anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Criză în spitalele ieșene: se operează pe ”datorie”, iar medicii aleg ce pacienți primesc sânge

GALERIE
donator de sange
 • donator de sange
- +

S-a ajuns până acolo încât la Iaşi se operează „pe datorie”: sângele se împrumută din alte judeţe, dacă există. :Mai grav, la ATI, medicii trebuie să aleagă cărui pacient îi administrează unitatea de sânge de care are nevoie, pentru a-l salva

Situaţie alarmantă la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Iaşi (CRTS). Numărul unităţilor de sânge din frigiderul instituţiei scade de la o zi la alta. De exemplu, pentru grupa de sânge 0 RH negativ, dar nu numai, nu mai există nicio unitate.”Nu avem nici măcar un sfert din cantitatea de sânge necesară la toate spitalele din judeţ”, a spus Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi. În acelaşi timp, rudele celor aflaţi în spital şi care au nevoie de sânge solicită ajutor de la semeni pe reţelele de socializare.

Directorul CRTS Iaşi, Lavinia Scripcaru, caracterizează situaţia stocului de sânge necesar bolnavilor din spitale ca fiind dramatică. Atât în Iaşi, cât şi în celelalte judeţe ale Moldovei. Pentru a-şi acoperi necesarul cât de cât, centrele de transfuzii din Moldova au ajuns să se împrumute înre ele. „Lipsa donatorilor de sânge este din ce în ce mai acută. De fapt, nici nu mai putem vorbi de stocuri, pentru că abia dacă există câte o unitate de sânge din fiecare tip de componentă sangvină, pe diferitele grupe de sânge şi RH. În aceste condiţii, nu putem să onorăm decât o foarte mică parte din solicitările venite de la unităţile de transfuzii ale spitalelor. Deci, noi încercăm să suplimentăm ţinând legătura cu celelalte centre din judeţele care sunt în Regiunea deNord-Est, dar, din păcate, şi ei se confruntă cu aceleaşi probleme“, a declarat Lavinia Scripcaru.

“Mă şi îngrozesc când mă gândesc”

Cum arăta frigiderul de unităţi de sânge de la CRTS Iaşi ieri sau cum se prezintă mai exact situaţia stocului în raport cu cererea? “Nici nu vreau să o prezint. Mă şi îngrozesc când mă gândesc. Ca să se înţeleagă situaţia, vă spun că, dacă noi, CRTS, la un anumit moment , avem 10 unităţi de sânge pe grupa A2 pozitiv, care de altfel este şi cea mai frecventă, solicitările la toate spitalele din Iaşi sunt undeva la 40 de unităţi. Deci aici suntem. E foarte grav”, a adăugat Lavinia Scripcaru. Pe săptămână, media de donatori a fost de 25 de persoane pe zi, necesarul fiind de minimum 80. După cum a precizat conducerea CRTS, singura zi din săptămână în care se ajunge la un maxim de 45 de donatori este vinerea. Necesarul zilnic pentru ca stocul de sânge este de 80 de donatori pe zi. “Şi asta, dincolo de faptul că numărul donatorilor fideli este extreme de mic, iar noi avem nevoie de ei pentru a face concentraţia de trombocitare. Donatorii la prima donare, al căror număr este în creştere, nu sunt acceptaţi pentru obţinerea acestui component. De la ei nu se obţine decât concentratul eritrocitar. Sigur că îi aşteptăm şi pe ei, pentru că este nevoie de acest component, dar mai gravă este situaţia donatorilor vechi, fideli”, a mai adăugat Lavinia Scripcaru.

Cauzele crizei de sânge: concediile şi pandemia

Conducerea CRTS a adăugat că, din nefericire, grupele rare de sânge sunt foarte deficitare ca stoc. “În momentul de faţă, de exemplu la grupa 0 RH negativ, nu avem nicio unitate de sânge. Este extrem de greu să obţinem nu numai aceste grupe rare, şi tragedia este că nevoia în spitale e pe toate grupele de sânge. Bineînţeles că şi medicii se confruntă cu o situaţie gravă, având în vedere că trebuie să decidă cărui pacient I se administrează acea unitate de sânge”, a mai spus Lavinia Scripcaru. Cauzele scăderii numărului de donatori fideli este datorat, ca în fiecare an, sezonului concediilor de vară, dar, anul acesta, în plus se adaugă efectele pandemiei cu noul coronavirus. ”Normal că în această perioadă oamenilor le este frică, se protejează mai mult. dar trebuie să aibă încredere, pentru că la noi se respectă toate regulile de protecţie impuse de pandemie. Şi trebuie să nu uite că un singur gest făcut benevol salvează trei vieţi. Noi îi rugăm să revină, pentru a fi de ajutor semenilor noştri”, a adăugat Lavinia Scripcaru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.