Dosarul Alexe-Baba: unde s-a călcat pe bec? Legătura cu chelneriţa de la Ape

miercuri, 02 martie 2022, 02:50
4 MIN
 Dosarul Alexe-Baba: unde s-a călcat pe bec? Legătura cu chelneriţa de la Ape

Actorul Vlad Baba a fost angajat consilier al preşedintelui CJ Costel Alexe şi, în aceeaşi zi din noiembrie 2020, detaşat la conducerea Şolii de Arte. Această manevră i-a adus pe cei doi în vizorul procurorilor anticorupţie. Împreună cu ei a intrat la apă şi şeful de la Resurse Umane de la CJ, Radu Apetrei.

 

Ultimul dosar penal în care este protagonist, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi are un "miez" despre care însă nimeni nu vrea să vorbească. În căutarea informaţiei care pare ascunsă în tot acest puzzle construit în jurul Şcolii Populare de Artă "Titel Popovici", am încercat să punem cap la cap tot ce s-a întâmplat până acum, de la numirea prin detaşare a lui Vlad Baba la conducerea instituţiei.

După ce l-a adus în grupul de şase consilieri personali, câţi îi dă voie Codul administrativ să angajeze (de regulă cu salariul mediu brut), Costel Alexe l-a detaşat pe Vlad Baba chiar în aceeaşi zi, pe 11 noiembrie 2020, la conducerea Şcolii Populare de Arte. Asta, "în condiţiile în care ar fi avut cunoştinţă de faptul că numirea ultimului menţionat la conducerea şcolii nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere", se arată în comunicatul DNA publicat pe 18 februarie anul acesta.

Anunţul Direcţiei Anticorupţie omite să precizeze ce condiţii nu îndeplinea la acel moment Vlad Baba. Acesta nu a putut fi contactat, iar preşedintele Costel Alexe nu ne-a răspuns.

După alegerile locale, Festivalul detaşărilor

Noiembrie 2020 a coincis cu perioada în care detaşările se făceau pe bandă rulantă – de la soţia vicepreşedintelui CJ Sorin Afloarei, de la cabinetul parlamentar al lui Alexandru Muraru la Complexul Muzeal Moldova (Palatul Culturii), până la cele care au adus la Administraţiile Bazinale de Apă din judeţ barmani şi chelneriţe. Dacă, potrivit surselor noastre, Luminiţa Afloarei, fina preşedintelui CJ, a fost angajată până la urmă la Palatul Culturii – ea venind, de altfel, din domeniul artei (inclusiv studii absolvite), cei care au mers la Administraţiile de Apă Siret şi Bârlad-Prut au încurcat-o: procurorii anticorupţie au deschis dosare penale, în unul din cazuri inclusiv primarului de comună care a aplicat metoda detaşării.

Vlad Baba, actor, deţine şi două firme de evenimente, care chiar aşa se numesc, "Just Smile Events" şi "Just Smile Kids", prin care organizează spectacole, activităţi recreative şi distractive etc. Aşadar, detaşarea lui la o instituţie unde se desfăşoară cursuri de muzică, televiziune etc. nu seamănă cu cea a unui angajat dintr-un local public într-un job-cheie la Administraţia Bazinală de Apă.

Poarta fermecată de la cabinetul şefului CJ

În schimb, angajarea şi detaşarea decretate în aceeaşi zi de şeful CJ sunt cel puţin suspecte. Asta nu l-a împiedicat pe Costel Alexe să se declare surprins în ziua când DNA a anunţat deschiderea noului dosar penal şi să susţină că nu a încălcat cu nimic Codul Muncii. Abia la această detaşare rapidă ar putea să se refere anchetatorii. Mai ales că nu este o numire politică precum cea a fratelui lui Paul Stănescu, nume influent din PSD şi vicepremier în Guvernul Dăncilă, în Consiliul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (9.000 de euro/ lună, potrivit Newsweek), deşi nu are studii în domeniu şi a lucrat practic numai în agricultură.

Pe de altă parte, Vlad Baba a cochetat şi el cu politica: în 2020 a candidat la Primăria Iaşi din partea Partidului Verde şi, doar în această calitate, a trebuit să depună o declaraţie de avere şi una de interese.

Ar putea fi cele două firme ale sale un motiv pentru care nu putea să fie numit la conducerea Şcolii de Artă? Dar directorul nu este funcţionar public, astfel că nu intervine o situaţie de conflict de interese sau de incompatibilitate.

Concursul de manager nu-i ca detaşarea

Totuşi, procurorii arată că preşedintele CJ i-a prelungit în două rânduri detaşarea, pe 10 martie şi pe 7 iulie 2021, în acele condiţii nerespectate, cu ajutorul şefului Serviciului de Resurse Umane de la CJ, Radu Apetrei.

Postul de director al instituţiei a fost scos la concurs după ce fostul preşedinte al CJ semnase anunţul. Pandemia a întrerupt procedura de înscriere, care a fost reluată cu alte criterii. Un candidat care se pregătise inclusiv cu proiectul de management, obligatoriu la astfel de concursuri, s-a trezit că a fost descalificat înainte să mai apuce să-şi depună dosarul: domeniul Ştiinţe Sociale în care avea diploma fusese şters dintre studiile absolvite, rămânând doar Artele. Şi vechimea în specialitate a fost ajustată, adică micşorată, de la 5 la 4 ani. Astfel, la concursul desfăşurat în aceste condiţii astă-vară a fost un singur candidat, care a şi obţinut postul: Vlad Baba. Însă anchetatorii nu se referă la concurs, ci la detaşare.

Rămâne, aşadar, în picioare condiţia rapidităţii detaşării. În scandalul ABA Prut-Bârlad, conducerea de atunci a Administraţiei de Apă a motivat că pandemia a suspendat concursurile şi angajările în instituţiile publice şi că din, nevoie de personal, a recurs la metoda detaşărilor. Care era însă urgenţa la Şcoala de Artă, unde decizia de eliberare din funcţie a directorului interimar a fost semnată de Costel Alexe chiar înaintea deciziei de detaşare a lui Vlad Baba la şefia şcolii?

 

 

Comentarii