Dosarul „Pizza pentru poliţişti”: începe judecata. Comenzile deveniseră normă de serviciu

sâmbătă, 17 aprilie 2021, 01:58
3 MIN
 Dosarul „Pizza pentru poliţişti”: începe judecata. Comenzile deveniseră normă de serviciu

Lista de bucate din dosar: piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, tochitură, paste, crispy sau salată „Cezar”

 

Dosarul „Pizza pentru poliţişti” a ajuns în instanţă. Un număr de 16 inculpaţi, inclusiv şeful de atunci al Biroului Rutier, vor trebui să răspundă acuzaţiilor că în perioada februarie 2019 – iulie 2020 ar fi primit mâncare gratuit din partea restaurantului „Mamma Mia” pentru a „închide ochii” la încălcare de către şoferii acestei unităţi a regulilor de circulaţie. Tribunalul urmează să stabilească în perioada următoare primul termen al procesului.

Citește și: Mamma Mia, ce dosar a făcut DNA! Trei polițiști de la Rutieră săltați după ce au mâncat pizza gratis

Dosarul de urmărire a fost deschis de procurorii DNA în mai 2019, după ce anchetatorii au fost informaţi că şeful Biroului Rutier, Gheorghiţă Ciobanu, ar obişnui să solicite şi să primească diverse produse de la şoferii identificaţi că au încălcat Codul Rutier. Din vara acelui an au fost interceptate telefoanele unor agenţi, şi chiar ofiţeri din cadrul Poliţiei Rutiere, dar şi ale unor angajaţi ai restaurantului „Mamma Mia”. În schimbul porţiilor de mâncare cu reducere 100% primite după dorinţă, agenţii rutieri întorceau capul când vedeau o maşină de livrări a restaurantului. „Prevalându-se de protecţia de care dispun din partea poliţiştilor rutieri, conducătorii autoturismelor inscripţionate cu „Mamma Mia” (parcul auto al societăţii având în dotare aproximativ 100 de autoturisme cu care efectuează livrări la domiciliu) obişnuiesc să încalce regulile de circulaţie (întoarcere pe linie dublă continuă, trecere pe culoarea roşie a semaforului etc.), punând astfel în pericol siguranţa participanţilor la trafic, fără să fie sancţionaţi pentru abaterile comise”, menţionau procurorii DNA.

Citește și: EXCLUSIV Dosarul „pizza pentru Rutieră”: șase polițiști chemați la DNA

Un singur agent rutier, Nicolae Robert Barabaş, aflat şi el pe lista acuzaţilor, ar fi primit în perioada iunie 2019 – martie 2020, 25 de porţii de piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, tochitură sau paste, în valoare de 2.650 de lei. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, comenzile făcute restaurantului nu erau accidentale, ci deveniseră normă. Poliţiştii discutau între ei ce să comande gratuit pentru masa de prânz, dacă să fie produse de post sau de frupt, dacă să fie pizza, crispy sau salată „Cezar”. Produsele comandate de poliţişti au fost „ambalate” de procurori sub acuzaţia generică de „fapte de corupţie”. Printre acuzaţii în dosar se numără însă şi managerul restaurantului, Andrei Hîncu, şi responsabilul de livrări, Ciprian Marian Ciobanu, în sarcina acestora reţinându-se acuzaţiile de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Comentarii