaţie cu cele din zonele urbane. Venitul ei este de asemena normal pentru zonă, dar departe de al celora capabili să strângă sute de mii de euro. Dar de ce a cumpărat terenul pe numele copilului? De ce nu l-a luat pe numele său?
 
De ce şi-a pitit averea pe numele copilului?
 
Mihai Chirica a susţinut că nu este nimic „de ascuns“ şi a explicat că mama sa a fost tutore pentru că legislaţia românească nu permite părinţilor să poată achiziţiona în numele copiiilor. Totodată, edilul a afirmat că achiziţia pe numele fiului său este şi o măsură de a proteja bunurile familiei. „Sunt bunuri care nu pot fi atacate când ipotetic ar apărea cazuri de corupţie, de asta am şi ţinut ca dobândirea acestui bun să se facă exact din conţinutul declaraţiei de avere, dar pe de altă parte, aşa cum bine spuneţi, este şi o măsură de a-ţi proteja bunurile pentru că eu pe propria piele am asistat la situaţii în care mi-au fost sechestrate bunuri după care au fost scoase de sub sechestru, de ce să punem şi bunurile familiei într-un pericol atunci când ştim că nu este cazul? Ai cu ce să ţi le iei, ţi le cumperi şi ţi le protejezi utilizând legislaţia românească în vigoare“, a mai spus primarul. 
 
Conform Codului Civil şi legii administraţiei publice, pentru numirea unui curator special în sensul reprezentării unui minor, în acest caz fiind vorba despre perfectarea unui contract de vânzare-cumpărare, este necesară emiterea unei dispoziţii de către autoritatea tutelară (Primăria Iaşi). 
 
Mama primarului, hărţuită într-un dialog civilizat
 
Despre proprietatea din Sărărie, primarul a mai spus că a fost depusă documentaţia de demolare a imobilului de pe terenul respectiv întrucât nu prezintă nici siguranţă şi nici confort pentru familia lui. Documentaţia a fost înaintată tot în numele fiului primarului, acum în vârstă de 1 an şi 9 luni. Terenul are o suprafaţă de 836 mp, iar casa are 136 mp (cinci camere, două băi, două bucătării, patru holuri, două pivniţe). Cu o zi înaintea dezvăluirii afacerii, Mihai Chirica a ţinut să-i aducă o serie de acuzaţii editorului Reporteris.ro şi a făcut o scurtă trimitere inclusiv la textul ce urma să fie publicat. De remarcat că o replică a editorului publicaţiei (Gabriel Gachi) a fost ştearsă de la secţiunea de comentarii aferente postării de pe contul de Facebook al primarului. „Mai recent şi extrem de grav, aţi hărţuit-o pe propria mea mamă, interogând-o ca un securist şi întrebând-o cum de îşi permite să-şi ajute copiii şi nepoţii!“, spunea Mihai Chirica pe Facebook. Cu toate acestea, un fragment din înregistrarea video cu momentul interviului, publicat de Reporteris.ro, arată un dialog normal între jurnalişti şi mama primarului. 
 
Controversele din jurul averii primarului
 
Oficial, până ieri, primarul Mihai Chirica declara că are în proprietate două terenuri (1.400 mp în Bârnova şi 4.200 mp în Neagra Şarului - Suceava) şi un apartament. În declaraţia actualizată ieri mai apar un apartament al soţiei şi noua proprietate din Sărărie de pe numele fiului. Dar primarul locuieşte cu familia sa în Platoul Însorit într-o vilă achiziţionată de la Conest de firma soacrei. Coincidenţă sau nu, firma de la care a fost achiziţionată vila este una dintre principalele companii cu care Primăria Iaşi încheie contracte în special pentru refacerea infrastructurii. Totodată, primarul şi-a stabilit domiciliul şi are drept de uzufruct viager la o vilă de 246 de metri pătraţi, de pe strada Tudor Neculai, ce a fost donată, în 2014, fiicelor sale din cea de-a doua căsătorie. În 2018, a ieşit la iveală o proprietate controversată în Frasin (Suceava): aflată la poalele muntelui, vila are 160 mp utili şi un teren aferent de 4.250 mp. Bunurile imobile sunt intabulate de firma Eurodesign Consulting, societate înfiinţată şi administrată de fratele primarului, Ioan Chirica.
 
Vila de la Frasin
 
Întrebat anul trecut despre proprietatea din Frasin, fratele primarului ar fi spus că nu a fost niciodată şi că nu ştie cum arată. De cealaltă parte, edilul şef al Iaşului a negat orice implicare. „Nici fratele, nici mama, nici nepoata, nici fii-sa, nici nevastă-sa şi cu atât mai mult nici eu nu pu­tem deţine bunurile unei societăţi comerciale. De aceea spun că este o minciună care nu a făcut decât să elibereze nişte energii negative în spaţiul ieşean“, spunea Mihai Chirica, în noiembrie 2018. Avem de-a face, prin urmare, cu o vilă la Frasin, pe numele unei firme la care acţionar unic este fratele primarului, care declară că nu ştie nimic de aceasta, şi pe primar care ne invită să luăm lucrurile ca atare, adică să vorbim cu firma, nu cu el.
 
În declaraţia de avere, edilul a mai arătat că, pe parcursul anului 2018, a obţinut venituri din salarii (163.000 lei), indemnizaţia soţiei (48.000 lei) şi chirii (5.000 euro). În 2014 şi 2015 a contractat un credit de 20.000 euro de la o bancă şi, respectiv, un împrumut de la naşul său de cununie (112.500 lei), ambele cu scadenţa în 2021.
 
Noua vilă a primarului, bucuria vecinilor: S-a asfaltat strada ca prin minune
 
Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au mers pe strada unde primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi-a cumpărat terenul, pentru a sta de vorbă cu vecinii acestuia. Ieşenii care locuiesc pe strada Manolache Drăghici sunt încântaţi de noul vecin. Cel puţin pentru faptul că, la scurt timp de la achiziţia terenului şi apariţia lui Mihai Chirica aici, ca prin minune, strada a fost refăcută în întregime. „Eu am auzit de prin februarie că primarul şi-a luat terenul aici. Eu sunt încântat că a făcut rapid strada. La o lună după ce am aflat că şi-a luat teren pe strada noastră, au apărut muncitorii şi au asfaltat-o toată. Eu sunt bucuros“, a spun un bărbat care locuieşte pe aceeaşi stradă. Acesta a spus că, în afară de faptul că strada i-a fost asfaltată, el a subliniat că îl înţelege pe primar că şi-a pus terenul pe numele fiului său mic. „Mai ştiu un candidat la primărie care are o maşină de lux şi o conduce o studentă de 25 de ani. El probabil că îşi pune averea la adăpost deoarece este expus politic. Nu înţeleg de ce nu recunoaşte acest lucru“, a mai spus bărbatul.
 
 
Un alt vecin, de data aceasta o femeie, a spus îl invidiază pe primar pentru teren, dar şi pe vechiul proprietar care a încasat banii. „Şi eu dacă aş fi încasat 300.000 de euro aş fi bucuroasă. Fostul proprietar a fost poliţist, îl cheamă Stavarache. A fost şef de post la Leţcani. A locuit mulţi ani aici pe strada noastră. Primarul (n.r. - Mihai Chirica) a fost în urmă cu vreo lună aici, la teren, şi a cules copacii. Ne-am salutat. Atât“, ne-a spus femeia. Aceasta s-a arătat neîncrezătoare de faptul că jurnaliştii au corectat-o în privinţa sumei de achiziţie a terenului, iar aceasta ne-a făcut şmechereşte din ochi, spunând că era scos la vânzare cu o sumă mai mare de 300.000 de euro. „Acum, sper să ne bucurăm o perioadă mai lungă de timp de faptul că au refăcut strada. Sper că utilajele care vor fi aduse la construcţia casei primarului să nu o strice din nou“, a adăugat vecina primarului Iaşului. 
 
La finalul demersului jurnalistic, Ziarul de Iași a întocmit o listă cu 11 întrebări adresate primarului Mihai Chirica. Răspunsurile edilului ar putea lămuri orice suspiciune legată de modul în care și-a dobândit averea, Chirica susținând că totul este legal.
 
LISTA CU CELE 11 ÎNTREBĂRI
 
1. Ce i-aţi răspunde cuiva care ar crede că terenul părinţilor din Copou, cumpărat de aceş­tia în urmă cu 11 ani, şi vândut pentru 100.000 de euro, ar fi tot al dumneavostră, dar trecut pe numele părinţilor? Ar fi putut părinţii dumneavostră, din veniturile modeste câştigate în comuna Ţigănaşi, să cumpere singuri un asemenea teren? Ce i-a îndemnat să cumpere proprietăţi în Copou, în condiţiile în care rareori oamenii din mediul rural se încu­metă să cumpere terenuri în zonele de lux ale Iaşului?
 
2. Decizia de a muta averea pe numele co­pi­ilor este compatibilă cu demnitatea de poli­tician şi primar care îndeamnă alegătorii să-şi transparentizeze veniturile şi averea pentru a eficientiza colectarea impozitelor şi taxelor? 
 
3. Credeţi că Liviu Dragnea, pe care l-aţi criticat deseori, era un om sărac, ţinând cont că grosul averilor despre care s-a scris în presă era pe numele copiilor săi? 
 
4. Cum apreciaţi comportamentul „mafio­ţi­lor“ pe care îi incriminaţi, de a-şi muta ave­rea pe neamuri, cunoştinţe etc, de teama se­ches­trelor şi a DNA în condiţiile în care dumneavoastră încurajaţi un asemenea comportament?
 
5. De ce nu aţi trecut în declaraţia de avere şi vila din Tudor Neculai, pe care aţi donat-o copiilor din a doua căsătorie, dar în care aţi reţinut un uzufruct viager?
 
6. Mai au copiii dumneavostră şi alte proprietăţi pe care aţi considerat că nu trebuie să le aduceţi în discuţie?
 
7. Nu credeţi că trebuie să daţi o declaraţie mai clară în privinţa vilei de la Frasin? Ar fi ceva în neregulă cu cineva dacă s-ar simţi confuzionat de explicaţia că vila aparţine unei firme al cărei proprietar, fratele dumneavoastră, spune, conform relatărilor anterioare, că nu are de-a face nici cu vila, nici cu firma. De ce îi repeziţi pe cei care-şi manifestă nedumerirea?
 
8. Ce i-aţi spune cuiva care ar presupune, în condiţiile în care evitaţi să cumpăraţi proprietăţi pe numele dumneavoastră, că şi vila în care locuiţi acum, şi care este pe firma soacrei, ar fi de fapt tot a dumneavoastră?
 
9. De ce nu aţi pomenit nimic până acum despre terenul şi casa pe care le-aţi luat pe numele copilului, în condiţiile în care s-a discutat mult în spaţiul public despre averea dumneavoastră? De ce v-aţi actualizat declaraţia de avere, brusc, ieri?
 
10. Declaraţiiile în apărarea dumneavoastră, pe care le-aţi făcut ieri, nu infirmă nimic din ce a publicat site-ul reporteis.ro. De ce îi atacaţi pe jurnaliştii de acolo?
 
11. De la cine aţi obţinut terenul de 4.250 de metri pătraţi, pe care l-aţi cumpărat la Neagra Şarului?
 
 Material realizat de Alex ANDREI,  Andrei DÎSCĂ, N. MANOLIU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.