anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?

GALERIE
Petronela-Susan_and_Primaria_Rediu
  • Petronela-Susan_and_Primaria_Rediu
- +

Amănunte incendiare din dosarul prinderii în flagrant delict a funcţionarei Petronela Susan, cea care a fost prinsă cu mită în urmă cu două zile, la Primăria Rediu. Femeia, care în anii trecuţi a lucrat şi la Urbanism în Primăria Iaşi, fiiind audiată şi în dosarul DIICOT alături de Mihai Chirica, a cerut mită 1.000 de euro de la un localnic din Rediu, pentru o autorizaţie de construcţie la o casă începută deja ilegal, pentru care nu avea toate documentele şi pentru care fusese deja amendat de primar. Culmea, femeia a cerut bani şi pentru “partea„ primarului. Judecătorii au decis ieri ca femeie să fie arestată la domiciliu, iar primarul Ciprian Grosu este convocat astăzi la Parchet. Aflaţi în articolul de mai jos dacă primarul a semnat autorizaţia cu bucluc sau nu!

 

Cetăţeanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autorizare, urmând să îi dea diferenţa de 500 de euro, din cei 1.000 solicitaţi de funcţionară, la primirea documentului. Cum Susan îl amâna pe Chelaru, acesta a mers la Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi pentru a face plângere, care a pus ofiţerii judiciarişti de la Direcţia Generală Anticorupţie Iaşi să facă un flagrant. Aceştia au “însemnat” 2.500 de lei şi i-au dat lui Chelaru.

În urmă cu două zile, bărbatul a mers la Primărie, unde era aşteptat de către Susan. Acesta i-a dat banii, însă femeia nu i-a înmânat autorizaţia. Ea o avea în geantă, însă nu era semnată şi de către primarul din Rediu. De altfel, potrivit anchetatorilor, femeia nu i-a dat nici primarului “partea” din sumă, aşa cum i-ar fi spus lui Chelaru. Aşadar, cei de la DNA Iaşi au găsit în poşeta lui Susan suma de 2.500 de lei însemnaţi, alţi1.000 de euro, cât şi 800 de lei, bani care urmează a se stabili în ce circumstanţe au fost dobândiţi de către femeie.

Care sunt acuzaţiile?

Petronela Susan a fost reţinută pentru 24 de ore iniţial, apoi procurorul a cerut arestarea pentru 30 de zile pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. Petronela Susan era deja cunoscută de către anchetatori, deoarece a fost audiată şi în dosarul imobiliarelor deschis de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la Primăria Iaşi. Aceasta totuşi s-a putut transfera la Primăria Rediu, iar actualul primar al localităţii ar fi ştiut de acest lucru, mai ales că numele ei se afla în multe articole de presă.

“Când a venit actualul primar în funcţie, lui nu i-a plăcut de fostul inspector de la Urbanism, Ciprian Cleminte, şi l-a dat afară; era contractual. L-a dat afară că era incomod, deşi era profesionist. A trimis actele din compartimentul de urbanism la Consiliul Judeţean Iaşi, iar toată lumea mergea să obţină autorizaţii la Iaşi. Nu mai aveam angajaţi. Toate documentele au plecat acolo, la CJ. Eu am făcut adresă primarului să spună de ce a transferat documentele la CJ. Nici în ziua de astăzi nu mi-a răspuns. În iunie 2021, prin transfer, a adus-o pe Petronela Susanu, deşi primarul ştia că este cercetată în dosarul DIICOT Iaşi de la Primăria Iaşi, unde erau anchetaţi mai mulţi angajaţi. Toţi angajaţii au fugit care încotro, iar Susan a fost adusă la Rediu”, ne-a spus Liviu Dobre, membru în comisia de urbanism a din comuna Rediu şi consilier local.

Un alt dosar DNA la Rediu

Colac peste pupăză, Liviu Dobre spune că mai mulţi angajaţi şi aleşi locali au fost chemaţi la DNA Iaşi într-un alt dosar, pentru a da declaraţii despre alte autorizaţii de construire eliberate de către angajaţii Primăriei Rediu.

“De exemplu, foarte important este faptul că în timp ce Susan era inspector superior, a fost adus încă un om la compartimentul Urbanism, care a fost pus inspector asistent la acea perioadă, deşi el a lucrat în domeniul construcţiilor. Prin dispoziţia primarului, ulterior, în 2021, în decembrie, primarul l-a avansat pe acesta din inspector asistent la funcţia de architect şef. Apoi, în anul 2022, arhitectul şef a început să elibereze avize de oportunitate, deşi nu are avea studii de specialitate şi nici vechime în domeniu. Am făcut sesizări la CJ Iaşi, Prefectură, şi am atras atenţia într-o şedinţă de consiliu local despre acest fapt. Cei de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici mi-au răspuns că, citez, «din analiza evidenţei funcţiei publice şi a funcţionarilor publici, realizată de către agenţie, potrivit legii, rezultă că în statul de funcţii al primariei Rediu, judeţul Iaşi, se regăseşte funcţia publică de conducere de architect şef, iar prin act administrativ al primarului s-a dispus exercitarea cu caracter temporar al acesteia de către funcţionarul public la care faceţi referire, în perioada 07.02.2022 până pe 06.08.2022. Din analiza documentelor de studii ale funcţionarului public, în cauză rezultă că acesta este absolvent de studii universitare de licenţă în domeniul construcţiilor, însă nu este absolvent al cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor, cu precizarea că în prezent urmează cursurile unui program postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă, specializarea urbanismul şi administrarea teritoriului».

La sfârşitul lunii august 2022, tot prin dispoziţia primarului, i-a retras funcţia de architect şef. Noi ne-am dat seama că a fost o strategie a primarului de a aviza un proiect PUZ de ridicare a unui cartier de locuinţe colective de 60 milioane de euro fără a-l trece prin comisia de urbanism. Totul a fost făcut de către Susan, arhitectul şef şi primarul. Culmea, acelaşi om a fost repus în funcţie de pe 1 august 2022 până pe 1 ianuarie 2023. Am cerut iar primarului în comisia de urbanism să ne dea detalii dacă arhitectul şef nu îndeplineşte condiţiile. Primarul a dat dispoziţie pentru autorizare PUZ-uri când arhitectului şef, când lui Susanu”, ne-a mai spus Liviu Dobre, consilier local din partea PMP, partid aflat în opoziţie în Rediu faţă de primar, care este membru USR.

Primarul contrazice consilierul

Primarul Ciprian Grosu îl contrazice însă pe consilierul local Liviu Dobre în privinţa acuzaţiilor. “Când am venit eu la Primărie, la Urbanism nu era angajat nimeni de şase luni de zile. Era cineva, însă nu ocupa un post efectiv, lucra ilegal. Despre problemele lui Susan cu legea am aflat după două luni de la transferul ei la Rediu, de la Primăria Iaşi. Era doar suspectă, nici măcar acuzată. Nu o puteam da afara doar pentru atât, nu sunt judecător. Şi da, ştiu despre dosarul la DNA al domnului Dobre.

El este denunţătorul. A fost chemat doar el. Eu, de exemplu nu am fost chemat niciodată”, ne-a spus primarul Ciprian Grosu. El a adăugat faptul că, în privinţa aducerii pe postul de arhitect şef a unei persoane fără studii adecvate, acest lucru ar fi fost făcut conform legii. “Omul respectiv are studii în domeniu, de un an de zile. Le-a făcut, este în regulă”, a mai spus primarul din Rediu. 

Funcţionara cu mită, arest la domiciliu primit aseară. Procurorii au descins la Rediu după plecarea primarului

Procurorii au „filat” timp de mai multe ore, marţi, sediul Primăriei Rediu înainte să descindă pentru flagrantul organizat în biroul Serviciului de Urbanism. Primarul Ciprian Grosu aproape că s-a ciocnit de aceştia când a mers la maşina parcată lângă cele ale DNA şi DGA ca să plece spre Iaşi. S-a întors în jurul orei 17, când descinderea era aproape de final. Petronela Susan a plecat cu anchetatorii, primind mandat de reţinere. Miercuri, instanţa Tribunalului Iaşi l-a transformat în arest la domiciliu. Prin urmare, raporturile sale de serviciu vor fi suspendate, cel mai probabil începând de joi.

Ultima declaraţie de avere completată de Petronela Susan şi afişată pe pagina Agenţiei Naţionale de Integritate este cea din 2021, când era consilier superior la Serviciul Urbanism al Primăriei Iaşi. Declaraţia este practic albă, menţionând doar un credit de 30 de mii de euro contractat în 2010, şi venitul obţinut în 2020 din salariul de la primărie, 48 de mii de lei. În anul următor s-a transferat de la Iaşi la Rediu, în nou înfiinţatul Serviciu de urbanism al comunei. În lipsa Petronelei Susan, atribuţiile acesteia vor fi preluate de cei doi colegi de birou.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.