Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: ”Românii nu trebuie jupuiţi cu ratele! Statul şi băncile trebuie să ajungă la un compromis!” (P)

miercuri, 04 ianuarie 2023, 09:45
3 MIN
 Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: ”Românii nu trebuie jupuiţi cu ratele! Statul şi băncile trebuie să ajungă la un compromis!” (P)

Mii de români au primit încă din prima zi a noului an mesaje de la băncile unde au rate prin care au fost anunţaţi că sumele pe care le au de plătit vor creşte exponenţial cu câteva sute de lei în raport cu majorarea indicelor de referinţă.

Cu o inflaţie în creştere, românii au primit din nou o veste proastă, iar mulţi deja sunt în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele lunare. Deputatul PSD Marius Ostaficiuc a menţionat că statul român trebuie să găsească soluţii pentru a-i sprijini şi pe cei care riscă să nu mai poată plăti ratele. Deputatul a arătat că, aşa cum se doresc soluţii pentru sprijinirea categoriilor sociale, se pot găsi şi pentru cei afectaţi de aceste majorări. ”Unii colegi parlamentari, chiar de la Iaşi, au venit cu o propunere legislativă ca statul român să plătească ratele la bancă în locul chiriei pentru cei din sistemul judiciar, drept compensare pentru disputele cu pensiile speciale. Consider însă că nu trebuie să-i abandonăm nici pe românii care abia işi duc traiul de azi pe mâine şi care au mare nevoie de sprijinul nostru în acest moment. Valul de scumpiri care se preconizează este prea mult pentru sute de mii de compatrioţi, iar o nouă majorare la ratele bancare le-ar fi fatală multora dintrei ei. Statul trebuie să vină cu o soluţie pentru a nu se ajunge aici. Desigur există procedee folosite de bănci, refinanţări, amânarea plăţii ratelor, care însă sunt cu două tăişuri, iar românii nu ajung în cele din urmă nicăieri şi vor plăti la fel de mult”, a spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Parlamentarul ieşean a arătat că pentru ca românii să nu se trezească în imposibilitatea de a rămâne pe drumuri, trebuie să se găsească soluţii pentru a-i sprijini pe cei afectaţi. ”Atât statul cât şi băncile ar putea veni cu soluţii pentru ca toată lumea să aibă de câştigat. Cred că nici băncile nu vor ca cei ce fac credite să nu mai plătească pentru că se ajunge la executări silite şi apoi la vânzarea locuinţelor la un preţ pe care acestea nu îl doresc. Astfel, cel mai bine ar fi să se ajungă la o compensaţie, fie de la stat, fie de la bănci. Poate că aceasta ar fi una din variantele care ar putea să mai scadă din tensiunile acumulate în ultimele luni, tensiuni care din păcate continuă să crească conform previziunilor specialiştilor din domeniu”, a mai spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Deputatul de Iaşi a mai arătat că se poate ajunge la o cale de mijloc pentru a-i spijini pe românii cu rate. ”Într-o perioadă în care ne vom aştepta la tot felul de scumpiri, românii au nevoie de un astfel de sprijin. Dacă ne dorim şi ca piaţa locuinţelor să nu se prăbuşească, atunci toţi actorii implicaţi în acest domeniu ar trebui să caute măsuri. Iar o situaţie în care problema ratelor se poate ajuta ar fi cea mai indicată variantă. Cel puţin unul-două procente din indicele de referinţă poate fi susţinut de o terţă parte”, a mai menţionat deputatul Marius Ostaficiuc.

Comentarii