Advertorial

Deputatul USR Filip Havârneanu: “Sabotarea legii ne păstrează în doliu, pentru fiecare copil pierdut” (P)

vineri, 26 mai 2023, 06:20
4 MIN
 Deputatul USR Filip Havârneanu: “Sabotarea legii <Fără Păcănele> ne păstrează  în doliu, pentru fiecare copil pierdut” (P)

După ce un copil de 19 ani și-a dat foc în fața unei săli de joc, fiind dărâmat de faptul că a pierdut 3000 de lei la păcănele, deputatul Filip Havârneanu a anunțat că împreună cu cei doi colegi USR, co-inițiatori, Diana Stoica și Sebastian Cernic, va dedica proiectul de lege “Fără Păcănele”, în memoria lui Alexandru, acest tânăr aflat la început de drum, care a plecat prea repede și cu prea multă suferință dintre noi. Mai mult, pentru a preveni și alte tragedii, parlamentarul cere ca zilele următoare inițiativa să fie votată ca lege urgent și face un apel la conștiința politicienilor PNL-PSD care au sabotat în aceste luni soluțiile reale pentru a reglementa domeniul jocurilor de noroc și pentru a ajuta persoanele dependente.

Alexandru era un băiat iubitor, în luptă cu depresia, într-o țară în care există doar doi câștigători la pariuri: statul și patronii de la păcănele. Anul acesta, o femeie din Vaslui s-a spânzurat în propria locuință, pentru că pierduse mulți bani la cazinouri.

Un alt tânăr de 18 ani s-a aruncat de la etajul trei, supărat că acumulase datorii, fiind dependent de păcănele. Un muncitor nepalez de 27 de ani s-a sinucis și el, odupă ce a căzut în patima jocurilor. Un bărbat de 36 de ani din Galați s-a omorât înainte de Crăciun, s-a înjunghiat practic în zona inimii, disperat că pierduse tot salariul la jocuri.  O primăriță a furat banii de ajutoare sociale și i-a jucat la aparate, obsedată de un câștig care de obicei, nu vine niciodată.

În tot acest timp, politicienii PNL-PSD au sabotat proiectul de lege “Fără Păcănele lângă Școli”, blocându-l la Camera Deputaților, între comisii. În tot acest timp, Guvernul protejează industria jocurilor de noroc și este indulgent cu cei care fac publicitate acestui viciu mortal. Există zero programe pentru persoanele dependente, deși există un buget imens disponibil pentru sprijinul acestora. Solicit ca proiectul USR să fie adoptat de urgență, săptămâna viitoare și să devină lege! Să dăm împreună un semnal că vom opri această racolare și orice invitație la pierzanie. Să fim demni de funcțiile noastre și să manifestăm grijă pentru educația copiilor, așa cum am promis toți. Să nu mai servească nimeni noi victime industriei care minte că succesul este un produs al norocului! Educația este singurul bilet câștigător și siguranța copiilor în fața unor așa tentații nu ar trebui niciodată supusă negocierilor. Păcănelele nu au voie să rămână sport național și tradițional așa cum apare în documentele oficiale și nici să fie sursa de finanțare a sporturilor de performanță, recomandând pariurile ca stil de viață firesc și sănătos”, a declarat deputatul USR, Filip Havârneanu.

Statul este sclavul banilor livrați din jocuri de noroc

Politicienii care se opun legii USR funcționează ca un “reminder” pentru românii care s-au îmbolnăvit jucând și care aleg să se sinucidă în chinuri.

Politicienii care privesc pasivi în loc să ne ajute să luăm măsuri, sunt mânjiți de sângele fiecărui copil care în loc să meargă la școală, a mers la păcănele și a fost primit acolo pe ascuns, mai ales că 30% dintre băieții de 15 ani au încercat măcar o dată să joace la păcănele. Acești aleși care preferă profitul și distrugerea familiilor sunt sclavii banilor mizerabili încasați din industria jocurilor. Sunt bani făcuți din drama tinerilor și cu prețul vieții unor oameni care pur și simplu au fost ignorați și lăsați să piară odată cu vulnerabilitatea lor.  De câte vieți sacrificate mai este nevoie ca să adoptăm legea „Fără Păcănele” ? Câte dovezi mai vrem să colecționăm ca să vă sensibilizați ? Câte strigăte de ajutor mai vrem să auzim ca să renunțați la această ruinare colectivă ? Ce anume i-ar putea determina vreodată pe domnii de la PNL-PSD să nu mai parieze pe slăbiciunea unor români cărora, înainte, le-au furat 33 de ani de reușite acasă, în țara lor ? Să lăsăm orașele să respire, sunt mult prea sufocate de cazinouri și de agenții de pariuni. Această lume cruntă a jocurilor de noroc ne afundă în doliu de prea mult timp și generează violențe, în România existând numeroase cazuri de agresiuni din partea unor jucători care distrug și tâlhăresc pe oricine pentru bani de păcănele. Fac un apel la susținerea legii pe care am inițiat-o, cu mențiunea că timpul care se pierde lasă loc un mod periculos de a trăi”, a mai adăugat deputatul USR.

Tragedia băiatului de 19 ani care s-a sinucis, în flăcări, „a izbit” mai tare decât toate confesiunile care i-au motivat pe cei trei parlamentari USR, să inițieze proiectul de lege “Fără păcănele lângă școli”.

De aceea, împreună cu cei doi colegi USR, co-inițiatori, am decis să dedicăm acest proiect de lege în memoria lui Alexandru, acest copil care a protestat prin moartea lui violentă în numele tuturor celor care au nevoie să fie ajutați și salvați de o boală mintală care a pus stăpânire pe ei. Jocurile de noroc sunt o formă de exploatare emoțională. Un viciu pe care, cu girul statului, operatorii din agenții îl promovează agresiv,nestingherit. Vom opri asta, dar este nevoie de noi toți, pentru că este o problemă a întregii societăți deja. Să facem loc acestei acestei legi, nu există o prioritate mai mare decât să ne salvăm copiii din ghearele bolii și morții”, a specificat Filip Havârneanu.

Comentarii