luni, 16.05.2022
Managerul de la Spitalul Orăşenesc Hârlău, acuzat de malpraxis: ar fi confundat o peritonită gangrenoasă, boală mortală, cu o banală indigestie. Un copil de 3 ani şi şapte luni din Hârlău a fost la un pas să-şi piardă astfel viaţa, din cauza unei peritonite gangrenoase diagnosticate abia în ultimul moment. Medicii din Hârlău, care au evaluat iniţial starea de sănătate a copilului, au spus că micuţul ar fi suferit doar de o simplă “balonare”. Printre cei care l-au investigat iniţial se află şi dr. Lilian Ciubara, actualul manager interimar al Spitalului Orăşenesc Hârlău şi chirurg la unitatea sanitară amintită. Părinţii copilului au depus plângeri atât la Colegiul Medicilor, la Ministerul Sănătăţii, dar şi la Parchet. Ce povestesc aceştia te lasă cu gura căscată de uimire şi revoltă.
Calvarul familiei Samciuc din Hârlău a început pe 22 martie, când cel mic s-a plâns de dureri puternice de burtă. Îngrijoraţi de starea băiatului, părinţii au decis să-l ducă pentru investigaţii la spitalul din localitate, la secţia de Pediatrie. Odată ajuns pe secţie, văzând că băiatul nu se simte bine, prezenta şi febră de 38,4, medicul pediatru de gardă, dr. Claudiu Mânzală, a decis recoltarea unei probe de sânge pentru analize şi efectuarea unei ecografii abdominale.
„După examinarea imagistică, doamna doctor Daniela Triandaf (şefa Laboratorului de Imagistică - n.r.) a spus că cel mic nu are nimic, este doar puţin balonat, şi că în rest nu sunt alte probleme. Între timp, veniseră şi analizele de sânge, care indicau o infecţie, undeva în organism. Este posibil ca, din cauza faptului că băiatul era puţin răcit, medicul pediatru să fi fost dus în eroare”, a spus Marian Samciuc, tatăl copilului.
În ziua respectivă, la Spitalul Hârlău copilul a fost externat cu diagnosticul „sindrom dureros abdominal, traheobronşită acută, trombocitoză reactivă, hiposideremie”. Tot pe biletul de externare, la examenul paraclinic, respectiv ecografia abdominală, este specificat faptul că ficatul, colecistul, parenchinul şi splina erau normale, doar că micul pacient prezenta o „aerocolie importantă”.
Peste noapte însă starea micuţului s-a agravat. Durerile abdominale erau persistente, iar febra nu dispăruse. Dimineaţă, mama copilului, care este şi cadru medical mediu, a decis să meargă din nou la spital, suspicionând o apendicită. De data aceasta, a ales ca băiatul să fie văzut de un chirurg. De gardă era chiar managerul interimar al Spitalului Hârlău, dr. Lilian Ciubara.
„Soţia i-a spus medicului: 'Am venit la dumneavoastră pentru a exclude o eventuală apendicită'. Medicul Ciubara s-a uitat la analize, ecografia din ziua precedentă, s-a uitat un pic la copil şi a spus că nu are cum să fie apendicită, şi i-a trimis acasă. Slavă lui Dumnezeu că soţia a simţit că nu este în regulă şi a spus - 'Acum mergem la Iaşi!'. Băiatul plângea şi spunea 'Tată, mă dor picioarele rău de tot'. Şi plângeam şi eu”, a povestit Marian Samciuc.
Au ajuns la UPU de la Spitalul Sfânta Maria, unde băiatul a fost preluat imediat. La prima atingere a ecografului, s-a dat urgenţa. „Au fost câteva secunde de la începerea investigaţiei până am auzit tare: „Acum îl băgaţi în sala de operaţie!”. Şi mi l-au luat. Noi am rămas lipiţi de zid, cu ochii spre targă. Nici nu ştiam unde îl duc. Numai nu mi-au spus că am venit la ceasul 12,05 nu al 12-lea! Cât a stat internat şi când medicul salvator, dr. Cătălin Luca, sau alte cadre de pe secţie spuneau mereu când treceau pe lângă patul copilului meu – “peritonită neglijată”. Cum neglijată, când durerile i-au apărut cu 24 de ore înainte să ajungem la Spitalul din Hârlău, când imediat l-am adus la Iaşi? Când l-au deschis, apendicele era deja spart. Nu era spart de 2-3 ore, ci de când i s-a făcut examenul ecografic la Hârlău”, a mai spus Marian Samciuc.
Au urmat trei zile la ATI şi alte trei zile pe salon. Abia la o săptămână de la operaţie, familia era liniştită, acasă, la Hârlău.
Diagnosticul la externare de la Spitalul “Sfânta Maria” a fost de „peritonită generalizată prin apendicită acută perforată subseroasă, operată”. În urma calvarului prin care au trecut, părinţii au decis să depună plângere sub acuzaţia de neglijenţă şi malpraxis la adresa medicilor care i-au verificat starea de sănătate a copilului la Spitalul Hârlău, la mai multe instituţii. Managerul interimar al Spitalului Hârlău, Lilian Ciubara, şi unul dintre medicii care l-au consultat pe copil, a refuzat să comenteze cazul până la definitivarea anchetei interne. Dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, a declarat: „Biroul Executiv a decis începerea unei anchete disciplinare la Hârlău”.
Părinţii sunt decişi să meargă mai departe, chiar dacă cel mic a fost salvat de medicii de la Iaşi. “A fost o peritonită gangrenoasă. Copilul intra deja în septicemie. După ce l-au operat, medicii, cărora le muţumesc, nici nu vroiau să vorbească cu mine. Nu aveau ce să îmi spună. Am făcut acest demers legal pentru că doresc atât: ca pe viitor aceşti medici care l-au consultat la Hârlău să-şi facă treaba. Spitalul Hârlău deserveşte mulţi oameni. Sunt mulţi care nu au posibilitatea de a ajunge la Iaşi într-un timp foarte scurt pentru o urgenţă. Sunt mulţi care nu au instinctul de a verifica ceea ce spun cadrele medicale de acolo. Dacă medicul le spune să meargă acasă pentru că pacientul nu este bolnav, aşa fac. Şi apoi copilul moare peste noapte!”, a spus indignat Marian Samciuc, tatăl copilului.
În urmă cu câteva zile, un copil de 4 ani, din Vrancea, a murit după o intervenţie chirurgicală considerată banală de cei mai mulţi chirurgi. Operat de hernie inghinală, copilul s-a întors la spital, o zi mai târziu, cu dureri mari. Medicii l-au băgat din nou în sala de operaţie, dar l-au pierdut după un stop cardiorespirator. În timp ce conducerea Spitalul Judeţean din Focşani susţine că nu există, deocamdată, oficial o cauză clară a morţii, părinţii cred că este vina chirurgului. La nivelul Spitalului Judeţean a fost declanşată o anchetă internă. Rudele copilului ar fi aflat de la medicul legist că decesul ar fi fost cauzat de prima operaţie, când i-ar fi fost atinsă o venă sau un vas de sânge. Diagnosticul pe certificatul de deces este de peritonită localizată. După operaţia de hernie, băiatul s-ar fi simţit foarte rău, drept pentru care părinţii l-au dus a doua zi din nou la spital. Medicii au decis să-l deschidă din nou dar copilul a intrat în stop cardio-respirator chiar pe masa de operaţie.
Cuvinte cheie: + spital, apendicită, peritonită, samciuc, hârlău
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Orban denunţă ”valul sinucigaş” care agită Occidentul. Culmea, rata de suicid în Ungaria e uriaşă
Mama lui Mazăre, mâna dreaptă a unui temut ministru al lui Ceuşescu. „Am bătut lumea”
Amber Heard susţine în instanţă că Johnny Depp a agresat-o în luna de miere
Papa Francisc, despre durerea la genunchi: ”Ştii de ce am nevoie? De puţină tequila”
Rusia va produce în continuare Dacia Duster. Se va numi Lada
Cine este Elisabeth Borne, noul premier al Franţei. A doua femeie prim-ministru în 30 de ani
Oficial: Suedia va solicita aderarea la NATO, alături de Finlanda
Hagi îi dă peste nas „blatistului” Gigi Becali: „Nu ştie să piardă”
Timiş: Peste 400 de monede de argint din secolul al XVI-lea, descoperite pe un câmp
Un ofiţer de la Anticorupţie nu poate justifica peste 300.000 de euro
Orban: PNL a murit. Oricine ar mai vrea să voteze cu PNL, de fapt, votează cu PSD
Iaşul, pe locul 2 în România la muzee vizitate în acest weekend, cu aproape 35.000 de vizitatori
De ce nu se mai împart pastilele de iod şi cine plăteşte minciunile lui Rafila?
IMAGINI - Mănăstirea Frumoasa a fost resfinţită. Mai mulţi episcopi din Europa, prezenţi
Ce visează Andreea Prisăcariu: intrarea în Top 100 chiar în acest an!
Sindicaliştii lui Rădoi căutau racheţi ucraineni să-l asasineze pe Cătălin Drulă
(VIDEO) Momentul de stupoare pentru România la Eurovision. „What? Nu cred!”
Omul lui Grindeanu, la Frank Timiș. Anterior lucrase pentru Ovidiu Tender
Copil transportat la spital după ce a băut insecticid crezând că este suc
Ce spune mama lui Oleg Pasiuk, câștigătorul Eurovision care i-a dedicat melodia
Rusia a naționalizat uzina Renault din Moscova și va produce modelul Moskvici
Polenizarea cu bondari importaţi, tot mai folosită de fermierii din Iași
O femeie a descoperit că mormântul mamei sale a dispărut, cu tot cu oseminte
Armata rusă, suspectată că pregăteşte un atac chimic la Mariupol
"Paradoxul Arsene": pare sărac lipit, dar achită rate de mii de euro
De ce este importantă Insula Șerpilor? Ioan Mircea Pașcu vine cu explicații
TEILOR New Concept Store, noul magazin de bijuterii inaugurat în Iulius Mall
Dacian Cioloş îşi pregăteşte demisia din USR, împreună cu câţiva apropiaţi
Tot ce trebuie să ştii despre programul „Rabla pentru electrocasnice“ 2022
ÎPS Teodosie va oficia slujba de înmormântare a mamei lui Radu Mazăre
Cîțu: Noi în PNL nu susţinem taxe noi, redimensionarea sistemului de taxare
Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 5,52%, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani
Dan Lungu s-a lecuit de politică. „Am resimțit cenzura implicită a propriului partid”
Destinația nr. 1 pentru ieșenii care vor să meargă pe munte, din nou disponibilă
Licitația pentru achiziția celor 62 de trenuri electrice de scurt parcurs, publicată
Fete de 13 și 16 ani, din grija statului, traficate pe 2.500 lei la Vaslui
VIDEO: Covor asfaltic pe DN 28, Strunga – Târgu Frumos. Vedeți și cum se circulă la Bălțați
WRS, reprezentantul României la Eurovision: Sunt foarte încrezător în forțele proprii
Clubul JUNIMEA -SCRIPTOR și-a reluat activitatea. Ce evenimente urmează
O nouă premieră la Opera Iași în weekend: „Les pêcheurs de perles”
VIDEO: Momentul impactului în accidentul mortal de la Timișești-Neamț
Radu și Alexandru Mazăre, sub escortă la înmormântarea mamei lor
Rusia: Aderarea la Suediei și Finlandei la NATO, o greșeală care va avea „consecințe considerabile”
Putin, operat de urgență? Surse spun că două sosii sunt pregătite să-l înlocuiască
Estonia crede că aderarea Suediei şi Finlandei ar spori securitatea regiunii baltice
Vreți să munciți doar 4 zile pe săptămână? Proiectul, dezbătut astăzi
Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, verificat de ANI. Ce avere nejustificată are
China vrea să redeschidă Shanghai de la 1 iunie, după lockdown-ul draconic
Renault și-a vândut activitățile din Rusia către entități ale statului rus
VIDEO: Incendiu uriaș la o firmă de prelucrarea lemnului din Vatra Dornei
Puteți face începând de astăzi doza a patra de vaccin Pfizer
Preot militar din Harkov: S-au întâlnit din nou Arhanghelul Mihail cu diavolul
Vasilescu (BNR): Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari
Alexandru LĂZESCUCum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I) |
Nichita DANILOVCatedrala simfonică a lui Eugen Doga |
Michael ASTNERNevoia de norocRepet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)* |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.