Costel Alexe merge cu Vlad Baba în fața judecătorilor. Care sunt acuzațiile

miercuri, 13 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Costel Alexe merge cu Vlad Baba în fața judecătorilor. Care sunt acuzațiile

Costel Alexe, Vlad Baba şi Radu Apetrei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni: Este vorba de dosarul detaşării lui Baba de la Consiliul Judeţean la Şcoala Populară de Arte. Pentru preşedintele CJ, este oară în mai puţin de o lună când apare ca protagonist într-o cauză penală remisă instanţei

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au predat instanţei Dosarul „Baba-Alexe”, în care preşedintele CJ, cu sprijinul şefului serviciului Resurse Umane, l-a detaşat pe Vlad Baba la şefia Şcolii Populare de Arte la câteva ore după ce îl angajase consilier în cabinetul său de la Casa Pătrată.

Anchetatorii au împărţit acuzaţiile astfel: şefului CJ, două infracţiuni de abuz în serviciu, şefului de la Resurse Umane, două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, iar directorului Şcolii de Arte, complicitate la abuz în serviciu, instigarea la folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii cu scopul obţinerii unui folos necuvenit şi două de instigare de infracţiunea de fals.

CITEȘTE și: Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile? (LIVE-VIDEO)

Practic, Costel Alexe este acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ, l-a detaşat pe Vlad Baba, pe 11 noiembrie 2020, de pe funcţia de consilier în cadrul Compartimentului cabinetului său de la Casa Pătrată, pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici”. Asta, deşi „inculpatul cunoştea că respectiva numire nu îndeplinea condiţiile legale”, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Detaşarea a fost prelungită în două rânduri, pe 10 martie şi 7 iulie 2021. „În acelaşi context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obţine numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Baba Vlad-Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Alexe Costel ar fi iniţiat şi elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condiţiile de participare la concurs precum şi componenţa comisiei”, se mai arată în documentul citat.

CITEȘTE și: Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"

De altfel, cu această din urmă hotărâre a CJ s-a apărat Costel Alexe în ultima şedinţă de plen a aleşilor judeţului. El le-a reproşat consilierilor din opoziţie că şi ei au votat proiectul de hotărâre anul trecut. Discuţia a intervenit la cele trei întruniri în care majoritatea PNL-PMP din administraţia judeţului a impus până la urmă o hotărâre pe baza căreia CJ nu se va constitui parte civilă în această fază a procesului. Prejudiciul estimat de procurori înaintea întocmirii rechizitoriului este de 143,5 mii de lei, care, spun reprezentanţii majorităţii din jurul lui Alexe, poate fi recuperat printr-o acţiune separată după finalizarea procesului penal, dacă instanţa va stabili că există un prejudiciu.

Mai mult, după obţinerea postului mult râvnit în condiţiile descrise de procurori drept „ilegale”, Vlad Baba ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obţinerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituţiei pe care o conducea.

Aşa cum am relatat, nu doar Consiliul Judeţean, dar nici Şcoala Populară de Arte nu s-a constituit parte civilă în procesul care va începe la Tribunalul Iaşi.

Amintim că, pe 20 iunie, Costel Alexe a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie şi în Dosarul „Tabla”. În acest caz, acuzaţiile sunt luare de mită şi instigare la delapidare.

CITEȘTE și: Alexe, la judecată în dosarul "Tabla". Înalta Curte va decide. El neagă tot

 

Comentarii