Mamma Mia, ce dosar a făcut DNA! Trei polițiști de la Rutieră săltați după ce au mâncat pizza gratis

joi, 27 august 2020, 02:03
7 MIN
 Mamma Mia, ce dosar a făcut DNA! Trei polițiști de la Rutieră săltați după ce au mâncat pizza gratis

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a lăsat dosarele mari de corupţie şi s-a aplecat la firul ierbii. Aceştia au “copt” un dosar în care, la prima vedere, trei poliţişti de la Rutieră au fost ridicaţi în cursul zilei de ieri pentru infracţiunea de luare de mită. Cei trei ar fi fost mituiţi cu pizza de la Mamma Mia, iar în schimbul acestor bunătăţi culinare, şoferii pizzeriei de la care aceştia comandau ar fi fost “păsuiţi” de către poliţiştii pofticioşi. Culmea, cei de la DNA i-au filat pe cei trei. Tot cei de la DNA au avut ieri o surpriză, care explică şi faptul că au preluat un dosar cu un prejudiciu mic: au confundat un poliţist, care este agent, cu fratele său, ofiţer.

 

Ieri dimineaţă, cei de la Direcţia Generală Anticorupţie Iaşi, la cererea DNA Iaşi, au mers în mai multe locaţii din municipiul Iaşi, cu mandate de percheziţii şi aducere, pe numele a trei poliţişti de la Biroul Rutier Iaşi şi Serviciul Public de Înmatriculări şi Permise Iaşi. La ora 9, cei de la DGA Iaşi au mers la Biroul Rutier Iaşi unde l-au luat la audieri pe Robert Barabaş, care se afla în timpul serviciului, şi i-au arătat un mandat de aducere pentru infracţiunea de luare de mită. Tot pentru luare de mită, au fost aduşi la audieri şi Cristian Lohan şi Viorel Zaborilă. În acelaşi timp, alţi anchetatori au mers la Serviciul de Înmatriculări şi Permise Iaşi unde au ridicat câteva documente şi au luat la întrebări pe şeful atelierului unde se fabrică plăcuţele de înmatriculare.

La prima vedere, cele două percheziţii par a nu fi în acelaşi dosar, lucru confirmat şi de surse ale Ziarului de Iaşi. În privinţa celor trei agenţi de la Biroul Rutier Iaşi, potrivit unor surse ale jurnaliştilor, aceştia ar fi comandat mâncare în valoare de 4.600 de lei, suma fiind şi prejudiciu în dosar. Doar unul dintre agenţi a fost reţinut aseară, doar pentru că a fost mai pofticios: Robert Barabaş care a făcut 21 de comenzi la Mamma Mia a fost reţinut pentru 24 de ore pentru luare de mită, în timp ce ceilalţi doi, care au mâncat mai puţin, au fost puşi sub control judiciar. Este vorba despre Viorel Zaborilă care a dat doar o comandă, iar Cristian Lohan, a făcut cinci comenzi. Acesta din urmă este aproape de pensionare. Aceştia ar fi comandat mâncare, în special pizza, şi ar fi “păsuit” în trafic şoferii firmei Mamma Mia, care distribuiau clienţilor comenzi la domiciliu. Tot în cursul zilei de ieri, au fost audiaţi şi cei din conducerea Mamma Mia. “Clienţii mei sunt nevinovaţi în toată această ecuaţie. Ei nu au fost reţinuţi”, ne-a spus aseară Răzvan Huţanu, avocatul celor de la Mamma Mia.

Printre mai multe întrebări care se ridică din acest dosar, mai ales cu privire la rolul DNA-ului într-un dosar cu un prejudiciu atât de mic, aseară s-a lămurit acest mister: procurorii l-ar fi confundat pe unul dintre poliţiştii de la Rutieră cu fratele său. Viorel Zaborilă este agent şef şi ar fi fost confundat cu fratele său, care este ofiţer, însă la o altă structură. Acesta ar fi fost întrebat de către procurori despre funcţia sa apoi “s-au dezumflat” când au auzit că este agent. Viorel Zaborilă a intrat în rândul poliţiei rutiere în primăvară, până atunci activând la postul de poliţie Ciurea. Percheziţiile de ieri au suscitat mai multe întrebări, şi au adâncit misterul acestui dosar prin prisma faptului că procurorii nu au lăsat avocaţii poliţiştilor să se uite în dosar, cel mai probabil deoarece sunt şi alte acuzaţii conexe. De altfel, ieri nu se ştia dacă percheziţia de la Serviciul Public de Înmatriculări şi Permise Iaşi prin care Felix Crengăniş, şeful atelierului de plăcuţe de înmatriculare, are legătură cu dosarul „pizza”. “Astăzi (n.r. – ieri), toţi angajaţii au fost la serviciu. S-au ridicat nişte documente, a fost luat un coleg de la Atelier, care ştiu că nu a fost reţinut. În rest, nu ştim nimic”, ne-a spus un angajat de acolo. 

COMUNICATUL DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26 august 2020, a următorilor inculpați:

BARABAȘ NICOLAE ROBERT, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale),

CRENGANIȘ FELIX NELU, agent de poliție, din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Iași (Serviciul permise și înmatriculări Iași), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență,

Persoană fizică, director al unui restaurant din Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (47 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale),

Persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită continuată (16 acte materiale).

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile începând cu data de 26 august 2020 față de inculpații:

LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),

ZABORILĂ VIOREL, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.

În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.

De asemenea, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.

La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor polițiști rutieri din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul serviciului permise și înmatriculări vehicule Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 august 2020, inculpații BARABAȘ NICOLAE ROBERT, CRENGANIȘ FELIX NELU și cei doi inculpați persoane fizice urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Comentarii