Dosar uluitor: o şefă din Finanţe a transferat banii ieşenilor în conturile personale

joi, 15 iulie 2021, 01:50
4 MIN
 Dosar uluitor: o şefă din Finanţe a transferat banii ieşenilor în conturile personale

Carmen Dămăcianu este acuzată de procurori că a delapidat 12.288 de lei, folosind înscrisuri falsificate. Şefa Serviciului de Executare Silită ar fi făcut cereri de restituire a unor sume de bani în numele a şase contribuabili. Banii reprezentau regularizări privind contribuţiile la asigurările sociale de sănătate.  

 

Una dintre cele mai cunoscute şefe de la Finanţe este cercetată penal după ce ar fi fost prinsă că ar fi furat bani de la mai mulţi contribuabili din Iaşi. Carmen Dămăcianu, care o lungă perioadă de timp a fost şefă de serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Iaşi, ar fi falsificat mai multe semnături şi ar fi încasat bani în numele mai multor ieşeni. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus pe 12 iulie, trimiterea în judecată a femeii pentru faptele sale. Ea este acum cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Rechizitoriul dosarului penal arată că prejudiciul cauzat este de 12.288 de lei.

Carmen Dămăcianu şi-ar fi însuşit bani care trebuiau să fie restituiţi în urma regularizărilor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi. În loc să ajungă înapoi în buzunarele oamenilor, sumele de bani ar fi ajuns în conturile bancare ale directoarei. Infracţiunile săvârşite de Carmen Mimi Dămăcianu au ajuns pe masa procurorilor ieşeni, în cadrul unui dosar penal, iar femeia a fost recent trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare în formă continuată. Carmen Mimi Dămăcianu este una dintre persoanele cu influenţă din cadrul Finanţelor ieşene, în anul comiterii faptelor fiind şef Serviciu Colectare Executare Silită Persoane Fizice. Rechizitoriul ataşat dosarului penal arată că femeia, în calitate de funcţionar public în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, ar fi contrafăcut, vreme de mai multe luni de zile, între lunile iunie şi august 2019, un număr de şase cereri în numele unor contribuabili ieşeni, cereri prin care aceştia solicitau restituirea anumitor sume de bani care reprezentau, în principal, regularizări ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi. Ulterior formulării acestor cereri, Carmen Mimi Dămăcianu şi-ar fi însuşit sumele de bani pe care Administraţia Financiară le-a restituit, sume de bani care ar fi ajuns în conturile sale deschise la mai multe bănci.

Parchetul: Delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

Întregul prejudiciu cauzat se ridică la o valoare totală de 12.288 de lei, care a fost, între timp, achitat integral de către aceasta. Carmen Mimi Dămăcianu a uzat de dreptul de a nu da declaraţii pe parcursul urmăririi penale, conform unor surse apropiate anchetei. "În cauza penală 14454/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Dămăcianu Carmen Mimi pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă continuată, prevăzută de articolul 295, alineatul 1, din Codul Penal, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de articolul 322, alineatul 1, din Codul Penal, ambele cu aplicarea articolului 38, alineatul 1, din Codul Penal. Precizăm că persoana inculpată beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive", ne-a declarat Dragoş Bordianu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Directorul DGRFP: "Când funcţionarul este trimis în judecată, atunci suntem obligaţi de lege să suspendăm contractul de muncă"

Jurnaliştii "Ziarului de Iaşi" au luat legătura cu directorul general al DGRFP Iaşi, Paul Ciobanu, care a declarat că instituţia colaborează pe întregul parcurs al anchetei cu organele de anchetă. "Doamna Dămăcianu lucrează în sistem. Noi am transmis către Parchet dosarul în condiţiile faptei sale. În stare de cercetare, funcţionarul public îşi continuă activitatea. În momentul în care este trimis în judecată, atunci suntem obligaţi de lege să suspendăm contractul de muncă. Dacă mai apoi judecătorul va decide o sancţiune atunci este clar că va fi desfăcut şi contractul de muncă. Aceasta este ordinea firească a lucrurilor, dar şi ordinea legală. Dumneaei lucrează pe aceeaşi funcţie de şef serviciu, iar fapta nu s-a petrecut în structura dumneaei. În condiţiile în care s-ar fi petrecut în structura dumneaei ar fi urmat o mutare din această structură pentru a nu influenţa întreaga anchetă a organelor legii", a declarat, pentru "Ziarul de Iaşi", Paul Ciobanu, director al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. 

Comentarii