anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Criză în spitalele ieșene: se operează pe ”datorie”, iar medicii aleg ce pacienți primesc sânge

GALERIE
donator de sange
  • donator de sange
- +

S-a ajuns până acolo încât la Iaşi se operează „pe datorie”: sângele se împrumută din alte judeţe, dacă există. :Mai grav, la ATI, medicii trebuie să aleagă cărui pacient îi administrează unitatea de sânge de care are nevoie, pentru a-l salva

Situaţie alarmantă la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Iaşi (CRTS). Numărul unităţilor de sânge din frigiderul instituţiei scade de la o zi la alta. De exemplu, pentru grupa de sânge 0 RH negativ, dar nu numai, nu mai există nicio unitate.”Nu avem nici măcar un sfert din cantitatea de sânge necesară la toate spitalele din judeţ”, a spus Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi. În acelaşi timp, rudele celor aflaţi în spital şi care au nevoie de sânge solicită ajutor de la semeni pe reţelele de socializare.

Directorul CRTS Iaşi, Lavinia Scripcaru, caracterizează situaţia stocului de sânge necesar bolnavilor din spitale ca fiind dramatică. Atât în Iaşi, cât şi în celelalte judeţe ale Moldovei. Pentru a-şi acoperi necesarul cât de cât, centrele de transfuzii din Moldova au ajuns să se împrumute înre ele. „Lipsa donatorilor de sânge este din ce în ce mai acută. De fapt, nici nu mai putem vorbi de stocuri, pentru că abia dacă există câte o unitate de sânge din fiecare tip de componentă sangvină, pe diferitele grupe de sânge şi RH. În aceste condiţii, nu putem să onorăm decât o foarte mică parte din solicitările venite de la unităţile de transfuzii ale spitalelor. Deci, noi încercăm să suplimentăm ţinând legătura cu celelalte centre din judeţele care sunt în Regiunea deNord-Est, dar, din păcate, şi ei se confruntă cu aceleaşi probleme“, a declarat Lavinia Scripcaru.

“Mă şi îngrozesc când mă gândesc”

Cum arăta frigiderul de unităţi de sânge de la CRTS Iaşi ieri sau cum se prezintă mai exact situaţia stocului în raport cu cererea? “Nici nu vreau să o prezint. Mă şi îngrozesc când mă gândesc. Ca să se înţeleagă situaţia, vă spun că, dacă noi, CRTS, la un anumit moment , avem 10 unităţi de sânge pe grupa A2 pozitiv, care de altfel este şi cea mai frecventă, solicitările la toate spitalele din Iaşi sunt undeva la 40 de unităţi. Deci aici suntem. E foarte grav”, a adăugat Lavinia Scripcaru. Pe săptămână, media de donatori a fost de 25 de persoane pe zi, necesarul fiind de minimum 80. După cum a precizat conducerea CRTS, singura zi din săptămână în care se ajunge la un maxim de 45 de donatori este vinerea. Necesarul zilnic pentru ca stocul de sânge este de 80 de donatori pe zi. “Şi asta, dincolo de faptul că numărul donatorilor fideli este extreme de mic, iar noi avem nevoie de ei pentru a face concentraţia de trombocitare. Donatorii la prima donare, al căror număr este în creştere, nu sunt acceptaţi pentru obţinerea acestui component. De la ei nu se obţine decât concentratul eritrocitar. Sigur că îi aşteptăm şi pe ei, pentru că este nevoie de acest component, dar mai gravă este situaţia donatorilor vechi, fideli”, a mai adăugat Lavinia Scripcaru.

Cauzele crizei de sânge: concediile şi pandemia

Conducerea CRTS a adăugat că, din nefericire, grupele rare de sânge sunt foarte deficitare ca stoc. “În momentul de faţă, de exemplu la grupa 0 RH negativ, nu avem nicio unitate de sânge. Este extrem de greu să obţinem nu numai aceste grupe rare, şi tragedia este că nevoia în spitale e pe toate grupele de sânge. Bineînţeles că şi medicii se confruntă cu o situaţie gravă, având în vedere că trebuie să decidă cărui pacient I se administrează acea unitate de sânge”, a mai spus Lavinia Scripcaru. Cauzele scăderii numărului de donatori fideli este datorat, ca în fiecare an, sezonului concediilor de vară, dar, anul acesta, în plus se adaugă efectele pandemiei cu noul coronavirus. ”Normal că în această perioadă oamenilor le este frică, se protejează mai mult. dar trebuie să aibă încredere, pentru că la noi se respectă toate regulile de protecţie impuse de pandemie. Şi trebuie să nu uite că un singur gest făcut benevol salvează trei vieţi. Noi îi rugăm să revină, pentru a fi de ajutor semenilor noştri”, a adăugat Lavinia Scripcaru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga!

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.