Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Discuţii din spatele uşilor închise: Costul Spitalului Regional a urcat ameţitor

GALERIE
Spitalul de Urgenta Iasi
  • Spitalul de Urgenta Iasi
- +

Costurile pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) sunt semnificativ mai mari decât cele prezentate public de către autorităţi. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut detalii din prezentarea făcută de experţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) în faţa autorităţilor ieşene, la sfârşitul săptămânii trecute. 

Experţii BEI au arătat că există şi o serie de posibile ameninţări la adresa proiectului. Printre acestea se numără indecizia autorităţilor cu privire la viitorul Spitalului „Sf. Spiridon“ după ce noua unitate medicală din Moara de Vânt va fi deschisă. De asemenea, capacitatea autorităţilor centrale de a planifica şi construi simultan trei spitale în ţară (Iaşi, Cluj şi Craiova) ridică destule semne de întrebare. Câteva statistici despre SRU: amprenta la sol a clădirii structurată pe şaşe niveluri supraterane şi două în subsol va fi de 36.500 mp (285x128m), dotarea cu echipamente medicale va costa 66,5 milioane euro, cheltuielile operaţionale sunt estimate la 73,2 milioane euro/an, numărul de angajaţi este estimat la 2.923 de persoane, spitalul va avea 850 de paturi, iar lucrările de construire ajung la 287,7 milioane euro (inclusiv dotări).

Valoarea investiţiei: 500 milioane euro

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a comunicat, vineri, că valoarea investiţiei în SRU va fi de peste 321 milioane euro. Dar suma anunţată cuprinde doar lucrările de construire şi dotare a clădirii (peste 287 milioane euro) şi cheltuielile neprevăzute din perioada implementării (circa 35 milioane euro). La aceşti bani se adaugă fonduri pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro - supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). Astfel, vorbim despre aproape 480 milioane euro, cea mai mare investiţie publică la Iaşi de după Revoluţie. Mai mult, la această sumă se adaugă alţi 52,1 milioane euro pentru reconversia clădirilor ce fac parte din Spitalul „Sf. Spiridon“ (etapa 2 de implementare). De remarcat că mi­nistrul Sănătăţii afirma, vineri, că nu a fost stabilită o sumă pentru unitatea din zona centrală.

Însă experţii BEI au inclus fondurile pentru Spitalul „Sf. Spiridon“ în totalul necesar pentru proiectul SRU, astfel că toate cheltuielile directe sau indirecte legate de punerea în funcţiune a spitalului regional ajung la peste 530 milioane euro. Nu e clar care vor fi sursele de finanţare, inclusiv în prezentarea experţilor fiind subliniat faptul că 100 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană şi Guvern, în timp ce la restul de 400 milioane euro figurează surse alternative de finanţare fără precizarea exactă a acestora. Cel mai probabil, în mecanismul de finanţare vor mai fi prinse autorităţile ieşene (Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Iaşi) şi instituţii financiare internaţionale de la care Guvernul să obţină împrumuturi. De exemplu, pentru realizarea reţelei de străzi, municipalitatea ieşeană vrea să deruleze un proiect de dezvoltare urbană în Moara de Vânt, iniţiativă ce ar putea beneficia de fonduri europene, în condiţiile în care tot experţi BEI sunt implicaţi în elaborarea documentaţiilor necesare.

Estimare pentru dotările SRU: 66,5 milioane euro

Exceptând cheltuielile neprevăzute, construirea şi dotarea propriu-zisă a modulelor ce vor compune spitalul ajung la o sumă de circa 287 milioane euro. SRU va avea o amprentă la sol de 36.500 mp, cu un regim de înălţime cu două niveluri în subsol, parter şi cinci etaje. Deocamdată, nu există informaţii certe cu privire la suprafaţa totală construită. Potrivit prezentării experţilor BEI, valoarea lucrărilor de construire (inclusiv instalaţii) se ridică la 213 milioane euro. Diferenţa de până la 287 milioane euro este dată de necesarul de fonduri pentru dotarea cu echipamente medicale (66,4 milioane euro), sisteme IT (6,5 milioane euro) şi lucrări de amenajare a şantierului (1,77 milioane euro).

Ce ameninţări au identificat experţii BEI

În prezentarea lor, experţii au făcut referire şi la mai multe ameninţări la adresa proiectului: indecizia autorităţilor cu privire la dezafectarea/reconversia clădirilor Spitalului „Sf. Spiridon“, posibila reţinere a personalului medical şi a echipei de management în ceea ce priveşte adaptarea la noile condiţii şi lipsa de adaptare a întregului sistem medical în faţa provocărilor ce vor veni odată cu construirea SRU. Dintre provocări, experţii au amintit de un deficit de personal în asistenţă medicală, instruiri inadecvate, întreţinerea necorespunzătoare a echipamentelor şi a clădirilor, lipsă de cunoştinţe în managementul operaţional şi lipsa de resurse financiare. De altfel, experţii au subliniat că ridicarea unei astfel de unităţi medicale este o premieră pentru România şi au susţinut că în ţara noastră se va schimba profund modul în care autorităţile şi cetăţenii se raportează la sistemul medical. În ceea ce priveşte oportunităţile date de implementarea unui astfel de proiect, consultanţii au invocat, printre altele, schimbarea sistemelor de contractare şi de finanţare pentru sprijinirea conceptului de spital regional.

„Analiza cost - beneficiu este o componentă importantă a studiului de fezabilitate şi a recomandărilor Comisiei Europene. Evaluarea actuală este că valoarea economică netă actualizată a proiectului este pozitivă şi rata de rentabilitate este mai mare faţă de rata de actualizare socială (5%). Aceşti indicatori arată că societăţii (România/regiunea de nord-est) îi este mai bine cu implementarea proiectului întrucât beneficiile estimate sunt mai mari faţă de costuri. Rezultatele de până acum din studiul de fezabilitate arată că criteriul viabilităţii economice a proiectului este îndeplinit“, au arătat experţii BEI în prezentarea lor, după cum reiese din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“. În ceea ce priveşte vulnerabilităţile proiectului, două dintre acestea au făcut referire la controversele din jurul asigurării fondurilor necesare şi capacitatea precară a autorităţilor centrale de a planifica şi construi simultan trei spitale (Iaşi, Craiova, Cluj).

Etapele implementării SRU

Lucrările de construire a SRU ar urma să fie executate în perioada 2020 - 2023. În anii 2018 şi 2019 are loc pregătirea proiectului, iar depunerea aplicaţiei de finanţare la Comisia Europeană este programată în luna septembrie a acestui an. Experţii BEI au precizat că studiul de fezabilitate va fi gata în data de 31 iulie. Pentru etapa de planificare a lucrărilor sunt necesari 40,9 milioane euro, cea mai mare sumă fiind pentru proiectarea SRU şi asistenţă tehnică pe perioada implementării (25,4 milioane euro). De menţionat că banii pentru proiectare vor fi asiguraţi tot din fonduri UE pe o cerere de finanţare distinctă, după cum a susţinut Ministerul Sănătăţii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri